Viktorka dnes v Edinburghu absolvovalo předzápasový trénink a oficiální tiskovou konferenci. Přečtete si, jak na dotazy skotských i českých médií odpovídal hlavní trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Trenére, domácím se delší dobu nedaří. Co musíte vy udělat pro úspěch i proto, aby nedošlo k nějakému podcenění?

Hearts jako něco snadného? Tomu se musím vysmát. Hned po losu jsem věděl, že nás čeká velice těžká šichta, kvalitní a nepříjemný soupeř. Když v prvním kole skotské ligy remizujete s Rangers, nemůžete být špatným mužstvem. Nyní je to jedna nula, ale máme k soupeři absolutní respekt. Nic rozhodně nepodceníme.

Budete muset vstřelit zítra pro postup gól?

To se uvidí. (směje se) Nebudeme spekulovat. Ale mohu prozradit, že budeme chtít být aktivní, vstřelit gól. Nepřijeli jsme jen něco hájit, to bychom byli naivky. Jedna nula není žádný náskok, to je ve fotbale minimální. Ale přesto je samozřejmě dobrý. Nemůžeme se ale na něj spoléhat, musíme se pokusit branku nebo branky vstřelit. Branka v Plzni ale určila další taktické vedení nás i soupeře.

Jakým způsobem?

Domácí budou muset s tím něco dělat, budou hrát jinak než v Plzni, to víme. Budou se tlačit do brány, do ofenzivy. Na druhou stranu zase budou otevřenější. My jsme doma v Plzni víceméně museli dobývat. Takže taktické myšlenky k zápasu jsou pro oba týmy dané.

Hodila se vám víkendová pauze v lize?

Určitě nám přišla vhod. Na rozdíl od Hearts jsme měli jedno předkolo navíc. Zdálo se nám, že je na čase dle regulí toho využít. Trochu jsme odpočinuli, mohli potrénovat a zase trochu více navnímat soupeře z hlediska video i taktické přípravy.

Nastoupíte poprvé bez Robina Hranáče, jaký je to zásah do sestavy?

Tak samozřejmě, když vám odejde hráč národního týmu do bundesligy, asi to nějaký zásah do sestavy je. O tom nebudeme pochybovat. Nicméně fotbal hraje jedenáct hráčů, není to postavené nikdy jen na jednom. Každý je nahraditelný. My jsme v tomto směru dostali výhodu v období letní přípravy, kdy byl Robin na EURO a prakticky v ní nehrál. A my jsme hráli úspěšně s mužstvy jako Kodaň nebo Karlsruhe. Vyzkoušeli jsme si hru bez něj a známe ty alternativy. Správné a vhodné slovo je nyní tým. My ho musíme týmově nahradit, jde o věci taktického charakteru. A my věříme, že se nám to podaří.

Dnes byl oznámen příchod útočníka Prince Adua. Co říct na jeho adresu?

Naše skautské oddělení sleduje řadu zemí klubů, hráčů, které jsou pro nás ekonomicky dostupní. O tomto hráči jsme věděli delší čas, nešlo jen o vzájemné zápasy nyní. Ale třeba jsme ho viděli už v zimě na soustředění ve španělském Benidormu. Na jaře jsme sledovali jeho vývoj a nyní jsme se potřebovali utvrdit, jak bude vypadat v konfrontaci s námi. A vypadal skvěle! Proto jsme udělali rozhodnutí, že přijde a já věřím, že to bude posílení