22. 11. 2012    Zápas

Viktorka v Coimbře remizovala, Evropská liga se bude hrát v Plzni i na jaře!

FC Viktoria Plzeň
88. Edinho (pen.)

5. kolo / Čtvrtek 22. 11. 2012, 21:05 / Cidade de Coimbra

5. kolo / Čtvrtek 22. 11. 2012, 21:05
Cidade de Coimbra

Académica de Coimbra

1:1

(0:0)

FC Viktoria Plzeň

57. Horváth (pen.)

sestavy

Académica de Coimbra

Ricardo – Joao Dias, Joao Real, Flávio, Reiner Ferreira – Cleyton, Keita, Ogu (70. Cissé) – Wilson Eduardo (81. Alfonso), Edinho, Marinho

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský – Darida, Horváth – Štípek (73. Zeman), Hora (88. Ševinský), Ďuriš (85. Malakjan) – Bakoš

statistiky

Branky: 88. Edinho (pen.) – 57. Horváth (pen.), ŽK: Joao Dias, Ricardo, Wilson Eduardo, Marinho, Flávio – Štípek, Darida, Hora, Rozhodčí: Borski - Rostkowski, Wierzbowski (všichni Polsko)

Diváci: 3017

Ve čtvrtek večer mohli viktoriáni na půdě portugalské Coimbry zpečetit svůj postup do jarní části Evropské ligy. Naopak soupeř Plzeňanů, pokud chtěl uvažovat o pohárové Evropě i pro jaro, musel bezpodmínečně zvítězit.

Po třech minutách hry se opřel do míče ze střední vzdálenosti Pavel Horváth. Vypálil mimo tři tyče. Pět minut nato se zrodila o poznání větší gólová příležitost na druhé polovině hrací plochy. Po malé domů Davida Limberského si Matúš Kozáčik špatně zpracoval míč a napadající útočník Wilson Eduardo ho o něj připravil. Cleyton vzápětí zakončoval do takřka odkryté branky, ale Kozáčik stačil svou chybu napravit a střelu brazilského hráče zneškodnil. Následujících dvacet minut se hrálo převážně mezi šestnáctkami. Na další střelu jsme si tak museli počkat až do 28. minuty, kdy pálil John Ogu. Jeho střelecký pokus však postrádal razanci, a tak neměl plzeňský gólman problém schovat míč ve své náruči. Viktorka odpověděla několika nebezpečnými centry do šestnáctky Coimbry, ale ani jeden z nich se neujal. První střelu Viktorie na bránu zaznamenal pět minut před koncem poločasu David Limberský. Vystřelil po rohovém kopu z hranice vápna, ale brankář Ricardo byl připraven. O dvě minuty později se Jakub Hora řítil po vynikající nahrávce za obranu sám na gólmana Coimbry, ale ten proti němu vyběhl a skočil mu pod nohy, takže ho plzeňský ofenzivní univerzál nebyl schopen překonat. Académica odpověděla Oguovým zakončením. Skončilo vedle pravé tyče. Před odchodem do kabin ještě zahrozil Vladimír Darida, který se uvolnil ve vápně a z patnácti metrů vystřelil. Ricardo musel znovu zasahovat a vyškrábl míč na rohový kop. Ani z něj se však gól neurodil.

Do druhé poloviny utkání vstoupila Coimbra střelou Wilsona Eduarda. Portugalský kanonýr zamířil těsně vedle tyče. Po něm se opřel do míče v 50. minutě také Cleyton, ale zacílil o poznání nepřesněji. V 56. minutě utkání vlétl do vápna domácích nezastavitelný David Štípek, Jo?o Dias ho fauloval a polský sudí Marcin Borski ukázal na značku pokutového kopu. Kdo jiný než kapitán týmu by se měl v této situaci chopit míče? Pavel Horváth se samozřejmě této role nemohl neujmout a neomylným způsobem rozvlnil sí za Ricardovými zády. Portugalský gólman sice odhadnul stranu, ale proti takto přesně zahrané desítce k levé tyčce nemohl úspěšně zasáhnout. Viktorka se ujala jednobrankového vedení. V 65. minutě ho mohla pojistit. Po centru do šestnáctky domácího celku Jakub Hora, jenž byl vzápětí faulován a rozhodčí mohl bez diskuzí podruhé v utkání odpískat penaltu, skvěle sklepl míč na Vladimíra Daridu, který následně z první zakončoval. Ricardo skvělým zásahem vyrazil balón na rohový kop. O čtvrthodinu později se opřel do míče z přímého kopu ze třiceti metrů Václav Procházka. Jeho dělovka si cestu mezi tři tyče našla, ale portugalský brankář znovu úspěšně zasáhl a vytěsnil ji mimo bránu. V 86. minutě se na hranici pokutového území odehrál souboj mezi Mariánem Čišovským a  Salimem Cissém, po kterém útočník domácích skončil na zemi. Penalta pro Coimbru! Exekutor Edinho si počínal s ledovým klidem, poslal Matúše Kozáčika na druhou stranu a vyrovnal na 1:1. V posledních minutách utkání se tlačila Coimbra před plzeňskou branku, ale naštěstí se do nějaké další příležitosti nedostala.

Čtvrteční střetnutí tak skončilo remízovým výsledkem, který pro Viktorku znamená postup do jarní části Evropské ligy! Můžeme se tedy těšit na další pohárové souboje s celky jmen zvučných i v roce 2013!