Na startu nové sezony 2024/2025 hlásí DOOSAN Arenu další novinku. Během letní přestávky došlo k rekonstrukci osvětlení, stará výbojková svítidla byla nahrazena novou moderní LED technologií.

DOOSAN Arena se řadí mezi nejnovější a nejlepší stadiony u nás. Nyní došlo k dalšímu důležitému kroku v její modernizaci.

„Velmi si vážíme toho, že se město Plzeň i nadále modernizuje fotbalovým stadion ve Štruncových sadech, aby splňoval ta nejpřísnější kritéria UEFA kategorie 4 a mohla se na něm hrát utkání jak české nejvyšší soutěže, tak i pohárové zápasy včetně Ligy mistrů a v neposlední řadě i zápasy českého národního týmu,“ řekl Adolf Šádek, generální ředitel a předseda představenstva klubu.

„Viktorka je jedna z nejsilnějších plzeňských značek a její úspěch v Evropě s sebou nese i potřeby na odpovídající vybavení městského stadionu. Je pro nás čest hostit zápasy evropských soutěží nebo národního týmu, proto jsem ani chvíli neváhal, když byla na stole modernizace osvětlení. Jako primátor si spolupráce s Viktorkou vážím a budu ji v cestě za úspěchem dál podporovat,“ říká Roman Zarzycký, primátor města Plzně, které je vlastníkem stadionu.

Původní zastaralá technologie výbojkových světel již byla na hraně životnosti. „Šlo o zastaralou technologii, jež měla řadu omezení a bylo velmi náročné se starat i o její údržbu. Naopak nyní se přešlo na moderní cestu LED svítidel, což je celosvětový trend,“ vysvětlil TomᚠSamec, technický ředitel klubu. „Dosáhli jsme navýšení svítivosti na stadionu, Doosan Arena ve Štruncových sadech tak patří v tomto parametru do kategorie UEFA level A, při čemž aktuálně je horizontální osvětlení hřiště 2 114 luxů. Zároveň nabídne možnosti pro zlepšení fanouškovského zážitku různými světelnými scénami,“ doplnil.

Poprvé budou nová LED svítidla využita již na nedělním ligovém zápase Viktorky s Hradcem (20:00).

„Vzhledem k tomu, že v tuto roční dobu je večer poměrně dlouho světlo, nebudou ještě naplno využity všechny efekty, které nám technologie nabízí, například při nástupu hráčů. Během podzimních zápasů se ale fanoušci mohou určitě těšit na řadu efektů a světelných scén v rámci zápasového programu,“ vysvětlil mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Co nová technologie nabízí?

• Vyšší svítivost na odpovídající UEFA levelu A (průměrné horizontální osvětlení hřiště 2114 luxů)

• Úsporná technologie i celosvětový trend

• Možnost okamžitého reakce při výpadku a následném náběhu světel (výbojková svítidla potřebovala 10 minut na zchlazení)

• Jednodušší údržba

• Možnost nabídnout fanouškům světelné efekty a scény v rámci základního nastavení LED světel (zhasínání, blikání, různé scény)

• Do budoucna možnost rozšíření o další světelné efekty, atd.