Ročník 2022/23 e:Ligy, oficiální české ligové soutěže ve hře FIFA, je za námi. Esportoví hráči Viktorie Plzeň T9Laky a Huhnak z něho berou bronzové medaile a prize money ve výši 20 000 Kč. „Cíl máme vždy stejný, a to je první místo. Ale jsme opět na bedně, takže je to celkově úspěch,“ říkají oba reprezentanti červenomodrých barev.

e:LIGA se tuto sezonu uskutečnila exkluzivně na konzolích PlayStation 5 za podpory všech fotbalových klubů hrajících nejvyšší českou fotbalovou soutěž. Každý tým reprezentovali dva hráči, za FCVP to byli tradičně T9Laky a Huhnak.

V základní části viktoriáni skončili po 15 zápasech na 4. místě s 31 body a bilancí 9 výher, 4 remízy a 2 prohry při skóre 40:20. Do play-off tak postoupili rovnou a ve čtvrtfinále čekali na svého soupeře z předkola z dvojice Sparta/Teplice. Soupeřem Lakyho a Huhnaka byl nakonec pražský celek.

S hráči zastupujícími letenský klub si viktoriáni poradili celkem jednoznačně 3:1 na zápasy a prošli do semifinále. O postup do finále Laky s Huhnakem změřili své síly se Zlínem, vítězem základní části. Tým Trinity ukázal i zde svou velkou sílu a FCVP eSport nakonec podlehla žlutomodrým 1:3.

„Zlín byl na mě skvěle připravený. Šlo vidět, že si s mým specifickým bráněním uměli poradit, hlavně Matejs v prvním utkání. S Mariosem už jsem dokázal hrát vyrovnaně a v prodloužení můžu říct, že mi chybělo k vítězství fakt málo,“ prozradil Huhnak. „Série byla vyrovnaná, bohužel třetí zápas rozhodly těsné penalty, kdy jsme byli kousek od výhry. Ve čtvrtém duelu jsem pak bohužel udělal chyby, neproměněná penalta a šance nás stály minimálně rozhodující souboj,“ mrzelo Lakyho.

Viktoriáni se tak museli spokojit s bojem o třetí místo, ve kterém je vyzvali hráči Liberce. Laky i Huhnak své první zápasy prohráli a s medailí to vypadalo bledě, ale díky třem výhrám v řadě nakonec bronz cinknul.

„S Libercem mi přišlo, že jsme v každém zápase byli lepší, ale nedokázali jsme proměnit šance, a proto jsme taky prohrávali 0:2. Nakonec jsme to dokázali otočit a myslím, že zaslouženě vyhráli,“ řekl Laky. „Po porážce se Zlínem se mi hrálo hůř, ale nakonec jsme to nevzdali a celé otočili v nᚠprospěch,“ těšilo Huhnaka.

Jak Laky hodnotí sezonu celkově zakončenou třetím místem v e:LIZE? „Cíl máme vždy stejný, a to je první místo. Základní část jsme mohli zahrát lépe, abychom měli lepší los v semifinále. I tak si myslím, že do finále jsme se mohli dostat. Rozhodly drobnosti v jednotlivých zápasech,“ přemýšlí T9Laky. „Určitě jsme chtěli víc, ale částečně to beru jako úspěch. Držíme si svůj standard každý rok, a to si myslím, že je nejdůležitější,“ doplňuje svá slova.

Podobně mluví i Huhnak. „Cíl v e:LIZE je pro nás vždy stejný, a to 1. místo. Hlavní cíl je za mě tedy nesplněný, ale jako sekundární cíl beru to, že jsme opět na bedně! To se nám znovu povedlo,“ uvědomuje si. „Bronzová medaile je celkově úspěch, ale určitě jsme měli na víc a furt mě to lehce mrzí, že chybělo jen trošku víc štěstí,“ uzavírá esportový hráč FCVP.

Fotogalerie