Tradiční mezinárodní turnaj, který pravidelně pořádá Viktoria Plzeň ve spolupráci s Nadací sportující mládeže výjimečně neskončil vítězstvím domácích mladíků, kteří vyhráli poslední dva ročníky. Letos obsadili pátou příčku.

Pro trofej pro vítěze závěrečného turnaje Memoriálu J. Žaloudka, který uzavřela kategorie do 15 let, si nakonec dokráčeli fotbalisté Příbrami. Prohráli jen s německými celky a s konečným ziskem 13 bodů mohli slavit.

Rozhodně se ale nejednalo o suverénní vítězství, letošní ročník, který se opět hrál ve sportovní hale TJ Lokomotiva Plzeň byl totiž velice vyrovnaný – vždy zástupci Ústí nad Labem a Sparty získali jen o bod méně.

Viktoriáni se nakonec umístili v druhé polovině tabulky i navzdory suverénně nejlepšímu útoku ze všech – svěřenci trenéra Jana Kováře soupeřům nasázeli 28 branek (z toho hned 9 při demolici Sokolova!). Pro srovnání, vítězná Příbram jich dala 14 a Mladá Boleslav, která byla druhá nejproduktivnější 18.

Ofenzivní kvalitu ostatně potvrzuje i obsazení nejlepšího střelce turnaje, kterým se se šesti zásahy stal zástupce červenomodrých barev Patrik Bečka. O tom, že cenu obdrží nakonec musel rozhodnout penaltový rozstřel, protože jeho parák Marek Hubáček sítě soupeřů rozvlnil rovněž šestkrát.

„Naši kluci do turnaje vstoupili dobrým výkonem proti Mladé Boleslavi. Pak jsme bohužel herně ani výsledkově nezvládli dvě utkání – proti Ústí nad Labem a Příbrami. Nicméně v odpolední části turnaje jsme se dostali do hry o medaile. Bohužel jsme v posledním zápase podlehli Spartě a umístili se na konečné pátém místě. Mužstvo mělo určitě vyšší ambice z pohledu tabulky i předvedených výkonů, které byly po celý den nevyrovnané,“ uvedl sportovní manažer mládeže Štěpán Havránek.

„Jednalo se o nejvyrovnanější turnaj, který pamatuji. Ještě před posledním utkáním jsme mohli být umístění od 2. do 5. místa. Bohužel jsme poslední utkání se Spartou nezvládli, i když jsme vedli 3:0 a prohráli 3:4,“ ohlíží se trenér viktoriánů Kovář. „Po celý den jsme předváděli hodně nevyrovnané výkony. Ve vítězných zápasech jsme sesi vytvářeli spoustu šancí a taky stříleli hodně branek, což se ukázalo na konečném skóre v turnaji. V těch ostatních nás bohužel trápily zásadní chyby v důležitých momentech. V útočné fázi neproměňování šancí a v obranné fázi nedůsledné bránění a nepřesné přihrávky,“ uvedl.

Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen Rihao Gashi z SSV Jahn Regensburg a ocenění pro nejlepšího brankáře turnaje získal Karel Melichar z Příbrami. 

„Letošní ročník byl skutečně od prvních do posledních bojů vyrovnaný. O konečném umístění rozhodovala každá maličkost, každý detail a k vidění bylo i několik velice kvalitních utkání. Chtěl bych také poděkovat všem, kteří se spolupodíleli na organizaci tohoto memoriálu, protože z tohoto pohledu se opět jednalo o zdařilou akci,“ uzavřel Havránek.


Nejlepší střelci turnaje:

6 - Patrik Bečka (FCVP)
6 - Hubáček Marek (FCVP)
5 - Gessner Rubin (Regensburg)
5 - Kaulfus Petr (Mladá Boleslav)
5 - Männer Tom (Osbayern - Bayeruth)
5 - TomᚠLaffar (FK Příbram)
4 - Zahálka Filip (Ústí n.L.) - roč. 2009
4 - Lexa Martin (FCVP)
4 - Adámek Dominik (Ústí n. L.)
4 - Oliverius Václav (FCVP)
3 - Jedlička Štěpán (Ústí n.L.)
3 - Duschkin Vladislav (Ústí n.L.)
3 - Vukovič Kristián (FCVP)
3 - Shyshkevych Arsenii (Sparta)


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY:

Fotogalerie