Viktorka měla v závěru sezony na hostování hned patnáct hráčů. Sedm našich borců bojovalo na prvoligových trávnících, čtyři oblékali dres druholigových týmů a čtyři působili v zahraničí. Jak se jim dařilo?

Marko Alvir v Mariboru získal titul!

Osmadvacetiletý chorvatský záložník si připsal prvenství ve slovinské lize. Alvir patřil ke stabilním hráčům mistrovské sestavy. Dohromady v letošním ročníku odehrál 32 ligových zápasů, v nichž si připsal 3 vstřelené branky a 5 asistencí. Měl tak významný podíl na zisku šestnáctého titulu v historii Mariboru. Klub je v tomto ohledu slovinským rekordmanem.

Hlavatý se stal vítězem Skupiny o umístění

Třiadvacetiletý středopolař v dresu Mladé Boleslavi nastoupil do pětadvaceti ligových utkání uplynulé sezony. V nich se dokázal čtyřikrát střelecky prosadit a na tři branky přihrát. S klubem z města aut bojoval do posledního kola základní části o účast ve skupině o titul, která mu unikla o pouhé dva body. 

V play-off Skupiny o umístění byla „Bolka“ neporažena. V semifinále dvakrát porazila Budějovice a ve finále si výhrou a remízou nad Olomoucí vybojovala celkové sedmé místo, prvenství ve Skupině o umístění a následný finanční bonus. Plzeňský talent se na úspěchu podílel přihrávkou na vítězný gól v utkání proti Dynamu, a také gólem a asistencí ve finále s klubem z Hané.

Mihálik skončil s Dynamem na desátém místě

Nadějný striker patřil v jihočeském Dynamu ke klíčovým oporám, když zasáhl do třiceti ligových utkání, ve kterých vstřelil čtyři branky a na šest nahrál. České Budějovice se po celou sezonu pohybovaly ve vyrovnaném středu tabulky a v závěru základní části FORTUNA:LIGY rovněž usilovaly o účast v elitní šestce. Ta nakonec svěřencům trenéra Horejše unikla a v semifinále Skupiny o umístění dvakrát nestačili na Mladou Boleslav.

Plzeňští mladíci v Pardubicích vybojovali záchranu

Robin Hranáč byl v obranných řadách Pardubic stálicí. V dresu klubu z města perníku bojoval v základní i nadstavbové části ligy o záchranu, kterou si on a jeho spoluhráči dokázali zajistit především výbornými výkony ve Skupině o udržení, v níž ani jednou neprohráli, a přestože do ní vstupovali jako předposlední tým, skončili na parádní jedenácté příčce.

Na podzim Hranáč hostoval ve slovenském Liptovském Mikuláši, kde byl rovněž platným hráčem a sbíral cenné zkušenosti. V utkání na hřišti Bohemians vystřelil Pardubicím důležitou nadstavbovou výhru 1:0, a rovněž si připsal svůj první ligový gól.

Další talent Viktorie LukᚠMatějka nastupoval za Perníkáře převážně z lavičky. Po hostování v Českých Budějovicích či Ústí nad Labem odehrál v letošní sezoně někdejší druhý nejlepší střelec Fortuna:Národní ligy dvacet zápasů, ve kterých se dvakrát gólově prosadil a připsal si jednu asistenci. Za svojí kličku během jarní části obdržel vyznamenání pro ligový trik týdne. 

Matěj Hybš bojoval s polskou Termalicou do poslední chvíle o záchranu

Krajní bek Viktorie odešel na půlroční hostování do polského celku v lednu letošního roku a od té doby v něm patřil ke stabilním hráčům základní sestavy. Bruk-Betu Termalica Nieciecza pomáhal po loňském postupu do nejvyšší soutěže o její udržení až do závěrečného kola . V jarní části dokázali hráči v oranžových dresech společně s Hybšem a ex-plzeňským Tomášem Poznarem snížit bodovou ztrátu, avšak sestupu nakonec uniknout nedokázali, když v Ekstraklase skončili na šestnáctém místě z celkových osmnácti týmů.   

Joel Kayamba plnil v tureckém Samsunsporu roli žolíka

Konžský křídelník nastupoval během svého půlročního hostování v druholigovém celku převážně jako střídající hráč a po jedenácti startech se prvního gólu či asistence nedočkal. Jeho tým bojoval o účast v play-off o postup do první ligy, která mu však o jednu příčku unikla. 

Falta a Janošek hostovali v Baníku Ostrava

Šimon Falta a Dominik Janošek strávili jarní část ligy na půlročním hostování v Baníku Ostrava, který v nadstavbové části hrál ve Skupině o titul a v konečném zúčtování skončil na pátém místě. Oba hráči plnili převážně roli náhradníků. Falta zasáhl do třinácti zápasů moravskoslezského celku a Janošek do čtyř.

Ndiaye táhl na jaře Karvinou

Senegalský záložník odešel na půlroční hostování do posledního týmu FORTUNA:LIGY letos v únoru. Od té doby byl základním stavebním kamenem sestavy Karviné. Proti Liberci se pětadvacetiletý středopolař postaral o jedinou branku svého týmu, která byla rovněž jeho první trefou v nejvyšší soutěži. V závěru sezony se po mírném zranění dokázal vrátit do základní jedenáctky. 

Míka s Koželuhem zachránili druhou ligu

Obránci Václav Míka a Josef Koželuh sbírali cenné zkušenosti na půlročním hostování v druholigové Chrudimi, se kterou dokázali zvládnout záchranářské boje a skončili na pohodlném desátém místě. Tu vybojoval tým se dvěma viktoriány v povedeném závěru sezony, a tak za sebou v tabulce nechal Prostějov, Vyškov, Příbram i Třinec. Josef Koželuh navázal na pravidelné starty z podzimu, kdy hostoval na Žižkově, a také ve východočeském celku patřil společně s Václavem Míkou k hráčům základní jedenáctky. 

Gabriel neodvrátil sestup Žižkova

Talentovaný stoper Viktorky Šimon Gabriel hostoval v předešlé sezoně nejprve v Mladé Boleslavi, a poté v Teplicích. Především na severu Čech dostal na trávníku značný prostor. V letošním ročníku zamířil hostovat do druhé ligy. V dresu žižkovské Viktorie patřil ke stěžejním hráčům. Jeho tým ovšem neodvrátil sestup do ČFL, když skončil na posledním místě. „Gába“, jak je Šimonovi v kabině přezdíváno, si v utkání proti Jihlavě připsal svůj první gól. 

Šiman oslavil se Zbrojovkou triumf a postup do první ligy

Sedmadvacetiletý brankář Jakub Šiman vybojoval s Brnem druholigové prvenství a postup do nejvyšší soutěže. Dobrým výkonům Zbrojovky většinu jara přihlížel jen z lavičky, ale do tří zápasů v závěru sezony nastoupil od začátku a svými výkony se podílel na dvou výhrách. 

Sváček odchytal sezonu na Slovensku

Další strážce svatyně Dominik Sváček zastával v Liptovském Mikuláši převážně pozici prvního gólmana. Odchovanec Viktorie bojoval se slovenským týmem v Play Off o Konferenční ligu. V semifinále však nestačili na Dunajskou Stredu, které podlehli 2:4, a tak zakončili sezonu ve středu tabulky.

Foto: NK Maribor