Fotbalisté Viktorie Plzeň společně se svými fanoušky zažili v posledních dekádě řadu velkých postupových příběhů. Nyní je před námi další velká výzva – postoupit ze základní skupiny Evropské ligy. Zažijte parádní atmosféru pravých fotbalových bitev na vlastní kůži. Do té doby si můžete připomenout první z postupových příběhů, jehož hrdinou je Václav Pilař.


S šikovným viktoriánem se vrátíme do podzimu 2011, kdy Viktoria bojovala v předkolech slavné Champions League. Postupně překonala Pyunik Jerevan, Rosenborg Trondheim a FC Kodaň, díky čemuž postoupila do základní skupiny Ligy mistrů! V každém ze zmíněných dvojutkání se gólově prosadil právě Václav Pilař. „Já jsem tehdy přišel nově do Plzně a hned si vyzkoušel kvalifikaci o Champions League, kterou jsem do té doby znal jen z televize. Chtěl jsem co nejvíc pomoct týmu a postupně poznával, že se můžeme měřit i s do té doby lepšími kluby,“ vzpomíná Pilař.

Pro plzeňského šikulu byl boj o postup do základní skupiny splněným snem. „Před půlrokem jsem přišel z Hradce a najednou měl hrát o Ligu mistrů? Mám z té doby obrovské množství vzpomínek. Prvním soupeřem byl Pyunik Jerevan, proti kterému jsme zvládli oba zápasy. Proti Trondheimu to už bylo jiné kafe, ale venku jsme je zaskočili a přivezli si do odvety vítězství 1:0. V Plzni jsme sice dostali gól a o půli prohrávali 0:1, ale pamatuji si, jak si v kabině Pavel Horváth vzal slovo a všem říkal, že máme na postup, ale musíme makat. Že je před námi možnost hrát Ligu mistrů a všechno závisí na poločase, který je před námi. Zakončil to tím, a se každý zamyslí a zeptá se sám sebe, jestli je pro výhru schopný udělat všechno. Ve druhé půli jsme je neskutečně přejeli a myslím, že i fanoušci právě na tohle vítězství často vzpomínají. Třetím soupeřem byla Kodaň, kde jsme uhráli skvělý výsledek 3:1. Doma jsme nechtěli nic podcenit a i přesto, že jsme znovu prohrávali, jsme našli sílu na obrat,“ chrlí z rukávu vzpomínky na velký postup Pilař. 

„V předkolech jsme vyhráli všechny zápasy a byli stoprocentní. Tyhle chvíle mi v kariéře nic nenahradí. Hráli jsme poctivý fotbal, který se lidem líbil, a byli po zásluze odměněni postupem do základní skupiny Ligy mistrů,“ dodává.

Nyní je před viktoriány další boj o postup, tentokrát se bude červeno-modrý celek rvát o postup ze základní skupiny Evropské ligy v konkurenci FCSB, Hapoelu Beer-Sheva a Lugana. „Jasně, stoprocentně chceme znovu postoupit. Fotbalová Evropa se čím dál tím víc vyrovnává, ačkoli soupeři nejsou na první pohled atraktivní, budou mít dozajista svou kvalitu. O postup budeme bojovat, je to nᚠnový cíl,“ slibuje Václav Pilař.

Máte i vy svůj postupový příběh či fotografii vztahující se k předkolům Ligy mistrů 2011/2012? Podělte se o něj s námi na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu klubu pod hashtagem #ZAPOSTUPEM.