27. 11. 2018    Zápas - poháry

Fantazie! Viktoriáni porazili CSKA 2:1 a drží šance na jarní fázi Evropské ligy

FC Viktoria Plzeň
10. Vlašič (pen.)

5. kolo / Úterý 27. 11. 2018, 18:55 / Stadion Lužniki

5. kolo / Úterý 27. 11. 2018, 18:55
Stadion Lužniki

PFC CSKA Moskva

1:2

(1:0)

FC Viktoria Plzeň

56. Procházka
81. Hejda

sestavy

PFC CSKA Moskva

Akinfejev (C) – Mário Fernandes, Černov, Rodrigo Becão, Nababkin, Ščennikov (46. Jefremov) – Obljakov (72. Kučajev), Bistrovič, Vlašič – Čalov (80. Žamaletdinov), Sigurdsson

FC Viktoria Plzeň

Hruška – Řezník, Hejda, Hubník (C), Limberský (46. Kopic) – Hrošovský, Procházka – Petržela (70. Havel), Čermák, Kovařík – Chorý (80. Řezníček)

statistiky

Branky: 10. Vlašič (pen.) – 56. Procházka, 81. Hejda, ŽK: Obljakov, Čalov – Hubník, Hrošovský, Kopic, Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra (všichni Nizozemsko)

Diváci: 52 892

Skvělé, skvělé, skvělé! Viktoriáni zvládli pátý duel skupinové fáze Ligy mistrů a na stadionu v Lužnikách porazili domácí CSKA Moskva 2:1! Po prvním poločase sice vedli domácí, jenže Plzeňané po gólech Romana Procházky a Lukáše Hejdy otočili průběh zápasu, díky čemuž udrželi své šance na jarní fázi Evropské ligy.

Domácí se hned z první velké šance radovali z gólu. Milan Petržela v pokutovém území fauloval Obljakova a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Nikola Vlašič. O pár chvil později mohlo být pro Viktorii ještě hůř. Po centru Mária Fernandese se k hlavičce dostal úplně osamocený Kirill Nababkin, naštěstí pro v bílém hrající Plzeň zamířil nad bránu Aleše Hrušky.

Gólman Viktorie se následně zaskvěl v 19. minutě. Ivan Obljakov vypálil zkraje vápna a pořádně protáhl čerstvě třiatřicetiletého brankáře. V další obrovské tutovce se po průnikové přihrávce Čalova objevil Ščennikov, ale i díky těsnému bránění Milana Petržely nakonec vystřelil vedle. Západočeši se k první střele dostali ve 33. minutě, kdy po volném přímém kopu Roman Procházka pořádně protáhl Igora Akinfejeva.

A byl to znovu slovenský záložník, který měl těsně před odchodem do kabin obrovskou šanci k vyrovnání! Stejně jako CSKA, i Plzeňští dostali příležitost v podobě pokutového kopu, jenže Procházka kopl míč přesně na stranu, kam skákal domácí brankář a ten mu tak vyrazil penaltu na rohový kop. První půle skončila 1:0 pro domácí.

Do třetice už se ale Procházka dočkal! Milan Petržela vyvezl balón, nahrál nově příchozímu Janu Kopicovi, který pod sebou skvěle našel právě Romana Procházku a jeho střela skončila až za bezmocným Akinfejevem. Tohle byla pohledná akce od začátku do konce, 1:1!

Moskvané se v dalších fázích zápasu mohli vícekrát dostat zpátky do vedení, to by ale nesměl být v bráně Aleš Hruška, který vytáhl hned několik parádních zákroků. Nejprve si poradil s technickým pokusem už jednou skórujícího Nikoly Vlašiče, poté na něj dvakrát nevyzrál ani Arnór Sigurdsson. Zejména při jeho střele tváří v tvář se plzeňský gólman vyznamenal.

V 81. minutě tak přišel trest v podobě otočení výsledku! Po naprosto přesném centru Patrika Hrošovského se k hlavičce dostal LukᚠHejda a v plzeňském táboře propukla obrovská radost. Fotbalisté Viktorie už totiž pozitivní skóre udrželi a díky výhře na půdě moskevského CSKA udrželi své šance na jarní fázi Evropské ligy!

Sestřih