FC Viktoria Plzeň tento rok oslaví 110. výročí a při této příležitosti si připomíná největší momenty své historie. Ve spolupráci s pivovarem Gambrinus, dlouholetým partnerem FCVP, klub připraví pro své příznivce limitovanou edici plechovek, na nichž budou zobrazeny právě největší historické události. O finálním výběru rozhodnou sami fanoušci! Připomeňte si všech 11 momentů, na které jsme náležitě hrdí!

Hlasovat lze na webových stránkách www.fcviktoria.cz/plechovka, a to až do 18. května 2021. Na následujících řádcích se podívejte, z jakých momentů můžete vybírat.

1. Zápas s Juventusem (1935)
Ve 30. letech minulého století byl Středoevropský pohár největší a nejpopulárnější evropskou soutěží klubových celků, jeho vítěz byl považován za nejlepší tým na starém kontinentu. A právě mezi takovou elitu se probojovala Viktoria Plzeň. Tehdy to byl v dosavadní 24leté historii klubu zatím největší úspěch.

Hned v prvním kole FCVP narazila na Juventus Turín, patřící mezi nejlepší světové týmy. Itálie se rok před tím stala mistry světa, když ve finále zdolala Československo 2:1 a právě v Juventusu hrála řada reprezentantů. První duel klubu na evropské scéně byl obrovským svátkem. Do Luční ulice dorazilo 18 000 diváků a hvězdný Juventus měl namále! Duel nakonec skončil senzační remízou 3:3, trefil se například legendární Vladimír Bína.

2.  Přátelský zápas s vojáky americké armády (1945)
Každý na jaře 1945 věděl, že dny Hitlerova fašistického Německa jsou sečteny. Byla jen otázka času, kdy všechno to válečné utrpení a strádání skončí. Nenávist vůči fašistům a nadšení z naděje na blízký pád Německa způsobily, že to netrvalo dlouho a následky nesmyslných dubnových angloamerických náletů na Plzeň, při kterém zahynuly stovky bezbranných lidí a mimo jiné bylo poničeno i hřiště Viktorie v Luční ulici, se začínaly ztrácet. A když do Plzně v květnu vpochodovali vojáci americké armády, už se na hřišti trénovalo.

Dne 25. května 1945 došlo na půdě Viktorie k zápasu s jedenáctkou americké armády. Šlo o symbolické utkání, které se ale nesmazatelně zapsalo do klubových kronik. Fotbal a samotný výsledek zde byl vedlejší. Čistá radost a nadšení z osvobození a konce druhé světové války, to bylo to nejcennější. Před zraky 10 000 diváků, mezi nimiž byl i velký počet amerických vojáků, kteří obsadili Plzeň, byl k vidění duel, kterým v podstatě byla zahájena nová fotbalová sezona v osvobozeném Československu.

3. Zápas s Bayernem (1971)
Na jedné straně hvězdný Bayern Mnichov s Franzem Beckenbauerem, na druhé straně „plzeňský Beckenbauer“ František Plass. A ve Štruncových sadech 30 000 diváků! Památný duel Poháru vítězů pohárů přinesl sice porážku tehdejší Škody, navždy však zůstane v srdcích fanoušků. Utkání totiž mělo vynikající úroveň. Škodovka bojovala, útočila, měla vyložené šance. František Plass nastřelil dokonce břevno, ale daleko zkušenější Bayern nakonec vyhrál 1:0 šastnou brankou Sünholze.

Plzeň však překvapila velmi dobrým výkonem, přinutila věhlasný celek z Bavorska k tvrdé obranné práci. Nejlepším hráčem na hřišti nebyl ani „císař“ Beckenbauer, ani kanonýr Gerd Müller, ale plzeňský František Plass. Předváděl svou technickou inteligentní hru a opět dokázal, že patří mezi nejlepší fotbalisty Československa.

4. Zisk prvního titulu - zápas s Baníkem (2011)
To památné odpoledne…a dál už to všichni znáte! Výhra nad Baníkem Ostrava znamenala zisk historicky prvního mistrovského titulu v nejvyšší soutěži pro Viktorii Plzeň. Horváth a spol. splnili sen několika generací, a to všechno v době, kdy klub slavil 100. výročí od svého založení.

Celá Plzeň v tu dobu jásala, stadionem, náměstím, bary a hospodami se městem ozývalo skandování: „Mistři! Mistři!“ Viktorka Plzeň se zcela po zásluze stala mistrem České republiky a v roce oslav stých narozenin si ani nemohla dát lepší dárek než premiérový titul.

5. První postup do skupiny Ligy mistrů - zápas s Kodaní (2011)
Od 2. předkola Viktorka předváděla parádní jízdu, postupně vyřadila Pjunik Jerevan a Rosenborg Trondheim, v play-off však čekala nejt잚í překážka. Plzeň do něj vstoupila fantasticky, výhra 3:1 na půdě dánské Kodaně byla senzací, kterou však Viktoria musela ještě potvrdit v domácím prostředí.

To se Západočechům v pražském azylu povedlo! I v odvetě svěřenci trenéra Pavla Vrby porazili svého soupeře, tentokráte výsledkem 2:1 a zajistili si premiérový postup mezi fotbalovou klubovou elitu! Hráči Plzně si jako teprve třetí český tým v historii vybojovali účast v základní skupině Ligy mistrů.

