Už se to blíží a očekávaný duel pomalu klepe na dveře! Svěřenci trenéra Michala Bílka ve středu v 18:45 vyběhnou k úvodnímu zápasu rozhodujícího boje o účast v prestižní Lize mistrů. Soupeřem jim bude ázerbájdžánský mistr FK Karabach a do dějiště zápasu v hlavním městě Baku je čeká cesta dlouhá více jak 3000 km. Červenomodří na cestu vyrazí už zítra dopoledne a v kavkazské metropoli absolvují předzápasový trénink a tiskovou konferenci.

ZÁPASY VIKTORKY A KARABACHU

Plzeňský soupeř z jihozápadní Asie není pro klub ze Štuncových sadů neznámým oponentem. Viktoria Plzeň se s Karabachem utkala už čtyřikrát. Poprvé to bylo v přátelském utkání v červenci 2014 ve Westendorfu. Západočeši prohráli 1:3 a branku Viktorie tehdy vstřelil současný sportovní ředitel klubu a plzeňská legenda Daniel Kolář.

Není tomu tak dávno, kdy narazila Viktoria na Karabach také v evropských pohárech. V sezóně 2016/2017 jej vyzvala ve 3. předkole Ligy mistrů. První zápas hraný v Plzni žádnou branku nenabídl. „Věřím, že když dáme venku gól, tak postoupíme,“ hlásil tehdy Roman Hubník. A, jak se později ukázalo, měl pravdu! Na Stadion Tofiqa Bahramova v Baku přišlo 31 tisíc diváků a po dramatickém průběhu, kdy červenomodří dotahovali ztrátu, zafungovala spolupráce na ose Kopic – Krmenčík. První centroval a druhý hlavičkoval přesně k tyči. „Je to asi můj nejdůležitější centr v kariéře,“ radoval se po závěrečném hvizdu „Kopi“ a branka nakonec nasměrovala Viktorii do play off nejprestižnější klubové soutěže!

Postup přes Karabach se nesmazatelně zapsal do klubové historie. Stadion v Baku je totiž nejvzdálenějším místem, na němž Viktoria sehrála utkání evropských poháru. Tým tehdy cestoval na rozhodující duel třetího předkola slavné Champions League více jak tři tisíce kilometrů a nyní si tuto cestu zopakuje.

Doposud poslední dosavadní duel s Karabachem jsme sehráli na soustředění v rakouském Kössenu v roce 2019. Dvoubrankovou ztrátu tehdy viktoriáni smazali během pouhých dvou minut, kdy se střelecky prosadili Mihálik s Janoškem, kteří tak zařídili konečnou remízu 2:2. 

Současný kapitán týmu LukᚠHejda je společně s trenérem brankářů Matúšem Kozáčikem rekordmanem v počtu zápasů s ázerbájdžánským šampionem. Oba totiž nastoupili do všech dosavadních střetnutí s naším příštím soupeřem. S Karabachem se utkali alespoň jednou také další viktoriáni - Václav Pilař, Radim Řezník, Jan Kopic, LukᚠKalvach, Aleš Čermák, TomᚠChorý.

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE: FK KARABACH

Klub byl založen v roce 1951 jako Məhsul a o šestatřicet let později vznikl pod současným názvem. Své zápasy hraje v hlavním městě Ázerbájdžánu Baku, kde na stadionu Tofiqa Bahramova nastoupí rovněž ke středečnímu šlágru. Společně s Neftçi Baku patří Karabach ke dvěma týmům, které doposud nechyběly v žádném ročníku nejvyšší soutěže.

Z prvního titulu se černobílí radovali již ve své druhé sezoně v ázerbájdžánské Premier League. Od té doby slavili „jezdci“ ještě dalších osm mistrovských triumfů a mezi lety 2014-2020 byli dokonce sedminásobnými šampiony. Úspěchy na domácí scéně doplňuje oponent Viktorie o sedm prvenství v Ázerbájdžánském poháru. 

V sezoně 2014/2015 byl Karabach teprve druhým ázerbájdžánským týmem, který se probojoval do skupinové fáze evropských pohárů, když oslavil postup do Evropské ligy UEFA. Tento úspěch na evropské scéně „Horsemen“ vylepšili o tři sezony později, když se stali účastníky prestižní Ligy mistrů a v počtu odehraných evropských zápasů naprosto dominují domácí scéně.

