Zimní pauza už začala také pro viktoriánské výběry do patnácti a čtrnácti let. Podzimní část zhodnotili trenéři obou týmů – Štěpán Havránek z U15 a Josef Šneberger U14.


FCVP U15


Jak hodnotíte podzimní část?
Úvod podzimní části sezóny se nám příliš nevydařil a již z pohledu výsledků, tak hlavně z herní stránky mužstva. Na hráčích se negativně projevil nabitý program. Většina kluků totiž absolvovala v srpnu fyzicky náročný turnaj krajských výběrů Kouba Cup, kde reprezentovali Plzeňský kraj a v měsíci září jsme odehráli 7 utkání. Tento fakt ale nelze brát jako omluvu! V samotných utkáních nᚠpohybový projev postrádal dynamiku. Na tento nedostatek jsme následně pracovali v tréninkovém procesu.

Podařilo se vašemu týmu během podzimu zlepšit?
Jako zlomový moment se ukázal zápas v Teplicích v 9. kole, který kluci dokázali vyhrát 4:1 po dobrém výkonu. Herní stránka se zlepšila, již jsme dokázali diktovat tempo utkání dobrým držením míče, homogenitou skupinového postavení a rychlým doplňování hráčů v útočné fázi. To se projevilo také v týmové soudržnosti mužstva. Jako problém vnímáme absenci tzv. gólového útočníka, který by za polovinu soutěže vstřelil kolem deseti branek. Určitě by se to projevilo právě v zápasech, kdy máme hru relativně pod kontrolou, jsme lepší v držení míče než soupeř a vytváříme si více brankových příležitostí, které v konečné podobě zůstanou nevyužité z důvodu slabé produktivity. Možná právě efektivita v zakončení nás stála nějakých 7 – 9 bodů v tabulce, a proto jsme až na 7. místě s 24 body.

Jak na vás působí hráči ve výběru U15?

Řada hráčů, zvláště ve druhé části soutěže, prokázala svůj potenciál a bude záležet hlavně na nich samotných, jak s ním dokážou pracovat. V posledním půlroce žákovského věku se zaměříme více než doposud na silové schopnosti hráčů, které jim určitě pomůžou v projevech individuálního charakteru. Z herní složky bude opět kladen maximální důraz na herní činnosti jednotlivce a skupin z hlediska obou fází hry.


FCVP U14


Jak hodnotíte podzimní část po tréninkové stránce?

Máme za sebou první část dvouletého cyklu starších žáků, který slouží k pokračování hlavně individuálního rozvoje a aklimatizaci na hru na velkém hřišti. Vzhledem k celoklubové snaze hrát kombinační fotbal již od brankaře jsme největší pozornost v tréninkovém procesu věnovali rozehrávce. Kluci v této dovednosti udělali veliký pokrok a ke konci podzimní části se dá říci, že si dokázali poradit i s velice aktivním napadáním soupeřů a zvládli z presu bezpečně vyjíždět. I v dalších trénovaných individuálních i skupinových dovednostech jsme udělali slušný pokrok.

A hodnocení zápasů?

Výsledkově však spokojeni nejsme. Není to priorita, ale v některých zápasech byl veliký rozdíl mezi prvním a druhým poločasem hlavně ve schopnosti dostat se do vápna a tam skórovat. V tabulce jsme skončili na 9. místě s 18 body. Podařilo se nám šest zápasů vyhrát a byli jsme poraženi dvanáctkrát, to je příliš. V některých zápasech to bylo zbytečné.

Co vás čeká během zimní pauzy?
Nyní nás čeká přechodné období, které však proběhne ve stále stejném tréninkovém zatížení a bude zpestřeno halovým turnajem a pravděpodobně utkáním se zahraničním týmem. Trénování v tomto roce ukončíme 18. 12. a trénovat opět začmeme 3.1.