Uplynulou neděli se ve fotbalovém areálu SK Smíchov 1910 pod záštitou Viktorie Plzeň uskutečnilo vyvrcholení pláckových fotbálků velkým závěrečným turnajem nazvaným Králové plácků.

Turnaj se opravdu nesl v duchu klasického fotbálku, který na pláccích na dětských hřištích či mezi paneláky hrávají děti po celém světě. „Nehrálo se na výsledky a trenéři jednotlivých mužstev působili spíše jako neutrální poradci, kteří do hry nezasahují. Děti tak hrály podle sebe,“ uvedl šéftrenér přípravek Viktorie Jaroslav Kovařík.

Jednotlivé týmy pak rotovaly mezi hřišti, takže hrály prakticky pořád. Celkem se turnaje zúčastnilo přes 100 dětí ročníků 2014-2017, které dorazily nejen z Plzeňského kraje, ale třeba i z Mariánských Lázní nebo Karlových Varů.

Vzhledem ke komplikacím spojeným s pandemii covid-19 byl letošní ročník historicky první, který se dohrál celý. Model základní části byl následující: hrálo se každých 14 dní tak, aby mladým fotbalistkám a fotbalistům plácky nezasahovaly do jejich klasických soutěží. „Celou sezonu se hrálo 3+0, tedy opravdu jako mnoho z nás v dětství s kamarády,“ řekl Kovařík.

Zajímavým konceptem pak byl i systém hodnocení, v němž trenéři bodovali jak své svěřence, tak hráče z řad soupeřů a ti, kdo posbírali nejvíce bodů se stali Králi pláckového fotbalu.

Viktorka byla zastoupena primárně kategorií U7, vedenou trenérem Jaromírem Šimrem. „Dohromady jsme utvořili 6-7 týmů. Ostatní celky se většinou rozdělily na tři družstva,“ vysvětlil Šimr.

„Myšlenkou pláckového fotbalu byla čirá radost dětí ze hry. To si myslím, že se dokonale podařilo. Děti nemusely řešit pokyny trenérů, rady rodičů, ale prostě hrály tak, jak to cítily a to je v tomto věku správné,“ zhodnotil Jaroslav Kovařík. „Když se zahájí začátek a my vidíme 100 malých fotbalistů, kteří do toho jdou a chtějí útočit i bránit, tak to je pro nás trenéry ta největší odměna. A to vše nám plackový fotbal po celou sezónu nabízel. Chtěl bych poděkovat Simče Pacandové, Pavlu Vackovi a Jardovi Šimrovi, kteří měli organizaci turnaje na starosti a zvládli to perfektně. Moc děkuji také všem ostatním trenérům, “ uzavřel.

Fotogalerie