Sezona 2019/20 je úspěšně za námi. Viktoriáni v ní skončili na 2. místě se ziskem 76 bodů a skóre 68:24. Pojďme se nyní společně za právě skončeným ročníkem ohlédnout. Široce pak bude shrnut také v Ročence, kterou pro vás již chystáme.

Příchod posil na novou sezonu

Před startem ročníku 2019/20 Viktoria přivítala celkem 4 nové tváře. Do kádru postupně přišli Adam Hloušek, LukᚠKalvach, Ondřej Mihálik a Christián Herc.

Otočka v 1. kole proti Olomouci

Viktoriáni odstartovali FORTUNA:LIGU doma proti Olomouci. Sigma se na západě Čech dostala do vedení, ale góly Joela Kayamby, Jana Kopice a Kovaříka zajistily otočení stavu zápasu a výhru 3:1.

Zápasy proti Olympiakosu

V úvodním evropském dvojzápase této sezony čekala na viktoriány těžká výzva, ve 2. předkole Ligy mistrů čelili Olympiakosu. V Doosan Areně se oba týmy rozešly smírně 0:0, v odvetě v Aténách již jasně vyhrál klub z Řecka a Západočeši se tak přesunuli do Evropské ligy.

Souboje s Antverpami

Ve 3. předkole Evropské ligy sehrála FCVP souboj s Antverpami. Tentokráte začínali červenomodří na venkovním stadionu, v bruselském azylu prohráli 0:1. V domácí odvetě poslal Michael Krmenčík duel do prodloužení, kde to po jeho druhém zásahu dlouho vypadalo na postup. Štruncovy sady však rozesmutněl Dieumerci Mbokani v druhé části prodloužení…

Přestup Patrika Hrošovského do Genku

Po vyřazení Viktorie z evropských pohárů odešel do belgického celku Patrik Hrošovský, který zastupoval Romana Hubníka v pozici kapitána. „Hrošo“ patřil k dlouholetým stálicím kádru FCVP, s klubem se loučil po 10 letech!

Nejvyšší výhra podzimu

V 7. kole FORTUNA:LIGY se Západočeši radovali z nejvyššího vítězství na podzim. Na debaklu 4:0 proti Opavě se gólově podíleli Aleš Čermák, Jan Kovařík, David Limberský a TomᚠChorý.

Vítězství nad Spartou

Utkání 11. kola F:L přineslo očekávaný souboj proti pražské Spartě. Šlágr kola byl velmi vyrovnaný, o nejtěsnější výhře 1:0 rozhodl hned zkraje druhé půle Michael Krmenčík.

Loučení s Pavlem Vrbou

Po konci podzimní části skončil jako trenér Pavel Vrba, který se s vedením klubu dohodl na ukončení spolupráce a od nového roku vede Ludogorec Razgrad.

Příchod Adriana Gužy

Novým trenérem FC Viktoria Plzeň se stal Adrian Guža. Nyní již 45letý kouč podepsal s klubem kontrakt na dva půl roku, týmu se ujal na startu zimní přípravy. Předtím vedl reprezentační výběr Slovenska do 21 let.

Odchod Michaela Krmenčíka do Brugg

V zimě se Viktorka musela rozloučit s obávaným střelcem Michaelem Krmenčíkem. Ten dostal nabídku z Brugg a přímo ze španělského soustředění odletěl do Belgie. Krmenčík odehrál v první lize celkem 127 zápasů a vstřelil 54 branek. Jeho plzeňská bilance v lize činila 91/45. K tomu odehrál 27 utkání v evropských pohárech a dal v nich 12 branek. S Viktorkou získal tři mistrovské tituly.

První výhra Adriana Gužy

Nový kouč Viktorky si ani nemohl přát lepší start do svého nového angažmá. V Opavě po dvou gólech Jeana-Davida Beauguela a Jana Kopice odstartoval kariéru jako lodivod Viktorie vítězstvím 3:0.

