Do sezóny vstoupila Viktorka úspěšně. Probojovala se do hlavní ligové fáze Evropské lize, čímž splnila jeden z hlavních cílů. Nejen o tom, ale i o prodeji Robina Hranáče do Hoffenheimu, dlouhodobé vizi a plánech jsme si v exkluzivním rozhovoru povídali s předsedou představenstva a generálním ředitelem Adolfem Šádkem a členem představenstva a jedním ze spolumajitelů klubu Martinem Dellenbachem.

Viktorka dnes nastoupí k prvnímu duelu Evropské ligy. Jak vám to zní?

Adolf Šádek: V první řadě je to splnění jednoho z hlavních cílů, které si každý rok před startem sezony klademe. Tedy hrát hlavní fázi jednoho z evropských pohárů. Jsme rádi, že se nám podařilo čtyřmi výhrami přejít přes obě předkola a dostali jsme se zase o stupínek výše než minulou sezonu.

Martin Dellenbach: Extrémně mě to těší! Pro mě je důležité zjistit, jak daleko jsme ve vývoji našeho klubu. Ve skupině Konferenční ligy jsme byli poměrně dominantní, odehráli jsme ji s plným počtem bodů, všechno vyhráli. Teď je důležité vidět, jak na tom budeme v Evropské lize, tedy o stupínek výše, kolik uhrajeme bodů a jak budeme vypadat. Bude to pro nás zase určitá relevance, zjištění, jak jsme pokročili.

Adolf Šádek: Ano, souhlasím. V Konferenční lize to bylo mimořádné, velký úspěch. Na druhou stranu si musíme přiznat, že ne všechno bylo úplně top. Bodově ano, ale díváme se a analyzujeme si i jiné věci, herního charakteru. Tam chceme být zase o kus lepší.

Co říkáte soupeřům, dnes nás čeká Eintracht, následně španělské týmy, anglický gigant, špičkové kluby z Belgie, Bulharska či Řecka?

Martin Dellenbach: Určitě budeme herně daleko více prověřeni než minulou sezonu. Ale jak jsem zmínil a zopakuji to – bude dobré vidět, kde se ve vývoji nacházíme. Abychom zjistili, v jakých oblastech musíme být ještě lepší. To je důležitý stavební kámen pro budoucnost.

Adolf Šádek: Přesně takové soupeře potřebujeme potkávat. Posouvá nás to, nastavuje zrcadlo. Chceme se s nimi měřit každý rok.

Martin Dellenbach: Vezměte si třeba nyní Eintracht Frankurt, na který narazíme dnes. Papírově asi nejsme favoritem, ale přesto je to obrovská výzva. Potkat takový klub, tahle zkušenost je extrémně důležitá.

Jsou tyto velké zápasy dárkem i pro naše fanoušky?

Martin Dellenbach: Super pro všechny! Všichni soupeři. Pro fanoušky je to nádhera.

Adolf Šádek: Chtěli bychom odehrát perfektní zápasy, to musí být nᚠcíl! Nepochybuji o tom, že všechny zápasy Evropské ligy budou svátkem pro nás všechny, pro celé město, celý kraj, všechny fanoušky i partnery. Ale nelze to brát jako samozřejmost, vždy si toho musíme vážit a dělat pro to maximum. To je naše výzva a cíl.

Nedávno došlo k jednomu z největších transferů v klubové historii, když odešel Robin Hranáč do bundesligového Hoffenheimu. Co to ukazuje?

Martin Dellenbach: Ukazuje to na vývoj našeho klubu. Jako příklad bych uvedl předpředposlední sezonu. Viktorka hrála Ligu mistrů, ve skupině body neuhrála a v létě nepřišla žádná zajímavá nabídka na naše hráče, kteří by mohli odejít na zajímavé adresy po Evropě. A nyní po Konferenční lize? V létě jsme registrovali velkou poptávku na naše hráče, čtyři z nich dokonce jeli na EURO s reprezentací. O Robina Hranáče byl například zájem v Německu a dalších zemích. Vidíte tu změnu? Tyto věci Viktorce extrémně pomáhají směrem do budoucnosti. Zájem top klubů z předních pěti lig by měl být čím dál tím větší. To je ta změna, ten proces.

Bylo těžké prodat Robina před důležitou odvetou s Hearts?

Adolf Šádek: Takhle zpětně…možná bych raději dělal ten rozhovor před odvetou v Edinburghu, protože teď se jeví všechno krásně, že všechno vyšlo. (směje se) Ale společně s Martinem a dalšími kolegy jsme tento transfer intenzivně diskutovali a probírali ze všech stran, protože nesmírně důležitá pro nás byla jak sportovní, tak ekonomická stránka věci.

Která převažovala?