6. Legendární výjezd na zápas Ligy mistrů proti AC Milán (2011)
K historicky prvnímu venkovnímu duelu v rámci skupiny Ligy mistrů odcestovala FCVP do Milána k zápasu proti slavnému AC. S Viktorií přijelo do severoitalského města módy na čtyři tisíce fanoušků a v celkovém počtu 66 859 diváků byli náležitě slyšet. Šlo o historicky první velký výjezd fanoušků. Po celý den byli červenomodré barvy hodně vidět v ulicích města, legendární bylo i setkání na jednom z milánských náměstí.

Prohra 0:2 nebyla pro fotbalisty Plzně žádnou katastrofou, ale po takovém průběhu utkání určitě mrzela, protože hostující celek měl celkem třináct střeleckých pokusů a byl po celý zápas aktivní. Po velmi sympatickém výkonu a za mohutné podpory hlasivek čtyř tisíc plzeňských příznivců ale mohli viktoriáni ze San Sira odjet se vztyčenou hlavou.

7. Zápas proti Barceloně (2011)
Fanoušci Viktorky se při premiérové účasti svého oblíbeného klubu v Lize mistrů snad ani nemohli dočkat lepšího soupeře. Plzeň se totiž ve skupině UCL mimo jiné potkala i se slavnou Barcelonou, v té době asi nejlepším týmem na světě!

Mužstvo pod taktovkou Pepa Guardioly se v Česku představilo s hvězdami jako Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Cesc Fàbregas nebo samozřejmě Lionel Messi. Viktorka sice prohrála, ale i za svůj výkon v deseti si zasloužila pochvalu. Pro českého diváka navíc šlo o zážitek na celý život.

8. Vítězství nad Atléticem Madrid (2012)
Na české půdě se rok nato představil další španělský gigant, tentokráte v již zrekonstruované Doosan Areně. Atlético do Plzně přicestovalo k poslednímu zápasu skupiny Evropské ligy, ve kterém šlo o přímý souboj o první místo v tabulce. A tehdejší obhájce UEL se musel před královnou Viktorií klanět!

Na stadionu před více než 11 000 diváky se Viktorka do svého soupeře pustila bez přehnaného respektu, slavné vítězství 1:0 vystřelil Václav Procházka. Dlouho, předlouho trvaly ve Štruncových sadech ovace nadšených fanoušků. Skvělou atmosféru podtrhl i slavnostní ohňostroj. I přes velkou zimu se nikomu nechtělo domů, každý si uvědomoval, že právě prožívá něco úžasného a výjimečného. Západočeši skončili na 1. místě se ziskem 13 bodů, druhé Atlético mělo o bod méně.

9. Gól Wágnera proti CSKA Moskva - postup z Ligy mistrů (2013)
Nejlepší obrat v historii plzeňského fotbalu? Možná, že tento výraz není tak odvážné použít. Viktoriáni v posledním utkání skupiny při své druhé účasti v LM museli nutně vyhrát, aby na jaře pokračovali v pohárové Evropě. Běžela závěrečná fáze zápasu s CSKA, stav byl nerozhodný a pak to přišlo – střídající TomᚠWágner ve vápně zpracoval centr Františka Rajtorala a dělovkou prostřelil bezmocného Igora Akinfejeva. Po strop zaplněná Doosan Arena nadšeně oslavovala obrat ze stavu 0:1 ve výhru 2:1!

Zaplaven v emocích byl po fantastickém duelu i samotný střelec vítězné branky. „V tu chvíli se svět kolem mě zpomalil. Hlavně klid, říkal jsem si. Soustředil jsem se pouze na to, abych si míč dobře zpracoval,“ popsal střídající Wágner onu osudovou situaci. „Vážím si každého gólu, ale dát v 90. minutě ten postupový v soutěži jako je Liga mistrů, tomu se nic nevyrovná. Určitě je to životní trefa,“ měl jasno hrdina zápasu.

10. Titul pro Čišu (2015)
Třetí titul Viktorky byl věnován především jedné klubové legendě – Mariánovi Čišovskému. Jeho jméno se objevilo na společných mistrovských tričkách, skvělo se na banneru před pódiem postaveným přímo na trávníku Doosan Areny a vyvstávalo na mysl snad všem, kteří měli alespoň minimální potuchu o tomto plzeňském fotbalovém příběhu.

Tady jsou asi další slova zbytečná. Tenhle titul byl pro tebe, Čišo…

11. Gól Patrika Hrošovského na stadionu Realu Madrid (2018)
Sen mnoha generací se stal realitou, Viktoria Plzeň se utkala s nejslavnějším klubem na světě – s Realem Madrid. První z dvojutkání se odehrálo na slavném Santiago Bernabéu, kde před téměř 70 tisíci diváky podal tým trenéra Pavla Vrby takový výkon, za který se rozhodně nemusel stydět.

Plzeňští měli řadu šancí a navíc dokázali bílému baletu vstřelit i gól, o který se postaral Patrik Hrošovský. Slovenský záložník snižoval na konečných 1:2, což byl stav, po kterém červenomodří mohli ze hřiště odejít s hlavami nahoře. Bez přehánění lze totiž říci, že se královský velkoklub bál až do posledního hvizdu o výsledek.