Moment, vteřina, okamžik. Pro běžného smrtelníka zanedbatelný časový úsek, pro hasiče Petra Svobodu moment, který může rozhodnout vše. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil při hašení požáru průmyslového objektu v Liticích, ve kterém vlivem silného žáru explodovaly uskladněné tlakové lahve. Jedna z nich proletěla zdí přesně v místech, kde zasahoval Petr Svoboda se svým kolegou. Díky bleskové reakci plzeňského hrdiny oba vyvázli ve zdraví.

„Byli jsme povoláni k výjezdu do Litic, kde hořela skladovací hala výrobního závodu na výčepní zařízení. Na místo jsme přijeli v době, kdy byla hala zasažena požárem v plném rozsahu. Po rozdělení jednotek, které určil velitel zásahu, jsme obsadili své posty a standardně prováděli hasební práce. V té chvíli nikdo z nás nevěděl, že se v hale nachází velké množství tlakových lahví,“ popisuje první chvíle zásahu Petr Svoboda. „Vlivem velkého žáru došlo k jejich nadměrnému zahřívání. Kvůli tomu, že hala byla kompletně zasažená ohněm a navíc napůl zbořená, ty lahve vybuchovaly a velkou rychlostí vylétávaly otvorem ve střeše třicet metrů vysoko. Následně došlo k masivnímu výbuchu velké tlakové lahve, která prolétla bokem haly do míst, kde jsem zasahoval společně s kolegou. Prováděl hasební práci a nemohl si všimnout, že proti nám letí vybuchlá tlaková lahev. Strhl jsem ho na zem a odtáhl ho kus stranou. Hned nám bylo jasné, že se musíme dostat co nejdřív pryč,“ přibližuje rozhodující okamžiky plzeňský hasič. 

„Člověk, který drží proudnici, se soustředí na místo, které hasí a kam stříká vodu. Úkolem paráka, který ho vždy jistí, je pozorovat okolí a případně reagovat. Když si tu chvíli vybavím, nedokážu říct, jestli jsem zareagoval rychle nebo pomalu. Jediné co vím je, že ve chvíli, kdy jsem viděl lahev, která letí proti nám, jsem se otočil zády, chytil paráka za oblek a co nejrychleji ho strhl k zemi,“ vybavuje si jeden z plzeňských hrdinů. „Bezprostředně poté následovalo spoustu nevybíravých slov. Je to přirozená reakce, člověk si v takové situaci prostě musí ulevit,“ říká dnes už s úsměvem Petr Svoboda, pro kterého byla vypjatá situace součástí náročného povolání. „Tohle byla sice výjimečná akce, ale podobná může přijít vlastně každý den. Lidé dnes skladují ve sklepích a garážích všechno možné, takže musíme být připraveni na cokoliv. Doufám, že to dopadne stejně šastně, jako tehdy,“ přeje si Svoboda.

Zásahy, obzvl᚝ ty náročné, bývají na hasičské stanici v Plzni – Košutce častým tématem. „S kolegy jsme celý zásah rozebírali. Nakumulovaný stres ventilujeme tím, že se spolu bavíme a snažíme se všechno převést do vtipné roviny. Vždycky je tam něco, o čem se dá mluvit. A je to něco úsměvného nebo něco, co si musíme vážně vysvětlit,“ prozrazuje člen Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.