Martin Dellenbach: Obě jsou důležité. Pokud se podíváte na tu ekonomickou, je to jasné – musíte prodat. Navíc Hoffenheim jasně řekl, že varianta po odvetě prostě neexistuje. Tomu ale logicky odpovídala i konečná přestupová suma.

A ta sportovní stránka?

Martin Dellenbach: Nejhorší, co se mohlo stát bylo, že budeme hrát Konferenční ligu. Ale i to by vlastně znamenalo splnění vytýčeného cíle hrát evropské poháry. Všichni jsme ale toužili dostat se o stupínek výše. Nakonec se vše povedlo. Navíc to pro nás znamená, že na další dva roky jsme finančně stabilní, to nemůžeme opomenout a přehlížet.

Adolf Šádek: Pro Robina to znamená, že se zase posunul k dalšímu svému snu. Jsme přesvědčení a věříme, že se v bundeslize prosadí a bude hrát. A má to další konsekvence – víceméně i tento transfer zvyšuje hodnotu dalších našich hráčů a v budoucnu můžeme takových velkých přestupů dělat více, než tomu bylo v minulosti. ¨

Martin Dellenbach: Budujeme tím značku, která ukazuje Viktorku jako klub, kam přeci musí chtít přestoupit každý mladý talentovaný fotbalista. Uvidí, že právě u nás může jít jeho kariéra nahoru jako tomu bylo u Robina, u Pavla Šulce nebo u Lukáše Červa, a tak bychom mohli pokračovat.

Takže padlo rozhodnutí a transfer do Hoffenheimu dostal zelenou.

Martin Dellenbach: Ano. I pro kariéru Robina správně načasované rozhodnutí. Nechceme se koukat jen na to, co to znamená pro nás a na hráče se nedívat. U nás, v našem systému, je hráč centrem veškeré pozornosti. Děláme a nabízíme mu to nejlepší pro jeho kariéru a očekáváme, že on odevzdá maximum možného pro nás.

Adolf Šádek: Samozřejmě všichni vidí a řeší rekordní přestup, ale pro naši budoucnost je důležitý i pohled ostatních evropských klubů na nás. Vidí naše výsledky, vidí hráče, kteří mají kvalitu a zlepšují se. To všechno spolu souvisí a zde děláme kroky vpřed.

Ještě před uzavřením přestupního okna se podařilo přivést Svetozara Markoviče a Prince Adu.

Adolf Šádek: Ano, opět to souvisí s odchodem Robina Hranáče. Víme, jaký program nás čeká a chceme být maximálně připraveni po sportovní stránce. Konkrétně o těchto hráčích jsme věděli, nějakou dobu je sledovali a v tuto chvíli se rozhodli je přivést.

Martin Dellenbach: A nabídli jsme jim plán jejich kariéry. O tom se celou dobu bavíme. Talentovaní hráči takový plán potřebují a chtějí ho. My jim nabízíme skvělou platformu, a proto se nám daří je přivádět. Přijít do Viktorky prostě dneska vidí jako dobrý kariérní krok.

Adolf Šádek: Před časem asi nebylo úplně reálné, že si budeme myslet na kapitána Partizanu Bělehrad. Možné není úplně jednoduché to vysvětlit a pochopit, ale takový je teď nᚠcíl. Nabízíme těm hráčům vizi, jsme pro ně atraktivní tím, že hrajeme Evropskou ligu a pro ně je to zajímavé. Viktorku znají právě z pohárových zápasů, vědí o nás a mají zájem tady hrát. My z toho vytěžíme maximum po sportovní stránce a zároveň jim řekneme, že mají v budoucnu možnost se ještě posunout dál, ideálně do top 5 lig v Evropě. Jasně nastavený model a kariérní plán, o kterém mluví Martin. A stejnou možnost a plán nabízíme i hráčům z regionu.

Martin Dellenbach: Všichni mají možnost zažít velké zápasy jako byl ten s Fiorentinou, jaký bude s Frankurtem nebo Manchesterem United. Šanci mají, záleží na nich. Nejde ale říct, že to budou jen zahraniční hráči, jde i o české hráče. Z mého pohledu je potřeba mít dobrý mix, vždy zahraniční hráči mohou být pro ty české obohacující, přinesou zase nové prvky. Je potřeba se na to dívat zeshora, dobrým příkladem bylo mistrovství Evropy.

Jak to myslíte?

Martin Dellenbach: Třeba Švýcaři. Ti měli v sestavě snad jednoho hráče z domácí soutěže oproti českému týmu. To je rozdíl. Úspěšný budeš, když tví hráči budou hrát v top 5 ligách. Přiznávám ale, že je to trochu netradiční pohled, ale tak to vidím. Zahraniční hráči mohou i ty naše u nás v klubu zase posunout.

