Ženské týmy Viktorie Plzeň mají za sebou podzimní část sezony. Mladší žačky jsou po půlce tohoto ročníku na prvním místě ligové soutěže. Jak hodnotili své týmy jednotlivý trenéři?

Ženy A-tým

Umístění: 5. místo, 15 bodů, skóre 15:24
Nejlepší střelkyně: Miroslava Mrázová (4 góly)
Hodnocení trenéra Martina Loffelmanna: „Podzimní část pro hráčky znamenala absolvovat hodně změn. První byla změna trenéra a jiná práce realizačního týmu, na což si musely hráčky zvyknout. Druhá změna byla zapracovat nově příchozí hráčky do týmu, jak hráčky z jiných klubů, tak z vlastní  juniorky. To bylo nejdůležitější. Začátek přípravy jsme zahájili v Liticích a nebylo to zrovna jednoduché. Hračky se nejdříve musely doléčit po zraněních a potom mohla začít hlavní příprava, kterou jsme zahájili soustředěním na Sycheráku, kde jsme absolvovali kondiční a herní přípravu. Soustředění proběhlo dle tréninkového plánu a byli jsme s přístupem a provedením spokojený.

Na začátku soutěže jsme se hlavně soustředili na zapracování nových hráček do týmu, jednalo se o sestry Tomanové a Natálii Kostohryzovou. Můžeme konstatovat, že adaptace hráček proběhla dobře a přijetí v týmu také. Co se týče výkonu sester Tomanových, jsem spokojen. Ze začátku soutěže bylo znát, že hrály druhou ligu, ale dnes konstatuji, že to jsou hráčky, které nám hodně pomohly a rozhodly i důležité utkání, jak výkonem, tak vstřelným gólem. U Kostohryzové to bylo trošku složitější. Potýkala se celou dobu se zraněním, takže její zápasové vytížení nebylo podle mých představ, ale je to hráčka, která má předpoklady hrát stabilně.

K hodnocení jednotlivých zápasů mohu říct, že jsme zvládli všechny důležité utkání ve svůj prospěch a získáním 15 bodů přispěly všechny hračky stejným dílem. Hráčka, která zaslouží větší pozornost a kterou bych vyzdvihl je Bára Kadlecová, která na sobě pracuje a podává stabilní a dobré výkony, jak v klubu, tak v reprezentaci. Celkově jsem spokojen, tým působí kompaktně a celková nálada je na dobré úrovni. Zároveň stanovené cíle, tedy zapracování hráček, možnost se ucházet o první čtyřku, dostatečný počet bodů se soupeři z dolní části tabulky, jsme splnili. Závěrem chci poděkovat celému realizačnímu týmu za odvedenou práci. Poděkování patří také hráčkám za přístup a nasazení v zápasech.“


Ženy B-tým

Umístění: 4. místo, 16 bodů, skóre 22:14
Nejlepší střelkyně: Eliška Němcová (4 góly)
Hodnocení trenéra Tomáše Lemáka: „Jelikož jsme postoupili do vyšší soutěže, tak jsme si dali za cíl držet se v horní části tabulky. Moc jsme nepomýšleli na nejvyšší příčky, ale po skončení podzimní časti, mohu říct, že jsme mohli být i na prvním místě. Zabránilo nám v tom pár zápasů, které jsme měli uhrát mnohem lépe. Škoda zápasu s Příbramí (1:1), kdy jsme si vytvořili nespočet brankových příležitostí. Zápas s Chotusicemi (5:3) si taktéž za rámeček nedáme. Ve 13. minutě vedeme 3:0 a nakonec dostaneme 5 zbytečných gólů. Naopak zápasy s Libercem (sice prohra 0:1) a Č. Budějovicemi (1:2) se nám herně velmi vyvedly a měly parametry vyšší soutěže.

