Závěrečný zápas základní části FORTUNA:LIGY zavede Viktorii Plzeň na hřiště olomoucké Sigmy. Tradiční předzápasový rozhovor poskytli bývalý záložník Olomouce LukᚠKalvach a asistent trenéra Marián Zimen.

„Čeká nás kvalitní soupeř s kvalitními hráči,“ tuší Zimen. „Olomouc naposledy vyhrála, což se jí předtím delší dobu nedařilo. Určitě bude chtít bodovat v domácím prostředí a zdolat nás. Myslím si, že to pro oba celky bude zajímavý zápas. My tam každopádně pojedeme s touhou zvítězit,“ má jasno.

V minulém utkání se Zlínem Viktoria opět proměnila sestavu a opět jí to přineslo tříbodový zisk. „Je cítit, že tým má svou kvalitu. Pracuje soudržně, hráči si navzájem přejí, věří si a momentálně je jedno, kdo nastoupí v základní sestavě,“ pochvaluje si asistent trenéra Gužy. „Ten sled zápasů je pro nás všechny specifický. Hráči jsou na to ale připravení a zvládají to jak po kondiční, tak po herní stránce,“ všiml si Zimen.

Zhruba před rokem a měsícem přestoupil z Olomouce do Plzně LukᚠKalvach. „Těším se asi možná trochu víc než na jiný zápas, když jedu domů,“ netají. „Ale pro mě a pro nás jako tým se nic nemění. Zápas bereme jako každý jiný a chceme zvítězit,“ doplňuje záložník Viktorie.

„Sigma bude nepříjemný soupeř, nastuduje si nás. Začátek po pauze se jí moc nepovedl, ale teďka zvítězila, takže se jí zvedne sebevědomí. I pro ni by bylo důležité vyhrát, nicméně věřím, že k tomu přistoupíme správně a potvrdíme dobrou formu,“ přeje si Kalvach. „Olomouc potřebuje vyhrát a dá do toho určitě všechno. Bude to nepříjemné, ale když k tomu přistoupíme zodpovědně a budeme plnit to, co máme, tak vyhrajeme,“ věří.

Zápas začíná v neděli v 17:00 a opět bude promítán i na zahrádce Gambrinus v areálu plzeňského pivovaru. V případě dobrého počasí počítáme také s otevřením outletového stánku Viktoria shopu.

O soupeři

Olomouc je po 29 kolech na jedenáctém místě tabulky a její bilance je vskutku originální – 36 bodů, skóre 36:36. Aby pronikla do Skupiny o Evropu (7. až 10. místo), tak potřebuje v posledním kole zvítězit za tři body a doufat, že Mladá Boleslav nebude bodovat na hřišti čtrnácté Karviné.

Sigmě se po pauze příliš nedařilo. Po remíze 0:0 na Slovácku totiž prohrála doma s Příbramí, neuspěla v Českých Budějovicích a ani v utkání s Baníkem Ostrava. Naposledy ale vyhrála v Mladé Boleslavi 2:0 po gólech Davida Housky a Milana Kerbra.

Nejlepším střelcem týmu je se sedmi zásahy Jakub Plšek, o gól méně má LukᚠJuliš, ten ale za Sigmu odehrál teprve osm utkání! Nejvíce asistencí má 21letý záložník Mojmír Chytil (4). V brance se prostřídali v této sezoně hned tři gólmani – Aleš Mandous (13 zápasů, 5 nul, 13 inkasovaných gólů), Michal Reich (13 zápasů, 5 nul, 18 inkasovaných gólů) a Miloš Buchta (3 zápasy, 0 nul, 5 inkasovaných gólů). Na jaře je však zatím jasnou jedničkou bývalý brankář plzeňských mládežnických celků Aleš Mandous.

Vzájemných zápasů v lize odehrála Viktoria s Olomoucí prozatím 41, ve 24 z nich se radovala z vítězství a v 5 došlo k remíze. Dohromady padlo 94 gólů, tedy 2,3 gólu na zápas. Nejčastějším výsledkem je 1:0, nejlepším střelcem vzájemných duelů je Daniel Kolář s šesti zásahy. Poslední vzájemné měření sil se odehrálo v červenci 2019 a Viktorka jej po gólech Kayamby, Kopice a Kovaříka (tedy tří hráčů s iniciály JK) vyhrála 3:1.

11. března 2012 – to je datum poslední prohry viktoriánů s Olomoucí, tehdy Sigma uspěla v Plzni dokonce 4:0.