Válečná léta 1939 - 1945 přinesla občanům takzvaného Protektorátu Čechy - Morava řadu těžkých útrap, mnoho zmařených životů, velké materiální škody, neznamenala však konec fotbalu. Hrály se mistrovské soutěže, z nichž nejvyšší byla Českomoravská liga o dvanácti týmech, mezi kterými startovala s jednoroční přestávkou, kdy sestoupila a hrála divizi, i plzeňská Viktoria. Spolu s ní hrál nejvyšší soutěž i její místní rival SK Plzeň. Viktoria se dokonce v závěru druhé světové války dvakrát probojovala do finále Českého poháru, ale vždy podlehla pražské Spartě. V sezoně 1944 - 1945 se však již mistrovské soutěže nehrály.

Na počátku roku 1945 byla fašistická válečná mašinerie v rozkladu a před zhroucením. Veškerý kulturní, společenský i sportovní živit byl utlumen, všichni lidé dychtivě očekávali konec války. Činnost Viktorie Plzeň, ale i ostatních plzeňských klubů byla velmi nepatrná a omezila se jen na podmínky místního rázu. Dne 17. dubna 1945 se probudila Plzeň do burácení pum a hřmotu angloamerických letadel. Továrna, která nesla jméno Škodovy závody, byla jedno velké zbořeniště. Kromě na Škodovku, zamířila angloamerická letadla i na plzeňské seřaďovací nádraží a několik bomb smetlo stadion v Luční ulici. Byla zničena hrací plocha, ale i tribuny. Téměř byl zlikvidován archiv, bohatý na vzácný materiál, byly zničeny kabiny a s nimi i výstroj pro mužstva. Dne 20. dubna 1945 otiskla Nová doba tuto informaci: "Rozhodnutím předsednictva župy se zastavuje provoz kopané pro kluby Velké Plzně dnem 17. dubna 1945 do odvolání. Rovněž se ruší delegace rozhodčích."

Přesto se ještě na jaře fotbal hrál. Po květnovém osvobození Československa se první zápas plzeňské Viktorie hrál 24. května 1945 s mužstvem 2. americké pěší divize. Měl krásný rámec, nebo v Luční ulici mezi troskami tribun se podařilo narychlo velmi dobře upravit hrací plochu a dostavilo se 10 000 diváků, mezi nimi velký počet amerických vojáků, kteří osvobodili Plzeň. Po vystoupení americké vojenské hudby nastoupila obě mužstva za nadšených ovací diváků. Po zahrání hymen obou národů zahájil plzeňský rozhodčí Grätz utkání. Od úvodních minut byla znatelná velká převaha sehraných domácích a naprostý chaos a technické nedostatky amerických vojáků. Ukázalo se, že Severoameričané našemu fotbalu příliš neholdují. První poločas skončil 10:0 pro Viktorii, a když se po změně stran asi v 8. minutě strhl prudký liják, byl zápas za stavu 11:1 ukončen. Góly Viktorie vstřelili Šamberger 4, bratři Sloupové po 2, Perk, Štekl a V. Svoboda po 1. Američtí vojáci sehráli v Plzni ještě jedno utkání, na hřišti SK Plzeň na Borech se střetli s plzeňskou Slavií, které podlehli 5:11. Sportovní život v osvobozené Plzni od válečných útrap se opět rozběhl.

Autor: PAVEL HOCHMAN

U příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Plzně se uskuteční utkání mezi starou gardou Viktorie Plzeň a zástupci americké armády. Více informací ZDE.

Fotogalerie