Páteční trénink brankářské akademie FC Viktorie Plzeň na Smíchově byl pro všechny mladé gólmanské talenty odměnou a zpestřením za jejich celoroční práci. Navštívili ho totiž plzeňský brankář Aleš Hruška, který byl oporou při viktoriánské cestě Evropskou ligou, a Petr Čech, nejslavnější český brankář současnosti, vítěz Ligy mistrů, majitel více než 200 čistých kont v anglické Premier League a hlavně plzeňský rodák.

„Kategorie máme rozdělené podle ročníků. Nejstarší kategorie je U16 a nejmladší U8. Do kategorií jsou brankáři řazeni podle stejného ročníku narození, jelikož se s nimi pak lépe pracuje na jednotlivých detailech. Naše akademie slouží pro všechny brankáře z Plzně a okolí, ale také je určena i pro brankáře z menších měst nebo vesnic,“ informuje trenér brankářů u žákovských celků FC Viktorie Plzeň Jan Levý. „V akademii se snažíme brankáře co nejlépe připravit na jejich brankářské kariéry. A v neposlední řadě je cílem, aby naši svěřenci zažili na vlastní kůži způsob, jak se trénuje v nejlepším klubu v České Republice,“ dodává Levý. Stránky brankářské akademie najdete na www.brankarifcvp.cz.

Za čtyři roky prošlo akademií přes 100 brankářů. Pravidelně odcházeli do regionálních akademií a stávali se oporami svých klubů, někteří si zahráli také za reprezentační výběry. Na brankářské akademii se podílejí trenéři Jiří Krbeček, Vojtěch Mareček, Martin Ticháček, Marek Špiroch a Petr Berka.

„Brankářská akademie má svou kvalitu a tvář, přišel sem dnes i místní odchovanec Petr Čech. Je tu hodně kluků, tak je vidět, že jde o rozsáhlý projekt. Musím to pochválit,“ říká o brankářské akademii Viktorie Plzeň gólman Aleš Hruška. „Zájem je velký. Důležité je, aby měli kluci to chytání rádi. Je potřeba i trochu štěstí, kterému se musí jít naproti,“ doplňuje.

„Myslím si, že to je výborný projekt. V okolí je vždy dobré mít možnost chodit na speciální brankářské tréninky už od toho nejmenšího věku. Jsou zde výborní trenéři. Jsem rád, že se tato výborná myšlenka podařila zrealizovat a že funguje,“ chválí projekt Viktorie plzeňský rodák Petr Čech. „Páteční trénink proběhl na smíchovském hřišti, kde jsem několik zápasů odehrál, dokonce i na vedlejší škváře. Vzpomínky se tak trochu vrátily, ale hlavně šlo o nějaké povzbuzení mladých brankářů do jejich další práce,“ dodává brankář londýnského Arsenalu.

Velmi spokojený je také trenér brankářů Jan Levý: „Viktorka nám v tomto projektu hodně pomáhá. Na podzim budeme otevírat už pátý ročník. Je to fantastické a v západních Čechách máme takový projekt pouze my. Martin Ticháček nám vždy přivede kluky z áčka, což je pro děti nádherné, když se setkají s takovými osobnostmi. A za to, že se přišel podívat tentokráte i Petr Čech, jsem moc rád. Má to nabité a udělal si čas na mladé kluky, což pro ně byl splněný sen.“

Pátý ročník akademie je již naplánován na 11. září.

Fotogalerie