Talentovaný viktorián a kapitán reprezentace do 17 let Pavel Gaszczyk byl vyhlášen třetím nejlepším dorostencem roku 2021! Jak tohle ocenění vnímá? Pojďme si záložníka béčka lépe představit.

Pavel Gaszczyk se narodil 17. února 2005 v Plzni, s fotbalem začínat v pěti letech v Baníku Stříbro. Od roku 2014 je viktoriánem, zároveň absolvoval Regionální fotbalovou akademii Plzeňského a Karlovarského kraje. Od 14 let je členem mládežnických reprezentací, v ČFL si v 16 letech připsal již 12 startů a 2 vstřelené branky.

Za rok 2021 byl vyhlášen třetím nejlepším dorostencem! „Jsem za to rád. V mém ročníku je spousta hráčů, kteří by si to zasloužili. Vím to, protože s nimi třeba hraji v reprezentaci,“ říká skromně. „Nijak to ale nechci přeceňovat, nicméně když vidím seznam hráčů, kteří to vyhrávali předtím, tak je to určitě motivace do budoucna,“ dodává.

„Pavel je perspektivní hráč, který má velmi dobrý přístup k tréninkovému procesu. Za poslední dobu udělal velký progres, což bylo znát zejména v zápasech, kdy se s tím ze začátku musel sžívat, ale postupem času to zvládal velmi dobře. Jeho přístup a nasazení je správné,“ řekl na jeho adresu trenér B týmu Josef Parlásek.

Jak vůbec v 16 letech zvládl „Gaza“ přechod do dospělého fotbalu? „Ze začátku jsem se s tím seznamoval, bylo to náročné, první zápasy jsem si tedy musel zvykat. Jsem za to ale velmi rád, určitě mi to hodně pomohlo,“ vysvětluje Pavel Gaszczyk. „Když to vezmu z týmového hlediska, tak jsme určitě chtěli být výše v tabulce, na druhou stranu máme mladý tým. Postupem času se to zlepšovalo a věřím, že jarní část bude ještě lepší,“ vyhlíží druhou polovinu sezony v ČFL.

V béčku odehrál většinu utkání ve středu zálohy, v reprezentaci do 17 let ale působí jako pravý bek. „Od mládežnických kategorií jsem si prošel asi všechny posty. Nejlépe se ale cítím právě uprostřed zálohy, nicméně ani pozice pravého beka mi nevadí,“ říká s tím, že herním stylem by se nejvíce chtěl přiblížit třeba Pavlu Buchovi. Národní tým U17 dokonce vede jako kapitán. „Jsou to skvělé zkušenosti. Když se potkáme s nejlepšími reprezentacemi (hráli jsme třeba s Portugalskem a Nizozemskem), tak vidíme, jak jsou na tom kluci v tom našem ročníku,“ popisuje talentovaný Pavel Gaszczyk.

S reprezentací U17 ho čeká elitní fáze kvalifikace o postup na ME 2022. Soupeři českého národního týmu budou Německo, Skotsko a Gruzie. „S Němci to bude velmi těžké. Gruzii určitě nesmíme podcenit a zápas se Skoty bude zřejmě klíčový,“ očekává.

Vyzkoušel si už dokonce i několik tréninků s A týmem. „To byla má dosavadní největší zkušenost. Jsem moc rád, že jsem dostal možnost si zatrénovat s áčkem. Kluci mě vzali v pohodě, snažili se mi pomáhat, což bylo super,“ pochvaloval si student druhého ročníku gymnázia. „Mým snem je, abych se zde ve Viktorce prosadil. Budu dělat, co je v mých silách,“ slibuje obdivovatel herního stylu anglického Liverpoolu.

Jeho bratr Adam hraje za kategorii U14, minulý víkend se stal nejlepším střelcem halového turnaje. „Snažíme se vzájemně sledovat a podporovat. Občas se mu snažím i s něčím poradit. Teď se stal členem akademie, zatím ho to baví, tak uvidíme, jestli u toho vydrží. Držím mu palce,“ vzkazuje.