V rámci oslav 110. výročí klubu připravila Viktoria Plzeň unikátní projekt vlastní sady poštovních známek mapujících klubovou historii. Nyní představujeme prvních pět z nich.

První pětice poštovních známek mapuje nejstarší klubovou historii od roku 1911 až po rok 1971, kdy do Plzně zavítal tehdy zřejmě nejlepší světový tým – Bayern Mnichov s Franzem Beckenbauerem.

Pojďme si ale postupně představit všech prvních pět momentů:
  • 1911 – Založení klubu. Na této známce je zobrazeno současné i historické klubové logo.
  • 1935 – Slavný duel s Juventusem byl prvním soutěžní zápasem na evropské scéně, který se hrál v Luční ulici. Výsledkem byla senzační remíza 3:3 (foto ze zápasu Viktorie a Juventusu roku 1935 během Středoevropského poháru, Sbírka Národního muzea, H7F 058494a.).
  • 1945 – Momentka z přátelského utkání s vojáky americké armády.
  • 1962 – Významné utkání, v němž tým ze Štruncových sadů porazil slavné brazilské mužstvo Flamengo, které bylo v Evropě na turné. Obě plzeňské branky zařídil kanonýr Stanislav Štrunc. Vzpomíná se i na fenomenální výkon brankáře Hlavatého, který doslova čaroval.
  • 1971 – Utkání Poháru vítězů pohárů (PVP) přivedlo do Štruncových sadů slavný mnichovský Bayern. Na známce je vyobrazena předzápasová zdravice obou kapitánů – Františka Plasse a Franze Beckenbauera.

Právě na tento moment nyní zavzpomínal kapitán tehdejší Škody Plzeň František Plass. „Byl to pro nás všechny velký svátek. Bayern měl mužstvo plné hvězd a nás nikdo pořádně neznal. Soupeř nás samozřejmě strašně podcenil, vůbec si nepřipouštěli, že by s nějakou Plzní mohli klopýtnout. A nakonec z toho byla jen těsná prohra 0:1. Kdybych dal mojí šanci, kdy jsem trefil břevno, mohlo to být ještě lepší,“ ohlíží se za významným utkáním klubové historie.

A jak se plzeňskému Beckenbauerovi, jak se Františku Plassovi přezdívalo, líbí samotná známka? „Je to povedený kousek a pro mě osobně příjemná vzpomínka,“ má jasno. „Věřím, že i pro fanoušky Viktorky to bude hezký dárek,“ přeje si.

Těchto pět momentů je zobrazeno na výročních známkách, jejichž oficiální prodej bude zahájen 30. června (kompletní informace k prodeji naleznete ZDE). A 30. června bude pro fanoušky připravena další speciální akce. Ve spolupráci s Českou poštou jsme připravili i speciální výroční poštovní razítko, které bude platné jen pro den 30. 6.

Více o akci, která bude pro všechny fanoušky jistě velmi speciální, odhalíme v nejbližších dnech. Středu 30. 6. si však již teď zapište do svých kalendářů!

Další pětici výročních známek představíme již ve středu!