Sezona 2023/2024 je pro ženské týmy Viktorie Plzeň minulostí. Mistrovský titul v české soutěži získaly mladší žačky. V republikovém finále obsadily třetí místo. Dorostenky se dostaly do finále poháru, kde to nakonec skončilo stříbrnými medailemi.

A-tým žen

Umístění: 5. místo
Nejlepší střelkyně: Mrázová (7 gólů)
Hodnocení trenéra Pavla Hudečka: „Cílem bylo hrát o pozici v top 4 do nadstavbové části a postoupit co nejdále v poháru žen. První cíl nám utekl o bod a čtvrtý tak skončil Liberec. Ve čtvrtfinále poháru jsme dlouho vzdorovali pražské Spartě, ale v poslední půlhodině nás dokázala zlomit. Dařilo se nám do týmu zabudovat mladé hráčky z dorostenek a ověřili jsme si v utkáních se Slováckem či Libercem, že jsme konkurenceschopní. Co nás ale sráží dlouhodobě, je nízká efektivita v zakončení. To pak přímo souvisí jednak se sebevědomím ve hře a hlavně s výsledky ve vyrovnaných utkáních. To je cíl, na který se v budoucnu potřebujeme zaměřit. Jak chválíme základní část ligy, je třeba si přiznat, že jsme nezvládli nadstavbu. Vstoupili jsme do ní nečekanou prohrou s Pardubicemi a dlouho jsme se nedokázali vrátit do herní formy ze závěru základní části. Zejména druhá porážka v Pardubicích byla vzhledem k neuvěřitelnému množství šanci velkým zklamáním. Poslední dvě utkání hráčky zvládly velmi dobře a sezonu jsme zakončili vítězně.”


B-tým žen

Umístění: 7. místo
Nejlepší střelkyně: Němcová (7 gólů)
Hodnocení trenéra Tomáše Lemáka: „Tento ročník jsme vstoupili do nové vyšší soutěže. Cílem bylo dostat se do první poloviny tabulky, což se nám po podzimní části podařilo. V jarní části jsme vlivem častých zranění nedokázali navázat na podzimní část a trápili se. Nejvíce nás trápilo proměňování příležitostí, kterých jsme si vytvořili dostatek. Nakonec z toho bylo neuspokojivé sedmé místo a do příští sezony máme na čem zapracovat.”


WU18

Umístění: 5. místo
Nejlepší střelkyně: Šotová, Gotthardtová, Rancová, Navrátilová (5 gólů)
Hodnocení trenéra Ondřeje Lokaje: „Celou sezonu bych zhodnotil z dvou úhlů pohledu. První je výkonnostní a ten byl velmi pozitivní. Několik hráček se nám během jara podařilo posunout do A-týmu, některé v prvním týmu byly celou sezonu. To je pro nás ukázka, že vychováváme dobré hráčky. Dařilo se nám přehrávat silné týmy, jako například Spartu ve čtvrtfinále poháru. Z pohledu výsledků jsme chtěli uhrát první čtyřku a zajistit si horní nadstavbovou skupinu, tam nám to bohužel v posledním kole základní části uteklo. Skončili jsme pátí, ale na druhou stranu jsme dávali prostor hráčkám z kategorie WU15 a mohli jsme si začít připravovat tým na novou sezonu. V poháru jsme chtěli dojít co nejdál, což se nám podařilo.“


WU15

Umístění: 4. místo
Nejlepší střelkyně: Bauerová (18 gólů)
Hodnocení trenéra Tomáše Berana: „V rámci hodnocení uplynulé jarní části musíme začít zimní přípravou, na kterou přišly hráčky výborně připravené. Za to vděčíme především soutěži, kterou pro ně vymyslel trenér brankářek Jan Kasl, a také tomu, jak k samotné soutěži přistoupily. Následovalo skvělé soustředění v Tachově a série přátelských utkání, ve kterých jsme se utkali se žačkami Baníku Ostrava, Českých Budějovic a Slovanu Liberec.

V následných zápasových týdnech jsme se snažili holkám opět zpestřit režim, například kondičními a silovými tréninky. Během jarní části se hráčky zlepšovaly v koordinaci, dynamice a strečinku. Pokud jde o ligová klání, byli jsme herně konkurenceschopní vůči všem ligovým týmům. Mezi nejlepší zápasy patřila herně i výsledkově zvládnutá klání se Slavií, Spartou a Českými Budějovicemi. Celkově hodnotíme jaro jako zlepšení, kdy jsme dokázali prosadit více herních stylů. Povedlo se nám zlepšit se ve standardních situacích a ve větším tlaku při zakončení. Bohužel jsme častokrát selhávali v koncovce a při vyložených šancích.

Z dlouhodobého hlediska hodnotíme jaro jako velmi povedené. Tato sezóna byla pro hráčky náročná, přičemž jsme kladli důraz na dorazový ročník 2009, který přechází do kategorie juniorek. Spolu s celým realizačním týmem jsme přesvědčeni, že jsme přispěli k individuálnímu rozvoji hráček a jejich přípravě na juniorský fotbal. Pokud jde o umístění v tabulce, stanovený cíl jsme splnili. Děkujeme všem rodičům, hráčkám a lidem, kteří se na chodu týmu podíleli.”