Do jarní části musíme zapracovat na koncovce při samostatném úniku na brankářku a na koncovce po centru do vápna. Dáváme velmi málo gólů. Taktéž fyzická připravenost by mohla být lepší. Na té také zapracujeme. Věřím, že všechny zápasy zvládneme a postoupíme do 2. ligy.“


WU18

Umístění: 5. místo, 19 bodů, skóre 21:21
Nejlepší střelkyně: Nikola Šotová (4 góly)
Hodnocení trenéra Ondřeje Lokaje: "Novou sezonu 2023/24 jsme začali s velkými změnami v týmu. Vytvořil se nový realizační tým s novým asistentem, trenérem brankářek, novou fyzioterapeutkou a kondiční trenérkou. Do týmu se připojilo 15 hráček z žákovských kategorií (ročník 2008), které k nám buď přišly z venku nebo z našeho výběru WU15. Důležité bylo tyto hráčky zapracovat do týmu a připravit je na juniorskou ligu, kde hrají v troj ročníku. Naším cílem je vychovávat a připravovat hráčky pro reprezentace a nᚠA-tým žen. Během podzimu se nám v reprezentaci WU17 a WU19 protočilo 5 hráček a dalších 5 bylo mezi náhradnicemi, takže z toho pohledu jsme velice spokojení, kdy přes velkou převahu Slavie a Sparty dokážeme také dodávat holky do reprezentací. 

Co se týče hry, tak bych řekl, že jsme na dobré cestě. Odehráváme velmi dobré utkání, herně jsme většinou lepší než soupeř, ale velký problém, který nás trápí celý podzim je produktivita. Troufnu si říct, že kdybychom proměňovali alespoň polovinu šancí, co si během zápasů vytvoříme, tak jsme dnes na 3. místě tabulky, za Spartou a Slavií, možná by se nám vydařil i zápas se Spartou a byli bychom před ní. Je to pro nás zpětná vazba, s čím jít do přípravy na jarní část soutěže. Určitě se zaměříme na poslední třetinu hřiště, kde často řešíme situace zbrkle, bez klidu a myšlenky. 

Holkám jsme po posledním utkání poděkovali za přístup, jak přistupují k tréninkům a zápasům a teď nezbývá nic víc, než doléčit zranění, odpočinout si, nabrat sílu a v lednu se vrátit znovu do práce v plné palbě. 

Všem přeji klidný prosinec; krásné svátky plné radosti a odpočinku; šastný nový rok, který věřím bude pro nás všechny úspěšnější než ten letošní! Šastné a Veselé!"


WU15

Umístění: 5. místo, 24 bodů, skóre 44:19
Nejlepší střelkyně: Klára Bauerová (10 gólů)
Hodnocení trenéra Tomáše Berana: „S hodnocením uplynulé podzimní části sezony musíme začít na začátku letní přípravy, kdy jsme ustálili tým na počtu 22 hráček, z toho 6 nově příchozích, které se nám podařilo přivést do týmu během letní přestávky a úspěšně je začlenit do dívčího kolektivu.

Po prvních trénincích v Plzni jsme se přesunuli na letní soustředění do Železné Rudy, kde hlavními cíli bylo budování týmových vazeb, sjednocení nového týmu a nastavení režimu a systému, které jsme po hráčkách požadovali po celý zbytek podzimní části.

V následném týdenním režimu, který probíhal v Luční ulici a nové budově, která celému týmu přináší řadu výhod (regenerace, wellness, rozcvičovna, fyzio, posilovna atp.) jsme sehráli řadu kvalitních přátelských utkání, a hlavně mezikrajský turnaj Kouba Cup, na kterém jsme narazili na nejlepší krajské výběry a hráčky z celé naší a Slovenské republiky.

Po prvních herně vydařených ligových kolech, kdy jsme jako jediný tým v podzimní části porazili pražskou Slavii, následoval další mezinárodní a velmi kvalitně obsazený turnaj v Písku – PELIMATKAT CUP, kde holky předváděly výborné výkony a pouze vlivem skóre nehrály prestižní finále.

