Plzeňská Viktoria první krok v základní skupině Evropské ligy zvládla. Běloruského vicemistra Dinamo Minsk porazila 2:0 a připsala si první body v hlavní fázi prestižní evropské soutěže. Trenér Karel Krejčí drží fantastickou bilanci, kdy ve všech pěti zápasech se svým týmem zvítězil, aniž by inkasoval jedinou branku.

„Skupinu Evropské ligy jsme chtěli zahájit vítězstvím, což se nám podařilo. Soupeř v Plzni ukázal kvalitu a já jsem rád, že jsme ho nepustili do žádné vážnější šance. Minsk poněkud pozměnil rozestavení, zahustil střed hřiště a my se jen těžko prosazovali. Naštěstí jsme si pomohli standardkou a šli jsme do vedení. Ve druhé půli se to zlepšilo, drželi jsme balón, unavili jsme si soupeře a povedlo se nám také střídání. Milan dal uklidňující branku a závěr zápasu jsme sehráli tak, abychom získali tři body,“ hodnotí po zápase plzeňský trenér.

Střídání mu vyšlo na jedničku, Milan Petržela po několika desítkách vteřin na hřišti vstřelil překrásný gól. „To jsou situace, díky kterým lidé chodí na fotbal. Já se snažím naše ofenzivní hráče motivovat, aby si v útočné fázi dovolili. Milan má kvalitu na to, aby se v situacích jeden na jednoho prosazoval a především v pokutovém území by měl téhle svojí dovednosti využívat. Věřím, že mu gól pomůže, povzbudí ho a že nám znovu gólově pomůže v dalších zápasech,“ říká na konto střelce druhé branky.

Zatímco Dinamo v průběhu zápasu poslalo na trávník tři mladé hráče, trenér Viktorie mohl využít široký kádr kvalitních fotbalistů „I přesto, že máme marodku a dlouhodobě zraněné hráče, sedí na lavičce hráči, kteří jsou schopni utkání ovlivnit. Pro mě jako pro trenéra je to výhoda a jsem rád, že máme takhle silný kádr. Jakýmkoliv střídáním mužstvo neoslabíme, ale častokrát si naopak pomůžeme a zápas dokážeme dotáhnout do vítězného konce,“ kvituje plzeňský trenér

V "plzeňské" základní skupině se zrodilo jedno z překvapení prvního kola, Rapid Vídeň porazil favorizovaný Villarreal 2:1. „Mě to moc nepřekvapuje, protože vím, jak moc nahoru šel rakouský fotbal. Rakušané mají kvalitní individuality jak v národním mužstvu, tak na klubové úrovni a tímto výsledkem Rapid dokázal, jakou silou disponuje,“ varuje Krejčí.

Fotogalerie