WU13

Umístění: 3. místo
Nejlepší střelkyně: Hrdličková (57 gólů)
Hodnocení trenéra Davida Rady: „Sezóna se nám s realizačním týmem hodnotí velmi dobře. Řekl bych, že se holkám podařilo si zde vytvořit pevné jádro a skvělou partu. Bavilo je chodit na tréninky a v zápasech vždy bojovaly jedna za druhou. V 1. lize mladších žákyň Čechy se holkám povedlo celou ligu dotáhnout do vítězného konce a skončit na 1. místě, což znamenalo účast ve finálové skupině a zde se holkám povedlo uhrát 3. místo, za což jim je potřeba poděkovat a pogratulovat. V Městském přeboru mladších žáků, byly holky taktéž úspěšné a probojovaly se do skupiny o první místo. Holky se v soutěži mezi kluky prezentovaly velice dobrými výkony a ukázaly na svoji herní kvalitu.

Přestože jsme se na výsledky nikdy příliš neupínali, sezóna nám i v tomto ohledu udělala velkou radost. Sezóna tedy byla velice povedená a úspěšná v mnoha ohledech.

Působení v obou soutěžích je tedy potřeba hodnotit velice pozitivně a to nejen z hlediska umístění, ale především s ohledem na herní posun, který hráčky za tuto půl sezónu zvládly udělat. Holky je třeba pochválit a poděkovat jim za to jak skvělá parta se zde vytvořila, a dále také za chu do tréninkového procesu, která pramenila ve velké nasazení při tréninku, které jsme po hráčkách vyžadovali a díky tomu se nám dařilo přenášet prvky z tréninku do zápasů, což je pro nás trenéry velice cenné.

Závěrem bych rád za celý průběh sezóny poděkoval mým trenérským kolegům M. Šindelkovi a M. Jandové, jelikož bez jejich spolupráce, znalostí a skvělého nasazení by nebylo možné dosahovat společných úspěchů a realizovat herní posun hráček. Děkuji také vedoucí týmu M. Bauerové za skvělou spolupráci a za servis jaký pro nás připravuje a tím nám trenérům spoustu věcí ulehčuje. Za celý průběh sezony je potřeba poděkovat také rodičům holek, protože bez jejich podpory holek a usilovného fandění při zápasech by to nešlo.“


WU11

Hodnocení trenérky Soni Beranové: „Do jarní přípravy jsme vstoupili 5.1., kdy nás hned druhý den čekaly dva turnaje. V přípravě jsme absolvovali několik turnajů v Rakovníku, v Rokycanech a zimní halovou ligu U11. V Rakovníku naše hráčky získaly ocenění za nejlepší brankářku a hráčku turnaje. Zimní halová liga se skládala ze tří kol a nakonec jsme obsadili 8. místo z 18. týmů. Venku jsme se zúčastnili dvou přátelských turnajů na Sencu. Začátkem dubna jsme zakončili přípravu na soustředění na Sycheráku a čekala nás finálová skupina městského přeboru starších přípravek. Zde jsme nakonec skončili na 13. místě z 27 týmů. Na konci sezóny odehrála parta mladších hráček turnaj na Prokopávce a starší parta turnaj v Břasích za doplnění o pár hráček z WU12, kde jsme obsadili vynikající 4. místo z 16 týmů ve velké konkurenci kluků. Sezónu jsme zakončili jako již tradičně turnajem na Rapidu Žito Cup, kde holky vybojovaly krásné 12. místo z 20 týmů. Během celé sezóny jsme kladli důraz hlavně na individuální práci, holky se učily pracovat i ve formě individuálních tréninků a díky spolupráci s WU9 a WU13 jsme se snažili zapojit vždy co největší počet hráček do zápasů. Na holkách byla vždy vidět velká chu a na turnajích si udělaly určitě respekt, kdy sklízely i mnoho komplimentů od okolí. Nyní přejeme všem pohodové prázdniny a za sebe děkuji holkám za odvedenou práci po celou sezónu, kolegům trenérům za super spolupráci a rodičům za jejich podporu, která je v tomto věku velmi důležitá.“


WU9

Hodnocení trenérky Magdy Ostrochovské: „Posunuli jsme se kousek dál a udělali další kus práce. V průběhu sezóny jsme odehrály MPMP a zimní halové turnaje. V MPMP jsme se umístili ve druhé polovině tabulky. Velkou zásluhu na tom bylo, že nehrajeme na rozdíl od ostatních týmů s gólmanem, ale u nás je gólman a hráčka každá. Chtěla jsem, aby si každá hráčka vyzkoušela hru gólmana a viděla hru z jiné pozice, ale zároveň hrála jako hráč a věděla řešit situaci jako poslední hráč. Holky se naučily hlavně být samostatné v 1v1, dělat kličky, vystřelit a co jediné trochu chybí, je rychlost a zrychlení s míčem. Věřím, že tohle vše se ještě naučí ve starší kategorii.“