Bohužel se nám na podzim nevyhnula ani horší pasáž, kdy jsme po pěti výhrách v řadě a výborném domácím utkání proti Hradci Králové, prohráli v anglickém týdnu se Spartou. Po špatném výkonu i s jihočeským Dynamem. Naštěstí jsme se z těchto zápasů oklepali a v předehrávce vyhráli důležitý zápas se Slovanem Liberec, s nímž aktuálně sdílíme stejný počet bodů a držíme tak 4. místo (s jednobodovou ztrátou na třetí pozici), které po základní části zaručuje nadstavbu s nejlepšími týmy a to zůstává naším cílem do konce základní části.

Jsme potěšeni nominacemi hráček do reprezentačních výběrů, kdy během podzimní části absolvovalo srazy WU14 a WU15 6 hráček, které byly platnými členkami těchto výběrů.

Celkově hodnotíme podzim jako vydařený, kdy se nám naštěstí až na výjimky vyhýbala vážnější zranění. Holky se kontinuitně zlepšují a je vidět, že je fotbal baví a naplňuje. Na jaře bude naším primárním úkolem připravit dorazový ročník na přechod do juniorského fotbalu a pokračovat v nastoleném trendu, který se nám aktuálně daří. I proto následuje zasloužený měsíc volna, kdy holky budou plnit individuální plány. Pro dosažení všech našich cílů bude klíčová kvalitní zimní příprava, kterou odstartujeme již 9. ledna.

Děkujeme všem rodičům, hráčkám a lidem, kteří se na chodu týmu podílejí.“


WU13

Umístění: 1. místo, 34 bodů, skóre 125:20
Nejlepší střelkyně: Aneta Hrdličková (34 gólů)
Hodnocení trenéra Davida Rady: „Úvodem bych rád poděkoval předchozímu trenérovi kategorie Pavlovi Kováříkovi za to, že jsme v létě převzali skvěle nastavenou partu holek do tréninkového procesu se skvělým týmovým duchem. Z předchozího ročníku zůstalo v kádru zdravé jádro, a tak se tým doplnil o hráčky ze starší přípravky, gólmanku ze Strašic a o jednu hráčku z Petřína. Nové hráčky do týmu velice dobře zapadly a pomohl tomu přístup starších hráček i letní soustředění, kde měly hráčky možnost se lépe poznat.

Polovina sezóny se nám s realizačním týmem hodnotí velmi dobře. Hlavní soutěží, je samozřejmě 1. liga mladších žákyň, ve které po polovině soutěže holky obsadily první místo se skóre 125:20. Kromě umístění v tabulce nás velice těší, že holky předváděly kvalitní týmové výkony, a že si v každém utkání dokázaly, že jsou schopny se poměřit a porážet jakéhokoliv soupeře naším stylem hry. Výsledkem jsou i individuální výkony kapitánky Anety Hrdličkové, která nastřílela 34 branek a Moniky Pohořalé, která jí zdárně sekundovala s 29 nastřílenými brankami. Kromě ligové soutěže, navíc holky hrají Městský přebor mladších žáků Plzeň-město. Zde jsme s realizačním týmem přistoupily k rotaci hráček a již v průběhu sezony byly do zápasů zařazeny další holky z WU11. I přesto, že jsme v mnohých zápasech byly ročníkově mladší, holky se s tím popasovaly výborně a po polovině sezony obsadily 3. místo se skórem 55:28, čímž si zajistily postup do finálové skupiny.

Působení v obou soutěžích je tedy potřeba hodnotit velice pozitivně, a to nejen z hlediska umístění, ale především s ohledem na herní posun, který hráčky za tuto půl sezónu zvládly udělat. Holky je potřeba pochválit a poděkovat jim za to, jak skvělá parta se zde vytvořila, a také za chu do tréninkového procesu, která pramenila ve velké nasazení na trénincích, které jsme po hráčkách vyžadovali a díky tomu se nám dařilo přenášet prvky z tréninku do zápasů, což je pro nás trenéry velice cenné. V rámci půl sezony jsme sehráli v obou soutěžích celkem 22 utkání s bilancí 18 výher a jen 4 porážky při celkovém skóre 180:48.

