12. 4. 2015    Zápas

Plzeň prodloužila domácí neporazitelnost, Brno porazila 4:1

FC Viktoria Plzeň

23. kolo / Neděle 12. 4. 2015, 14:45 /

23. kolo / Neděle 12. 4. 2015, 14:45

FC Viktoria Plzeň

4:1

(2:0)

FC Zbrojovka Brno

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník (55. Hejda), Procházka, Limberský - Vaněk, Hrošovský - Pilař (76. Chramosta), Hořava, Kovařík - Mahmutovič (65. Holenda)

FC Zbrojovka Brno

Melichárek - Hyčka, Jugas, Schuster, Keresteš - Brigant (64. Slančík), Zavadil, R. Buchta, Kopúnek, Lutonský (83. Vávra) - Pašek (67. Markovič)

statistiky

Branky: 13. a 24. Mahmutovič, 54. Kovařík, 71. Hořava - 76. Markovič ŽK: Buchta Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Pochylý

Diváci: 11128

Slunečné počasí přivítalo v nedělní odpoledne zápas domácí Viktorie Plzeň s brněnskou Zbrojovkou. Trenér Miroslav Koubek mohl od první minuty využít služeb uzdraveného Václava Pilaře, do utkání naopak nezasáhl Daniel Kolář, jehož místo zaujal TomᚠHořava.

V první šanci zápasu se hned ve třetí minutě ocitl Ondřej Vaněk, když využil Mahmutovičova prosmýknutí po levé straně. Jeho zakončení bez přípravy, ale brankou neskončilo. O minutu později vyzkoušel pozornost Melichárka Hrošovský, ale s přímou střelou si gólman Brna bez problémů poradil. Na konci desáté minuty si s nervy zaplněné Doosan Areny pohrál Matúš Kozáčik, když si daleko před vlastním pokutovým územím obhodil napadajícího Paška. Ve dvanácté minutě se v Plzni poprvé měnilo skóre a viktoriáni potvrdili, že vstupy do zápasů se jim nadmíru daří. Václav Procházka poslal do brejku Aidina Mahmutoviče, jenž si pro míč doběhl až na samý kraj pokutového území Dušana Melichárka. Po kličce do středu zamířil plzeňský útočník na přední tyč, kam brněnský strážce svatyně neměl šanci dosáhnout – 1:0! Podruhé zvedl bosenský snajpr Doosan Arenu ze sedaček ve 24. minutě utkání. Odražený míč usměrnil Mahmutovič hlavou do odkryté branky a dal svému týmu dvoubrankový náskok. Ve 33. minutě předvedli viktoriáni pohlednou akci, jejímž hlavním aktérem byl ofenzivně laděný Václav Procházka, branka Václava Pilaře ale nemohla být díky postavení mimo hru uznána, stejně jako situace ze 41. minuty kdy se v ofsajdu ocitl Kovařík. O dvě minuty později se prvního zákroku dočkal Matúš Kozáčik, střelu Davida Paška vytáhl na roh. Ani před jednou z branek se už žádná vážnější situace neudála, a tak rozhodčí Pavel Franěk ukončil první poločas za stavu 2:0 pro domácí Viktorii.

V úvodu druhé půle se Brno snažilo převzít iniciativu, ovšem brankově se zadařilo domácím. Po Hořavově přihrávce do křídla vracel míč bez přípravy před branku Rajtoral. Nabíhající Kovařík využil nešastné teče brněnské obrany a stehnem protlačil míč za brankovou čáru – 3:0! Západočeši tak znovu potvrdili, že začátky poločasů jim jdou. Vzápětí musel trenér Miroslav Koubek přistoupit k vynucenému střídání. Po krátkém ošetřování se sice Roman Hubník pokusil vrátit na hrací plochu, v 55. minutě ovšem jeho místo ve středu obrany zaujal LukᚠHejda. Vsítit první branku svého týmu se pokusil v 60. minutě Radek Buchta, ale se zneškodněním jeho nedůrazného zakončení ze střední vzdálenosti neměl Matúš Kozáčik sebemenší problém. Na druhé straně dopadl podobně pokus Davida Limberského, který v poklidu lapil Melichárek. V 65. minutě odešel za všeobecného potlesku ze hřiště střelec dvou branek Aidin Mahmutovič, kterého na hrotu útoku nahradil Jan Holenda. A byl to právě robustní útočník, který přihrál na čtvrtou plzeňskou branku. Nejdřív si tělem odstavil Aleše Schustera, aby mohl následně elegantním obloučkem poslat míč k Tomáši Hořavovi. Ten, ač tísněn třemi protihráči, dokázal prostřelit brankáře Brna. V 71. minutě tak vedla Viktoria Plzeň nad Brnem už 4:0. Na začátku 76. minuty dokázali Brněnští korigovat skóre. Miroslav Markovič si v pokutovém území vyskočil na centrovaný míč a hlavou snížil na 4:1. Po vstřelené brance využil Miroslav Koubek i třetí možnosti ke střídání. Místo Václava Pilaře poslal na hřiště Jana Chramostu. V poslední čtvrthodině viktoriáni sršeli útočnými nápady. Útok podporující Procházka našel před brankou Brna naběhnutého Jana Holendu, ten nasměroval svou hlavičku sice mimo dosah gólmana Melichárka, míč ale skončil jen na břevnu. Za okamžik zabránil v gólové radosti Chramostovi pozorný Keresteš. Hořavův centr z 87. minuty vracel před bránu Chramosta, ale Holenda v rozhodujícím okamžiku promáchl. Brno zahrozilo z ojedinělého protiútoku, v 89. minutě se ale Markovičovi včas položil pod nohy LukᚠHejda.

Hráči Viktorie Plzeň dokázali i jedenácté domácí utkání dovést do vítězného konce, Zbrojovku Brno porazila Koubkova družina 4:1.

Související články