Úvodní den Memoriálu Stanislava Štrunce 2024 je minulostí. Devatenáctka Viktorie nestačila na Vlky z Wolfsburgu a prohrála 2:3. Utkání mezi DAC a Aston Villou rozhodly až pokutové kopy.

FC Viktoria Plzeň - VfL Wolfsburg 2:3 (1:1)
Góly: 34. Franke, 52. Klimeš - 26. Hensel, 49. Soylu, 58. Simic
Sestava FCVP: Šilhavý - Volfík, Borolič, Toman, Paidar, Chalupa, Franke, Kubrycht, Macháč, Klimeš, Honomichl

Úvod utkání přinesl dva fantastické zákroky brankáře Matyáše Šilhavého, který nejdříve ve třetí minutě zlikvidoval tutovku Vlků a o čtyři minuty později zneškodnil šanci Yacobiho. Následně se hra vyrovnala a hra se odehrávala převážně na středu hřiště. Ve dvacáté šesté minutě se Wolfsburg dostal do vedení po brance Hensela. Viktoriánům se po osmi minutách podařilo vyrovnat. Denis Franke stál ve správný čas na správném místě a doklepl do prázdné brány přihrávku Matěje Honomichla.

Po sedmi minutách druhého poločasu Vlci trefili levou tyč branky Matyáše Šilhavého. Vzápětí se dostali znovu do vedení, tentokrát se prosadil Soylu. Viktoriáni dokázali opět okamžitě reagovat. V padesáté druhé minutě nejprve vystřelil Denis Franke, jeho ránu vyrazil před sebe brankář Wolfsburgu a pohotový Vítězslav Klimeš dorazil míč do branky.

V padesáté osmé minutě strhnul vedení na svou stranu znovu německý tým. Prosadil se Karlo Simic. Plzeňští se poté hnali za vyrovnáním. V šedesáté minutě orazítkoval pravou tyč Karel Kardos. Dvě minutě před koncem se ke střele dostal opět Karel Kardos, který z první vypálil na branku Wolfsburgu. Jenže jeho střela mířila na brankáře. Další gól už nepadl a utkání skončilo 2:3.

Trenér David Vaněček: „Věděli jsme, že Wolfsburg bude patřit k nejlepším týmům na turnaji. Bylo to ve vysokém tempu, a to jak rychlostně, tak individuálně. Chvíli trvalo, než jsme se do zápasu dostali. Pozitivní je, že po obdržené brance jsme dvakrát dokázali vyrovnat. Bohužel na třetí gól jsme už nedokázali reagovat i přes snahu na konci zápasu a bohužel nám to tam nepadlo. Dneska nám chyběla individuální kvalita. Měli jsme hodně ztrát a soupeř vyhrál asi zaslouženě.“

FC DAC 1904 Dunajská Streda - Aston Villa FC 1:1 (5:4 na penalty)
Góly:
49. Asante-Boakye - 74. Ročiak

První šance duelu mezi DAC a Aston Villou přišla už ve třetí minutě. Udvaros z DAC vystřelil z kraje pokutového území k pravé tyči, nakonec z toho byl rohový kop. O deset minut později Vyslal Monaghan průnikovou přihrávku na Orose, který vystřelil na brankáře Aston Villy. Gólman anglického týmu zpracoval tento míč nadvakrát. Hned vzápětí dal Monaghan zpětnou přihrávku na Udvarose, který z hranice vápna trefil levou tyč branky Villans. První poločas se odehrál pod taktovkou slovenského týmu, nakonec však skóre zůstalo bez branek.

Ve druhém poločase si první šanci vypracovala Aston Villa. Ve čtyřicáté osmé minutě odvrátila její šanci obrana DAC na roh. Z něho se Angličané prosadili, a to když se trefil Asante-Boayke. Následně se hra odehrávala bez větších brankových příležitostí. To se změnilo v sedmdesáté čtvrté minutě. Ročiak z DAC si navedl míč na levý roh pokutového území, kde vyslal obalovačku na zadní tyč a vyrovnal na 1:1. V samém závěru zápasu se DAC dostalo do samostatného úniku, jenže tato situace nakonec gólem neskončila. Celé utkání nakonec rozhodl penaltový rozstřel, kde byli šastnější hráči Dunajské Stredy a odnesli si vítězství.

Program turnaje:

Sobota 20. července

FC Viktoria Plzeň - DAC 1904 Dunajská Streda 11:00, SA 33. ZŠ Plzeň
Aston Villa FC - VfL Wolfsburg 15:00, TJ Sokol Černice

Neděle 21. července

VfL Wolfsburg - DAC 1904 Dunajská Streda 11:00, SK Slovan Plzeň 1910
FC Viktoria Plzeň - Aston Villa FC 15:00, SA 33. ZŠ Plzeň