Viktoria Plzeň bude po čtyřech letech znovu bojovat o účast v hlavní fázi Evropské ligy. Po vítězném domácím zápase s Kryvbasem odpovídal na otázky novinářů trenér Miroslav Koubek.

Zajistili jste si ligovou fázi evropských pohárů. Jak se tento postup rodil?

Postup se rodil obtížně, soupeř byl velice zdatný a nepříjemný. Má spoustu vynikajících vlastností. Musím pochválit naší obranu, která nedostává branky. Na tom to máme postavené a mužstvo už v tomto směru projevuje zkušenost. Na herní stránce dopředu vždy záleží, co nám soupeř dovolí. Nebylo jednoduché se do nich dostat, ale povedla se nám krásná akce. Byl to nesmírně těžký zápas a do konce nebylo o ničem rozhodnuto. Odolali jsme jim a musím pochválit naší defenzivu. Máme zajištěnou evropskou skupinu, budeme rotovat a je to šance pro naše mladé hráče.

Je to pro Vás úleva, že jste se znovu dostali do pohárové Evropy?

Musíme být pokorní a stále skromní. Tady v Plzni se zažili fantastické časy s báječnou generací, která několikrát hrála Ligu mistrů. Tohle je úplně jiné mužstvo. S pokorou přijímáme každou skupinu.

Je to pro vás velká motivace, že se vám podařilo splnit jeden z cílů hned na začátku sezony?

Samozřejmě je to velká radost. Všechny mužstva, která měla hráče na EURU, to zvládají dobře a pro český fotbal je to jedině dobře a naše mužstva tím ukazují svou kvalitu. Příprava bez reprezentantů byla náročná pro všechny, obával jsem se toho. Zvládli jsme to a to je důležité.

Daniel Vašulín se trefil v Košicích a i dnes. Ukazuje, že výborně zapadl do týmu?

Vidíme všichni, že se mu daří. Poslední tři zápasy skóroval. V Košicích, s Karvinou a také dnes. Máme z něj radost.

V play-off vás čekají skotští Hearts. Co očekáváte od tohoto soupeře?

Ještě jsem soupeře nestudoval, soustředili jsme se hlavně na Kryvbas. Teď se na to podíváme a samozřejmě očekáváme skotský fotbal, tj. velice tvrdý a náročný způsob hry.