Viktoriáni mají za sebou první zápas ve skupinové fázi Ligy mistrů. V úvodním klání podlehli Barceloně na slavném Camp Nou 1:5. Jediný gól Západočechů vstřelil Jan Sýkora, který společně s trenérem Michalem Bílkem duel zhodnotil.

„Narazili jsme na obrovskou kvalitu, ale s tím jsme počítali. Hráči utkání odpracovali výborně, dělali, co mohli, ale na tak výborného soupeře to nestačilo. Barcelona prokazovala hodně vysokou úroveň a pro nás to byl nesmírně těžký zápas,“ začal s hodnocením trenér Michal Bílek.

I přes vysokou porážku nechtěl svým svěřencům nic vyčítat. „Po losu zavládlo nadšení, protože jsme rádi, že jsme se dostali do takové skupiny. Zahrát si tady, v Mnichově a v Miláně, to je zkušenost a obrovský zážitek. Jsem rád, že kluci v poslední době ukázali to, co ukázali. Vyhráli jsme v minulé sezoně titul, přešli jsme přes tři obtížná předkola, a to, že hrajeme základní skupinu Ligy mistrů, je trošku nadstavba,“ má jasno plzeňský kouč.

Čestný gól FCVP vstřelil ke konci první půle Jan Sýkora, když hlavičkou snížil na rozdíl jedné branky. „Ani nevím, co se mi v tu chvíli honilo hlavou. Možná nic,“ usmívá se Syky. „Měl jsem smíšené pocity radosti a únavy. Věděl jsem, že je to na 1:2, a tak by tam nějaká šance být mohla, bohužel jsme téměř okamžitě dostali na 1:3 a ve druhém poločase už si to Barcelona pohlídala,“ přemýšlel hráč s číslem 7.

Hlavní hvězdou večera byl však Robert Lewandowski, který zaznamenal hattrick. „Musíme uznat, že je to špičkový hráč, který se famózním způsobem prosazoval v Bayernu Mnichov a tady v tom pokračuje. Jeho výběr místa, zakončení i rychlost s balonem je fenomenální a po právu patří mezi nejlepší hráče světa. Není jednoduché ho bránit,“ uvědomuje si Michal Bílek.

Pro Jana Sýkoru jako dlouholetého fanouška Barcelony byla každopádně čest si na Camp Nou zahrát, a dokonce na tomto svatostánku i skórovat. Po vylosování Blaugranas do plzeňské skupiny dokonce řekl, že teď už může zemřít. „To jsem myslel ze srandy,“ vysvětluje. „Byl to obrovský zážitek si tady zahrát. Celý tým jsme do toho dali úplně všechno, ale bohužel jejich kvalita je úplně někde jinde. S touto konfrontací ale určitě můžeme čerpat do dalších zápasů,“ myslí si plzeňský univerzál.

Fotogalerie