V neposlední řadě bych rád za dosavadní průběh sezóny poděkoval mým trenérským kolegům M. Šindelkovi a M. Jandové, jelikož bez jejich spolupráce, znalostí a skvělého nasazení by nebylo možné dosahovat společných úspěchů a realizovat herní posun hráček. Děkuji také vedoucí týmu M. Bauerové za skvělou spolupráci a za servis jaký pro nás připravuje, a tím nám trenérům spoustu věcí ulehčuje. Jelikož se stále pohybujeme v prostředí amatérského fotbalu, je potřeba také za dosavadní průběh sezony poděkovat rodičům holek, protože bez jejich podpory a usilovného fandění při zápasech by to nešlo.“


WU11

Hodnocení trenérky Soni Beranové: „Do podzimní části sezóny jsme vstoupili v půlce srpna soustředěním, které jsme absolvovali na Sycheráku. Poté jsme se připravovali většinou 3x týdně na soutěžní část, kdy nᚠtým je přihlášený do soutěže starších přípravek Plzeň – město. Tuto soutěž hrajeme proti chlapeckým týmům. Letos se nám povedlo cca půlku zápasů vyhrát a obsadili jsme poslední postupové místo, kdy jsme skončili na 13. místě v tabulce. Na jaře nás tedy čekají těžké zápasy v boji o umístění v horní části tabulky. Jediný dívčí turnaj jsme absolvovali na konci srpna v Ostravě. Byla to pro nás velmi zajímavá konfrontace i za účasti týmů ze Slovenska a Polska, kdy nám umístění na bedně uniklo o kousek.

 V září jsme ještě poměřili síly na turnaji v Mýtě, kde jsme obsadili také 4. místo, a to na penalty. Na konci sezóny jsme si stihli zahrát přátelské utkání v Přešticích a halový turnaj v Rokycanech, za který musím holky pochválit. Ukázaly zde, že umí hrát s míčem technický fotbal a zápasy, které jsme prohráli, tak vesměs rozdílem o jeden gól. V průběhu sezóny nᚠtým čítal přibližně 27 hráček. Některé hráčky sbíraly již zkušenosti v soutěži s mladšími žačkami a jiné zase doplňovaly mladší kategorii WU9. Od ledna se posouvá 7 hráček do kategorie WU13. Za sebe děkuji holkám za výbornou sezónu a partu, kterou mají. Dále děkuji trenérům kolegům a samozřejmě rodičům, bez kterých to v této kategorii nejde, a jsou pro holky velkou podporou. Na všechny se budeme těšit opět v lednu, kdy hned 6. ledna nás čekají dva turnaje.


WU9

Hodnocení trenérky Magdy Ostrochovské: „Naše podzimní část nebyla výsledkově až tak moc skvostná, ale zase na to, že jsem v průběhu sezóny nabírala holky do týmu a rovnou je zapojovala do zápasového chodu, tak si myslím, že jsme udělali kus práce, ale kus práce nás ještě čeká. Musím pochválit holky za snahu se víc a víc zdokonalovat a udělat pro to maximum. Máme ještě na čem trénovat, zaměřovat se na kličky, střely a na rozvíjení dovedností. Dost nám pomohly i holky ze starší příspěvky, které byly holkám motivací. V naší kategorii to není jednoduché, protože začínáme vždy od začátku. Musíme se více zaměřit na techniku, a na to jak víc holky motivovat. Musím holky pochválit za snahu, za docházku na trénincích, a za to, že se chtějí učit se novým věcem. Cíl do další sezóny je být lepší a lepší.“