Od pátku 15. do neděle 17. července 2016 se v Plzni odehraje už 13. ročník Memoriálu Stanislava Štrunce. Fanoušci se mohou těšit na velice atraktivní zápasy dorostenců do devatenácti let, protože na západ Čech přijedou špičkové evropské týmy. Na turnaji, který nemá v Česku obdoby, se představí možné budoucí hvězdy německé Bundesligy a anglické Premier League.

„Na Memoriál se těším hodně, protože do Plzně přijedou skvělé týmy, turnaj se klubu podařilo velice dobře obsadit. Hráčům jsem říkal, že je čeká výborná konfrontace s evropským fotbalem. Pro nás je to určitě fotbalový svátek, protože těžko podobné zápasy odehrajeme během sezony. Hráči se setkají s jiným fotbalem, jinou fotbalovou kulturou. Sám jsem zvědavý na to, jak se s tím hráči poperou,“ říká trenér Viktorie U19 Jiří Kohout.

Kromě Viktorie se turnaje zúčastní německé týmy Greuther Furth, Hertha Berlín a Mnichov 1860. „Mnichov je evropská špička. Je to obhájce z loňského ročníku a účastník finále dorostenecké Bundesligy. Dlouhodobě má Mnichov 1860 jednu z nejlepších akademií v celém Německu. Hertha Berlín sem přijede za přispění Geralda Prella, což je šéf Česko-německé fotbalové školy, a také díky našemu odchovanci Vladimíru Daridovi, který aktuálně za Herthu hraje. Hertha U19 v loňské sezoně, ještě v kategorii do sedmnácti let, vyhrála Bundesligu. Greuther Furth je dlouhodobý partner Viktorie a mládežnické kategorie spolu průběžně hrají vzájemné zápasy,“ popisuje týmy trenér viktoriánů do devatenácti let.

Kromě německých klubů se zúčastní také dva anglické týmy – Norwich City a Wolverhampton. „Norwich i Wolverhampton mají své mládežnické akademie na nejlepší úrovni a rostou u nich budoucí fotbalové hvězdy. Jejich „A“ týmy hrají druhou nejvyšší soutěž, s tím že Norwich v loňské sezoně opustil Premier League,“ dodává Kohout.

Pro plzeňské hráče bude turnaj velkou událostí, a i když rozhodně nejsou favoritem turnaje tak věří, že s pomocí fanoušků mohou myslet na postup do finále. „Jsme doma, takže se chceme dostat do finále. Tak to je pokaždé a jinak to být ani nemůže. Věřím, že přijde hodně fanoušků a budeme se prezentovat dobrou hrou. Je to něco jiného než klasická příprava a uvidíme, kam postoupíme,“ uzavírá trenér U19 Jiří Kohout. 

Program Memoriálu Stanislava Štrunce a další info ZDE.