Podzimní část sezony je pro všechny naše týmy dohraná a my tak pro vás máme postupné shrnutí a hodnocení jednotlivých mládežnických týmů. Na působení devatenáctky v české lize dorostu se výrazně podepsal náročný program spojený s účastí v UEFA Youth League. I proto se nyní nacházejí ve druhé polovině tabulky.

„Sezonu bych rozdělil na dvě poloviny. Ta první nám celkem vyšla a drželi jsme se na špici, ale závěr sezony jsme vůbec nezvládli a propadli se dolů tabulkou,“ ohlíží se za podzimem trenér Ondřej Šiml.

Po pátém ligovém kole totiž viktoriánům začala pou mládežnickou Ligou mistrů, v níž se postavili Barceloně, Bayernu Mnichov a Interu Milán. Soupeři světového kalibru je zaměstnávali dlouhé týdny a plzeňští mladíci se slavnými značkami rozhodně nenechali zastínit. Podařilo se jim totiž vyhrát na Bayernu a doma remizovat jak s bavorským velkoklubem, tak s Barcelonou!

Náročný program se ale logicky projevil na jejích působení v domácí soutěži, v níž se nacházejí na 11. příčce se skóre 27:27. „Pro mě i další je to zklamání,“ má jasno Šiml. Na zhoršených výsledcích jeho mužstva má podíl i vrtkavý faktor jménem smůla. „Herně byl nᚠnejlepší zápas se Slavií, ale bohužel z ojedinělé šance Pražanů jsme dostali gól a prohráli. Naše šance jsme neproměnili, skončily buď na tyči nebo jsme trefili brankáře,“ vzpomíná 36letý kouč na utkání, které nakonec skončilo 0:2.


Nejisté výkony U19 na podzim byly zapříčiněny i náročnou účastí týmu v UEFA Youth League.

A podobný vývoj měl podle bývalého ligového hráče i duel s Duklou, který hodnotí jako zatím vůbec nejhorší. „I s ní jsme dostali hloupé góly a nedokázali využít vlastní šance,“ říká s tím, že narozdíl od toho se Slavií se jim tento zápas nevyvedl ani po herní stránce. Po závěrečném hvizdu na výsledkové tabuli svítilo skóre 2:1 pro Duklu.

Zcela po právu tak Šiml vidí hned řadu věci, v nichž se jeho svěřenci musí směrem k jaru zlepšit. „Musíme tvrdě pracovat na všem, protože máme co dohánět. Ale kdybych měl něco zdůraznit, tak je to obranná fáze. Myslím si ale, že v týmu jsou pracovití kluci, a to je základ k tomu, aby se dál rozvíjeli.“


Ondřej Šiml si je vědom, že se jeho tým musí výrazně zlepšit.

A na závěr zmiňuje i základní herní koncepci, kterou se svému mužstvu snaží vštěpovat. „Snažíme se hrát kombinační a technický fotbal s aktivní obranou. Ale je potřeba zapracovat na odstranění chyb, aby to bylo lepší.“