V teplém letním počasí se na hřištích v Plzni a jejím okolí o uplynulém víkendu uskutečnil Memoriál Stanislava Štrunce. Ten pořádala Viktoria Plzeň ve spolupráci s Nadací sportující mládeže a s podporou města Plzně a Plzeňského kraje. „Kvalita zápasů přinesla klukům srovnání v rámci celé Evropy,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Mezinárodní turnaj, kterého se tradičně účastní hráči do devatenácti let, je již zaběhnutou značkou, o čemž nejlépe svědčí fakt, že se jednalo již o jeho 19. ročník. Mladí viktoriáni, kteří obhajovali titul z minulého ročníku na něm čelili postupně Aston Ville, skotským Rangers a Žilině, která nakonec celý turnaj ovládla. 



„Konfrontace s takovými týmy je pro kluky strašně důležitá. Kvalita soupeřů byla velmi vysoká a zápasy s nimi nám pomohly se zjištěním, na čem pracovat do budoucna,“ těší trenéra U19 FCVP Ondřeje Šimla. „Turnaj byl celkově super, chválili ho i trenéři ostatních mužstev. Servis, který jsme zde měli, byl nadstandardní.“

Jeho svěřenci do turnaje vstoupili ideálně, když hned v prvním utkání rozstříleli zvučnou Aston Villu vysoko 5:2, a to i přestože první poločas prohráli 0:1 (DEN PRVNÍ). „Rozhodl druhý poločas, kluci po proměněné penaltě chytili drajv a před jejich následným výkonem musím smeknout. Tím spíš, když čelili takhle kvalitnímu soupeři!“ chválí je Šiml.



Ve zbývajících dvou zápasech ale na svůj výkon proti klubu z Birminghamu nenavázali a postupně podlehli 0:4 Rangers (DEN DRUHÝ) a posléze 0:1 Žilině (DEN TŘETÍ). Ta touto výhrou rozhodla o svém celkovém vítězství v turnaji, kterým jakožto jediné mužstvo prošla neporažena.



Viktorka nakonec na memoriálu, pojmenovaném po legendě Viktorie Plzeň Stanislavu Štruncovi, obsadila třetí místo. Kromě toho se také může pyšnit nejlepším brankářem turnaje, Viktorem Baierem. Nejlepším hráčem se pak stal Charlie Lindsay z Rangers.



„Kvalita zápasů přinesla klukům srovnání v rámci celé Evropy, což je něco, co by tato událost tradičně měla přinášet. Myslím si, že jak plzeňští trenéři, tak ti zahraniční mohou býti s úrovní zápasů spokojeni. Vše navíc provázelo krásné počasí,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.



„Turnaj se hrál na novém hřišti na Skvrňanech, které jsme před pár lety vybudovali. Jsem rád, že ta infrastruktura velmi dobře slouží. Je takové klišé, že Plzeň je město kultury, ale není to pravda. Plzeň je město sportu, získáváme tady tituly a věřím, že nám vyrostou nové generace úspěšných sportovců,“ těší prvního náměstka primátora města Plzně Romana Zarzyckého.


„Turnaj hodnotíme jako nadmíru vydařený nejen po sportovní, ale i po organizační stránce, což dělá dobré jméno našemu klubu v celé Evropě. Memoriál stejně jako každý rok našim fotbalistům nabídl možnost střetu se špičkovými zahraničními mužstvy, což je něco, co může výrazně pomoci v jejich dalším rozvoji. Samozřejmě bych chtěl poděkovat městu Plzeň a Plzeňskému kraji za dlouholetou koncepční podporu nejen této mezinárodní akce, ale i celé naší práce s talentovanou mládeží,“ uvedl pro klubový web předseda VIKTORIA PLZEŇ - fotbal, z. s. Petr Žitek. „Již nyní vyhlížíme jubilejní 20. ročník turnaje a věříme, že se opět bude na co dívat!“ uzavřel.



Konečné pořadí:

1. MŠK Žilina - 9 bodů (8:3)
2. Rangers FC - 6 bodů (10:5)
3. FC Viktoria Plzeň - 3 body (5:7)
4. Aston Villa - 0 bodů (5:13)


Přehled výsledků:

Pátek 15. 7.

11:00 Viktoria Plzeň - Aston Villa 5:2 (0:1)
Góly: 47. Rádl (pen.), 49. Kule, 56. Paluska, 67. Zarzycký, 77. Hašek - 40+2. Moore (pen.), 75. Barber
Sestava FCVP: Baier - Červený (50. Zarzycký), Paluska, Šustr, Rádl - Pracht, Lőrincz (70. Vilímek), Deml (50. Novák) - Kule, Štauber (70. Šmíd), Doubek (50. Hašek)


15:00 Rangers - Žilina 2:3 (1:0)
Góly: Ishaka, Lovelace - Šimůn, Weber, Hranica


Sobota 16. 7.

11:00 Viktoria Plzeň - Rangers 0:4 (0:2)
Góly: 28. Connor, 37. James, 60. Charlie, 62. Robbie
Sestava FCVP: Vlček - Secký, Paluska, Šustr (65. Zarzycký), Rádl - Novák, Lőrincz (55. Pracht), Deml (65. Kubín) - Kule (65. Vilímek), Štauber (55. Šmíd), Hašek


15:00 Aston Villa - Žilina 1:4 (1:1)
Góly: 34. Pavey - 24. Šamaj, 48. Hranica, 57. Weber, 72. Valko 


Neděle 17. 7.

11:00 Aston Villa - Rangers 2:4 (0:3)
Góly: Moore, Munroe - Fraser, Graham, Lindsay (2x)

15:00 Viktoria Plzeň - Žilina 0:1 (0:1)
Gól: 1. Weber
Sestava FCVP: Baier - Secký, Paluska, Zarzycký, Rádl (41. Šustr) - Novák, Pracht, Deml (50. Lőrincz) - Vilímek (50. Kule), Šmíd (50. Vonásek I.) Hašek (65. Štauber)

Fotogalerie