Šéftrenér dívek FCVP Ondřej Lokaj zhodnotil uplynulou sezonu ženských kategorií. Řeč byla o titulu mladších žákyň nebo finále poháru dorostenek.

Co jste si odnesl z uplynulé sezony?

Odnesl jsem si spoustu dobrých vzpomínek. Mám ze všech kategorií velkou radost. Přípravkové týmy hrály skupinu o titul v městském přeboru, což se nám dlouho nepovedlo. Mladší žačky se staly mistrem Čech a v celorepublikovém finále byly třetí. Spoustu zajímavých zápasů bylo k vidění i v kategorii WU15, která si také zajistila skupinu o titul. Dorostenky také odehrály dobré zápasy. Ten nejlepší byl jednoznačně na Spartě ve čtvrtfinále poháru. To byla obrovská euforie. Áčko i béčko odehrálo své zápasy v dobré kvalitě.

V A-týmu skončila kapitánka Simona Pacandová, která zakončila svou kariéru. Jak velká osobnost byla pro tým?

Obrovská. Byla jednoznačně lídr kabiny. Simču znám hodně dlouho a je to legenda ženského fotbalu v Plzni. Byla tady od samého začátku a je to odchovankyně tělem i duší. Jde o velkou motivaci a vzor pro mladé holky. Na hřišti byla bojovnicí, nevypustila jediný souboj a byla kapitánkou, za kterou všichni šli. Takový typ hráčky chce mít v týmu každý.

Béčko letos odehrálo svou první sezonu v ČFL. Jak byste ji zhodnotil?

Z mého pohledu odstartovalo zajímavě. Celý ročník se vyvíjel dobře. Do posledního kola jsme hráli o postup do druhé ligy. Béčko ukázalo, že svou kvalitu má a holky mají na to jednou hrát ve druhé lize.

Dorostenky se dostaly do finále poháru, kde chyběl krůček ke zlatu..

Věděli jsme, že budeme hrát proti Slavii, která letos ani jednou neprohrála. Bylo nám jasné, že to bude náročné. Na druhou stranu jsme se jich nebáli a šli jsme si pro to. Byli jsme velmi dobře připravení. Bohužel jsme na začátku obdrželi dva góly, následně se nám podařilo vyrovnat. Trochu jsme to změnili, utkání se dostalo do našich rukou a Slavia jen bránila. Zápas se asi zlomil po brance na 3:2 pro Slavii, kdy jsme chybovali. Do posledních minut jsme hráli vyrovnaný fotbal a pro holky to byla obrovská zkušenost. Určitě by si z toho měli vzít, že se dá hrát s každým a každý se dá porazit. Je to motivace do další práce.

Mluvil jste o čtvrtfinále se Spartou, byl to pro vás největší zážitek?

My jsme to holkám říkali po prohraném finále. Zápas na Spartě byl pro nás asi takové předčasné finále a byla to neskutečná euforie. Všichni jsme si to užili a pro nás všechny to je dobrá zkušenost.

Starší i mladší žačky se dostaly do skupiny o titul. Je to splnění cíle, o kterém jste mluvil v zimě?

Cíl to pro nás byl jasný a jsem rád, že se nám to podařilo splnit. Pro hráčky jsou to kvalitní zápasy, kde spolu hrají ti nejlepší. Jsou to cenné zkušenosti a skvělá příprava do dalších kategorií. Oba týmy hrály vyrovnané zápasy. Dost často byly i lepšími týmy.

Kategorie WU15 v sezoně porazila dvakrát Slavii, v nadstavbě Spartu. Ukazuje to, že zde máme talenty, které to mohou dotáhnout daleko?

Rozhodně! Ročníky 2009 a 2010 jsou výjimečné. Z mého pohledu jsme v těchto zápasech dokázali dát góly po fantastických akcích, které můžeme vidět v dospělém fotbale. Celá práce tohoto realizačního týmu a holek je skvělá a mám z nich radost.

Právě tenhle tým dokázal obhájit vítězství na mezinárodním turnaji v Rohatci. Je to třešnička na dortu pro tenhle ročník?

Tyhle mezinárodní turnaje jsou vždycky těžké a opět to ukázalo kvalitu, kterou holky mají. Turnaj v Rohatci není jednoduché vyhrát, natož vítězství obhájit. Byly tam zahraničí týmy s velkou kvalitou a zase nám to ukazuje, že naše práce je dobře nastavená. Musíme v tom pokračovat a hledat prostory pro zlepšení i nadále.

Mladší žačky se staly mistryněmi Čech. Bude pro ně teď důležité se zadaptovat s přechodem na velké hřiště a přenést si svou kvalitu?

Bude to pro ně určitě těžké. Přechod z malého na velké hřiště je vždy složitý. Hráčky, které tam máme, jsou kvalitní a myslím si, že to zvládnou. Věřím, že se jim bude dařit a dobře se vypořádají s větším prostorem.

Sezonu zakončily třetím místem na celorepublikovém finále. Co na to říkáte?

Je to určitě úspěch. Z pohledu psychiky i fyzičky šlo o náročný turnaj. Všechny tři zápasy, které holky hrály byly velmi kvalitní a rozhodovaly detaily. Holky mají zlato z české soutěže a myslím si, že smutek z toho, že nevyhrály republikový turnaj je brzy přejde. Naopak si můžou říct, že si zahrály kvalitní zápasy proti dobrým týmům.

Co očekáváte od nové sezony?

Cíle budou minimálně stejné jako letos. Ambice máme vysoké. Všechny týmu budou hrát o horní nadstavbovou skupinu. U žaček se budeme i nadále soustředit na přípravu holek na velký fotbal a do reprezentací. Co se týče přípravek, tam chceme holky co nejvíce zdokonalovat v herních činnostech jednotlivce, aby v žačkách měly prostor se ukázat a sehrávat dobré zápasy.