17. 9. 2013    U19 - reportáž

Plzeň viděla utkání UEFA Youth League, Viktoria v něm podlehla City

FC Viktoria Plzeň

UYL / Úterý 17. 9. 2013, 11:30 / Luční

UYL / Úterý 17. 9. 2013, 11:30
Luční

FC Viktoria Plzeň

1:4

(0:2)

Manchester City FC

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Juraši - Medveděv, Brožík (46. Kule), Piroch, Jakirović (54. Lešek) - Boček, Král, Hrdlička - Šíša, Kratochvíl, Ruml (81. Sýs)

Manchester City FC

Gunn - Smith-Brown, Facey, Denayer, Tasende - Fofana (78. Bryan), Byrne, Glendon - Marcos Lopes, Cole (85. Barker), Bytyqi (78. Intima)

statistiky

Branky: 51. Kratochvíl – 31. a 63. Marcos Lopes, 9. Bytyqi, 54. Cole, ŽK: Král – Barker, Rozhodčí: Mozharovskyj – Puzanskyj, Trechlib (všichni Ukrajina)

Diváci:

Předehrou před večerním kláním Champions League mezi Viktorkou s Manchesterem City byla bitva stejných soupeřů v mládežnické kategorii. V letošní sezóně se totiž poprvé koná UEFA Youth League, turnaj mezi nejstaršími dorosteneckými celky klubů, které hrají Ligu mistrů. Ve vůbec prvním utkání v historii této soutěže tak přivítal plzeňský dorost do devatenácti let stejně starý tým Citizens.

V úvodních minutách se hra přelévala ze strany na stranu a první šanci viděly vyprodané ochozy stadionu v Luční ulici v deváté minutě. Z přímého kopu z hranice šestnáctky se prosadil nechytatelným kopem Sinan Bytyqi a poslal City do jednobrankového vedení. O pět minut později se tlačili do zakončení viktoriáni. Po Šíšově centru, který následoval po rychlém brejku, hlavičkoval Miloš Kratochvíl. Bránu hostů netrefil. Do sítě City vzápětí nesměřovala ani hlavička, která přišla po rohovém kopu. Naopak napilno měl na druhé straně hrací plochy Josef Juraši. Se střelou George Glendona z bezprostřední blízkosti si s bravurou poradil a srazil ji na roh. Po dvaceti minutách hry vyzkoušel pozornost brankáře hostů z pětadvaceti metrů Vítězslav Hrdlička. Angus Gunn míč schoval ve svých rukavicích. Jednička Viktorky se vyznamenala i při samostatném úniku Seka Fofany v minutě dvacáté. Jeho protějšek v dresu City se také nenechal zahanbit a vyznamenal se proti technickému pokusu z dálky od Ondřeje Rumla. Gunn vyrazil balón nad břevno. Ve 30. minutě po tlaku Citizens, kteří na chvíli přišpendlili Viktorku k jejich šestnáctce, střílel poté, co míč propadl až na malé vápno, Marcos Lopes. Kapitán hostů propálil vše, co mu stálo v cestě a přidal druhý zásah svého týmu. O snížení se snažil těsně před koncem prvního poločasu překvapivým dalekonosným pokusem Daniel Boček. Těsně přestřelil. O pár chvil později vyzkoušel své střelecké štěstí i Adam Král. I on necílil přesně a vzápětí se šlo do kabin.

O úvodní šanci druhé půle se postaral Marcos Lopes, jenž pálil z deseti metrů. Jeho dělovka skončila mimo tři tyče. V 51. minutě utkání přišla standardní situace, kterou rozehrál Ondřej Ruml. Přesně našel hlavu nabíhajícího Miloše Kratochvíla, který s pomocí tyče uložil míč za záda bezmocného Anguse Gunna. 1:2! O tři minuty později byl náskok Citizens znovu dvojnásobný. Po přesné přihrávce do malého vápna Viktorie se ve skluzu prosadil Devante Cole. Po necelé hodině hry vypálil z rohu vápna plzeňský Ruml, ale gólman Manchesteru tentokrát nekapituloval. To samé platilo na druhé polovině po střele Jacka Byrneho, se kterou si Josef Juraši poradil. Jednička Plzně se vzápětí vyznamenala také proti střelám Glendona a Colea. Krátká však už byl v 63. minutě proti Marcosu Lopesovi, který běžel sám na Jurašiho, udělal mu kličku a poté střílel do prázdné branky. 1:4. O další zásah City se následně snažil George Glendon, ale jeho pokus na přední tyč Juraši vyrazil na roh. Do zakončení se ale tlačili také Plzeňané. Jiří Piroch neuspěl po rohovém kopu, odražený míč se poté nepodařilo nasměrovat do sítě Citizens ani Ondřeji Rumlovi. Brankou neskončila ani na druhé polovině hřiště pohledná akce Ashleyho Smithe-Browna a Seka Fofany. Josef Juraši ke konci utkání úspěšně zasáhl proti Smithu-Brownovi. To byla však poslední větší příležitost ke vstřelení branky.

V prvním klání UEFA Youth League v historii mezi dorostenci Viktorky a jejich stejně starými protějšky z Manchesteru City zvítězil anglický celek v poměru 4:1.