Ve čtvrtek 29. září 2016 se od 21:05 utká FC Viktoria Plzeň ve druhém utkání v základní skupině Evropské ligy ve Vídni s Austrií. Oba týmy chtějí postoupit do jarní vyřazovací fáze a tak právě vzájemné souboje mohou rozhodnout.


„Neříkal bych, že to je klíčový zápas, ale uznávám, že je důležitý. AS Řím je favoritem skupiny a my ostatní bychom měli bojovat mezi s sebou o další místo. Austria vyhrála venku v úvodním utkání a my ji budeme chtít zastavit. Chceme se domů vrátit s nějakým bodem, nejlépe třemi,“ říká trenér Roman Pivarník.

Ve Vídni se proti sobě postaví týmy, které vyznávají podobný styl fotbalu. „My jsme si Austrii Vídeň dobře rozebrali a musím říct, že je to kvalitní mužstvo. Je hodně na míči a chce diktovat tempo hry. To my ale chceme také, myslím, že to bude hezký souboj,“ popisuje kouč Viktorie. „Jim se v lize příliš nedaří a myslím, že je to náročným programem na startu sezony. Hráli předkola a bojovali o evropské poháry. Austria se pak zasekla a potřebuje to zlomit. My naopak budeme chtít tu jejich výsledkovou krizi ještě podpořit,“ dodává Pivarník.

Viktoria v evropských pohárech čeká už dlouhých deset zápasů na výhru. „Ta série není příjemná a chceme to zlomit. Pokud chceme postoupit ze skupiny, tak musíme samozřejmě vyhrávat. Uděláme všechno pro to, abychom už z Vídně odjížděli spokojeni,“ říká trenér Plzně.

Samotný kouč ještě coby aktivní hráč strávil nejlepší část kariéry v Rapidu Vídeň. „Působil jsem ve Vídni pět let a derby s Austrií byly pro hráče i fanoušky největší událostí v celé sezoně. Vracím se na stadion, kde jsme hráli pohárové zápasy. Mám na Ernst-Happel-Stadion jen dobré vzpomínky a moc se těším. Když jsme tam hrávali my, tak tam bylo téměř plno, na Austrii chodí tak patnáct tisíc fanoušků, což je škoda,“ uzavírá Roman Pivarník.

Fotogalerie