Ve svých čerstvých osmnácti je pevnou součástí jak ženského áčka Viktorky, tak českého národního týmu do devatenácti let. S ním se nedávno dokonce zúčastnila domácího evropského šampionátu, v němž společně se svými spoluhráčkami narazila na evropskou elitu. Seznamte se s Jaroslavou Pavlíčkovou.

Fotbal ji učaroval v jejích 9 letech především díky tomu, že jej hrával její starší bratr, který je jejím velkým vzorem. Uplynulo 8 let a už jej hrála na vrcholové úrovni za ženy Viktorie Plzeň. „Brzký přechod do áčka byl ze začátku docela náročný, dospělý fotbal je rychlejší a důraznější. Ale měla jsem čas se aklimatizovat a věřím, že to v nové sezoně bude vidět,“ říká nadějná fotbalistka, která má velkou výhodu ve své univerzálnosti. „V reprezentaci i ve Viktorce se má pozice v posledních zápasech ustálila na kraji obrany, ovšem v klubu nastupuji v některých zápasech v záloze. Každopádně mi vyhovují oba dva posty,“ dodává.



Na otázku, v čem vidí své největší přednosti zmiňuje rychlost a pracovitost. A to u ní vyzdvihuje i kouč Pavel Hudeček, jenž jí vedl v dorostu Viktorie. „Jarka je jedna z nejpoctivějších hráček, které jsem za tu krátkou dobu, co působím v ženském fotbale, viděl. Má velké předpoklady co se týká kondice, rychlosti či pracovitosti. Má menší rezervy v technice, ale pracuje na sobě a za poslední rok v tomto ohledu udělala obrovský pokrok. Přál bych jí, aby si vybojovala nějaké zajímavé angažmá, je to nesmírně poctivá fotbalistka, kterou v týmu každý bude chtít, protože je na ní spoleh a vždy se snaží odvést maximální výkon,“ nešetří pozitivními slovy Hudeček.



Na přelomu června a července se s reprezentací do devatenácti let zúčastnila EURO WU19, které hostila Česká republika a nečekalo ji vůbec nic lehkého. Ve skupině se totiž společně se svými spoluhráčkami střetla s Francií, Španělskem a Itálií, tedy s týmy, které jsou v horních patrech žebříčku FIFA. Země galského kohouta je dokonce na jeho třetí příčce!



„Do turnaje jsme šly s tím, že do toho dáme vše, budeme dodržovat principy naší taktiky a pokusíme se překvapit silné soupeře. Rozdíl v kvalitě byl ale opravdu velký, ostatně z výsledků 0:3, 0:5 a 0:4 je to vidět. Reakční rychlost, technická vybavenost, efektivita zakončení, důraz a úspěšnost v soubojích, hlavně tyto aspekty byly u hráček ostatních celků o level výše než u nás,“ má jasno Pavlíčková. 


Se skóre 0:12 se nakonec svěřenkyně Jana Navrátila v těžké skupině umístily na posledním místě. Slovo neúspěch ovšem z úst českých účastníků turnaje neuslyšíte. „Prohrát s elitou Evropy není žádná ostuda, tři takové zápasy během pár dní mohou být naopak pro holky obrovskou zkušeností,“ chválil své svěřenkyně trenér Navrátil.



A v podobném duchu účast hodnotí i jediná zástupkyně Viktorie na turnaji Pavlíčková. „Dodržely jsme to, co jsme si řekly. Na hřišti jsme se držely naší taktiky, bohužel se nám nepodařilo vstřelit gól, i když jsme se dostaly do pár zajímavých šancí. Zklamání to nebylo, snažily jsme se, ale bohužel taková je realita,“ zhodnotila plzeňská vycházející hvězda.



Na otázku, co si z konfrontace s evropskou špičkou odnesla odpovídá obdivovatelka jihokorejské hvězdy Son Heung-mina jednoznačně. „Spoustu cenných zkušeností, každým těžkým zápasem se člověk posouvá. Účast na takovémto turnaji se mnoha fotbalistkám nepoštěstí a zahrát si před tisíci fanoušky s top týmy Evropy je něco nezapomenutelného,“ těší naději plzeňského fotbalu.

Již nyní se ale pod vedením trenéra Daniela Prokopa připravuje na další sezonu ligy žen. „Mým cílem do dalšího ročníku je udržet se v reprezentaci a v A-týmu Viktorky, se kterým se chceme probojovat do horní čtyřky,“ říká fotbalistka, která s přehledem zvládá skloubit vrcholový sport se studiem. „Školu mám ráda, takže to pro mě není problém, občas mi to dokonce jde více ve škole než na tréninku,“ uzavírá s úsměvem.