Buchova show

Poprvé v roce 2020 se viktoriáni představili před domácími fanoušky proti Příbrami, kdy úplnou premiéru v Doosan Areně zažil Adrian Guža. Výhru 4:0 režíroval Pavel Bucha, který zaznamenal hattrick a ještě si připsal asistenci na úvodní gól Lukáše Kalvacha.

Činnosti FCVP v době koronakrize

V březnu přerušila sezonu pandemie koronaviru. Klub však nezahálel a snažil se dělat radost a pomáhat, kde to jen šlo. Rozdávaly se dresy, proběhly velikonoční nadílky v nemocnici nebo dětských domovech, šily se roušky a proběhlo i dalších spoustu pozitivních akcí. Viktoria pak nelenila ani na přestupovém trhu, do sezony 2020/21 si zajistila hned 3 nové tváře – Matěje Hybše a duo ze Žiliny, Filipa Kašu a Miroslava Káčera.

Výhra na Letné

Po více než dvou měsících mohli viktoriáni znovu zvolat – soutěžní zápas je tady! Plzeňští ihned po dlouhé pauze vynucené pandemií koronaviru odehráli šlágr 25. kola FORTUNA:LIGY na půdě pražské Sparty. Po gólech Lukáše Kalvacha a Jeana-Davida Beauguela porazili Letenské 2:1.

Nejvyšší vítězství v sezoně

Hned tři dny po Spartě si viktoriáni zastříleli. Při domácím zápase sejmuli Mladou Boleslav vysoko 7:1, například Aleš Čermák si v tomto duelu připsal dokonalý hattrick – góly levačkou, pravačkou i hlavou!

7. ligová výhra v řadě

Na půdě Baníku Ostrava si Západočeši připsali již 7. ligovou výhru v řadě, což byla nejdelší série této sezony. O dalších třech bodech góly rozhodli Pavel Bucha a Jan Kovařík.

Ondřej Mihálik nastálo hráčem FCVP
Třiadvacetiletý univerzál se na konci června stal oficiálně hráčem Viktorie Plzeň. Na záložníka nebo útočníka měl klub předkupní právo, kterého využil. Pišta, jak se šikovnému fotbalistovi přezdívá, přišel nastálo z AZ Alkmaar. Ve Viktorce podepsal smlouvu na tři roky.

Třetí ligové vítězství nad Spartou

V nadstavbové části přišla další, celkově již třetí ligová výhra v sezoně proti Spartě! Vítězství 2:1 vystřelili TomᚠChorý a Ondřej Mihálik. Utkání však mělo obrovsky smutný nádech, v den zápasu zemřel po dlouhém boji s nemocí ALS Marián Čišovský.

David Limberský podepsal na další sezonu
Den po narození dcery Lilien měl David Limberský další důvod k radosti, s Viktorií Plzeň totiž prodloužil smlouvu o další rok.

Poslední rozloučení s Mariánem Čišovským
V pátek odpoledne se viktoriáni naposledy rozloučili s Mariánem Čišovským. Smuteční obřad proběhl ve Velké obřadní síni na Ústředním hřbitově v Plzni, fanoušci pak mohli vzpomínat také u vzniklého pietního místa u Pamětního místa Brány borců poblíž stadionu.

Poslední zápas Romana Hubníka v barvách FCVP

V závěrečném duelu letošní sezony FORTUNA:LIGY se po dlouhých 7 letech loučil s Viktorií Plzeň kapitán Roman Hubník. Stoper vracející se do Olomouce naskočil do zápasu s Libercem v 57. minutě a rozloučil se tak přímo na hřišti tím nejlepším možným způsobem – vítězstvím 4:0. Navíc šlo také o 700. zápas FCVP v české nejvyšší soutěži od rozdělení Československa. Pavel Bucha pak zakončil ročník 19/20 s 18 body (10 gólů, 8 asistencí), díky čemuž se rozdělil o první místo lídrů produktivity společně s Lukášem Budínským.