Minulou sezonu vylétli hráči jako Paluska, Baier, letos Sojka, Panoš či Deml. Těší vás to?

Adolf Šádek: Nezapomínejme ani na Červa, Valentu, Slončíka a další jména. Naší vizí a cílem prostě je, aby nejlepší talentovaní hráči z Česka prostě chtěli hrát za Viktorii Plzeň. Není to lehká cesta, ale chceme jim ukázat, tohle je Viktoria Plzeň, takhle pracujeme a toto vám nabízíme. A jak jsme v minulosti avizovali, nᚠkádr musí být vyvážený. Pro vývoj těchto hráčů jsou extrémně důležití zkušení borci, kteří je táhnou a předávají jim cenné zkušenosti, a už je to LukᚠHejda, Honza Kopic, LukᚠKalvach a další. Jejich role je nenahraditelná a takto o tom i přemýšlíme a pracujeme s tím.

Vrame se ještě k ekonomice. Dá se tedy říct, jak si teď Viktorka stojí?

Adolf Šádek: Základ máme vytvořený. Pořád se ale musíme dívat na to, abychom jej neztratili. Ve fotbale nemᚠnikdy dostatek financí, pořád je kam investovat. Musíme myslet i na budoucnost a udržitelnost, myslím ale, že jsme v tomto směru na dobré cestě.

Martin Dellenbach: Toto téma jsem zaznamenal, řešilo se hodně mezi fanoušky. Chtěl bych ubezpečit a zdůraznit, že jsme si jako majitelé do této doby nevzali z klubu ani euro! Nᚠcíl bylo vytvořit stabilní základ pro fungování. Mnohdy jsem slyšel, že to děláme kvůli penězům, hlavně po přestupu Chorého do Slavie nebo teď Robina Hranáče. Tento názor je totálně mylný, to není naším cílem. Na druhou stranu přiznávám, že se díváme na fotbalový klub jako na firmu a Viktorka není malou firmou. Cílem každé firmy musí být dělat zisk, jinak bychom prostě pracovali neefektivně a nikdy nedosáhli dlouhodobé stability. Vždy máme zodpovědnost vůči zaměstnancům, vůči všem hráčům, kteří mají podepsané kontrakty na tři, čtyři nebo pět let. Musíte zajistit garanci, stabilitu, to bych chtěl zdůraznit.

Adolf Šádek: Máme závazek vůči fanouškům, městu i celému regionu. A taky k našim partnerům. Třeba s generálním partnerem DOOSAN Škoda Power jsme prodloužili nejdelší smlouvu v historii. To je pro nás signálem důvěry. Přesně takto chceme dlouhodobě přemýšlet.

Pojďme ještě k aktuálním věcem. V reprezentaci proti Ukrajině hráli důležitou roli Pavel Šulc a LukᚠČerv, co jste tomu říkali?

Martin Dellenbach: Máme z těch hráčů radost. Na druhou stranu nás to zase dostává pod určitý tlak, velké kluby si na ně myslí. Ale to je přesně to, co dlouhodobě přeci chceme, ne? Rád to vysvětlím.

Ano, prosím.

Martin Dellenbach: V zimě se zase otevře transferové okno. Ale proč bychom z toho měli mít už teď nějaké bolesti hlavy? Naopak bychom na to měli být pyšní! Když přeci uvidím výborného hráče hrát ve špičkovém klubu a řeknu si, toho jsme vychovali, ten u nás hrál fantasticky, to je pro nás odměna jako hrom. Pro Viktorku, pro naši značku.

Adolf Šádek: Chceme našim fanouškům vysvětlit, jak se na celý proces díváme a jak ho vnímáme. Není to jednoduché, ale proto to děláme a musíme jim naše myšlení a nastavení vysvětlovat. Máme v plánu se s nimi v brzké budoucnosti i osobně setkat. To je cesta, aby všechno pochopili a třeba na spoustu věcí změnil úhel pohledu.

Ano, prodáme hráče třeba za deset milionů eur, ale neznamená to a nikdo nemůže čekat, že za pět ihned nakoupíme. Naopak nakoupíme třeba za milion a toho za deset z něj teprve uděláme. Robin Hranáč před dvěma lety taky nebyl hráčem s takovou cenovkou, to samé Pavel Šulc. Samozřejmě nelze očekávat, že se to povede u každého a ihned, ale pro budoucnost je to super nastavení.

Martin Dellenbach: Snažíme se myslet dopředu, ne se jen dívat co je teď a tady. Nechceme být jakkoli svázaní a limitovaní. Uvedu příklad – odejde Chorý a začneme plašit, co jako teď budeme dělat? Ne! Chceme být dopředu připraveni a úspěšní. To je naše cesta.