Evropská bilance černobílého celku čítá šest účastí ve skupině Evropské ligy a po jedné účasti v Lize mistrů a Konferenční lize. V premiérovém ročníku poslední zmíněné soutěže si Karabach v konkurenci Basileje, Kairatu a Omonie Nikósie došel pro svůj historicky první postup do vyřazovací fáze evropské soutěže, ve které narazil na francouzský Olympique Marseille, jež jeho cestu poháry ukončil. 

Tažení do play-off Ligy mistrů začalo pro svěřence trenéra Gurbana Gurbanova již v prvním předkole, ve kterém vyzvali polského mistra Lech Poznaň. Z úvodního duelu na hřišti soupeře si přivezli porážku 0:1, kterou však následně napravili vysokou výhrou 5:1. Na tým ze stadionu Tofiqa Bahramova nevyzrál ani švýcarský Curych či maďarský mistr Ferencváros, a tak se ve středu ve více jak 3000 kilometrů vzdáleném Baku uskuteční jeho souboj s mistrovskou Viktorií.

KLÍČOVÍ HRÁČI

Klíčovým hráčem Karabachu je senegalský útočník Ibrahima Wadji, a také nejlepší střelec Brazilec Kady. V týmu působí spousta zahraničních fotbalistů - třeba obránce Kevin Medina z Kolumbie, kapverdský záložník Leandro Andrade či útočník Owusu z Ghany. V kádru mužstva je také několik ázerbájdžánských reprezentantů jako například Medvedev, Bayramov, Sheydayev, Richard, Mustafazada nebo Huseynov.

Ibrahima Wadji - sedmadvacetiletý senegalský striker nasázel do sítě soupeřů v šesti zápasech odehraných v předkolech Ligy mistrů dohromady čtyři branky. Reprezentant z MS dvacítek, který přišel do Karabachu před minulou sezonou z norského Haugesundu, patřil v uplynulé sezoně k nejproduktivnějším hráčům.

Kady - šestadvacetiletý brazilský záložník byl v zápasech s Lechem Poznaň, Curychem i Ferencvárosem rovněž tahounem, když nastoupil do pěti zápasů, ve kterých rozvlnil čtyřikrát sí a třikrát připravil gólovou akci. Nejlepší střelec ázerbájdžánské Premier League pokračoval ve své produktivitě také v tažení jeho klubu skrze loňskou skupinu Konferenční ligy. 

Nejdůležitější postavou Karabachu je trenér Gurban Gurbanov. Bývalý útočník, který nastřílel 178 branek ve 399 ligových zápasech, vede tým od roku 2008. Pod jeho vedením se klub postupně dostal na pozici nejlepšího týmu v Ázerbájdžánu a přicházejí i úspěchy na evropském poli.

VIKTORIÁNSKÁ STOPA V BAKU

Pozitivní vzpomínky na Baku, a také na Karabach, má nᚠofenzivní záložník Honza Sýkora. Nejenže si proti němu v dresu Liberce v roce 2016 připsal ve skupině Evropské ligy čtyři body za remízu a výhru, ale ve venkovním zápase v přístavní metropoli vstřelil nejrychlejší gól v historii soutěže! V utkání, které nakonec skončilo remízou 2:2, stačilo „Sykymu“ na vstřelení branky neuvěřitelných 10 vteřin, čímž zboural dosavadní rekord. „Nejdřív jsem si to neuvědomil, až po zápase mi kluci řekli, jak to je. To jsem měl obrovskou radost,“ vybavil si hráč s číslem 7.

Plzeňská „desítka“ Honza Kopic prožil v Baku hned dva velké momenty! Nejprve zajistil přesným centrem na rozhodující branku postup Viktorky skrze třetí předkolo Ligy mistrů a o rok se později se do kavkazské metropole vrátil v dresu národního týmu. V utkání kvalifikace na mistrovství světa ve fotbale proti místní reprezentaci rozhodl svou trefou o výhře 2:1. Do stejného zápasu nastoupil v závěru z lavičky také útočník Jan Kliment.