Svěřenci trenéra Michala Bílka mají před sebou poslední přátelský zápas na španělském soustředění. V generálce před startem jarní části sezony FORTUNA:LIGY je prověří norské Molde. Pojďme si i třetího zahraničního soupeře zimní přípravy představit.

Viktorii Plzeň, 1. FC Heidenheim a Molde spojuje jedna velmi důležitá věc – i norský celek byl založen v roce 1911. Původně jako International, svůj nynější název nese od roku 1915. Až do začátku 70. let 20. století se klub pohyboval zejména v nižších soutěžích. V roce 1974 se probojoval do první ligy, kde ihned skončil na druhém místě v tabulce a od té doby je z něj přední skandinávský tým.

I další milník má Molde společný s plzeňskou Viktorkou – svůj historicky první titul vybojoval klub při stoletých oslavách od vzniku v roce 2011. Celkově norský celek zapsal o jednu mistrovskou trofej méně než FCVP, tedy pět. Ty další přidal v letech 2012, 2014, 2019 a 2022. MFK vyhrál také pětkrát Norský pohár.

Asi největším mezinárodním úspěchem je pro Molde postup do skupiny Ligy mistrů v sezoně 1999/00, což se mu povedlo jako teprve druhému norskému klubu. Na konci století změřil své síly v milionářské soutěži s Realem Madrid, Portem a Olympiakosem. Se třemi body skončili modrobílí na posledním místě tabulky, jedinou výhru 3:2 zaregistrovali na domácí půdě proti mužstvu z řeckého přístavu Pireus.

V Evropské lize Molde nejdále došlo do osmifinále. V ročníku 2020/21 se dostalo do základní skupiny, kde v šesti zápasech vybojovalo deset bodů a z druhého místa postoupilo do další fáze soutěže. Před norským klubem skončil pouze stoprocentní Arsenal, za sebou nechal Rapid Vídeň a Dundalk. V první vyřazovací části MFK prošlo přes Hoffenheim po remíze 3:3 a výhře 2:0 na německé půdě, následně si vylámalo zuby na Granadě (0:2, 2:1).

Domácí zápasy hrají fotbalisté norského týmu na stadionu Aker, který leží přímo u břehu Romsdalsfjordu a má kapacitu 11 249 diváků. Stánek byl otevřen v roce 1998 a klub ho dostal do svého vlastnictví darem od místních podnikatelů. V roce 2014 zde bylo travnaté hřiště nahrazeno umělým povrchem.

Pro Molde je utkání s Viktorií přípravou na novou sezonu, jelikož v Norsku se hraje systémem jaro-podzim. Pětinásobný mistr vstoupí do ligy jako obhájce titulu, který v uplynulém roce vyhrál před druhým Bodø/Glimt s obrovským náskokem osmnácti bodů. Nejlepším střelcem modrobílých se s patnácti zásahy stal talentovaný útočník David Datro Fofana, jenž má nyní šanci okusit Premier League, jelikož na začátku ledna přestoupil do Chelsea.


Průběh dnešního utkání vám nabídneme tradičně na klubovém twitteru, po utkání přineseme samozřejmě video sestřih všeho důležitého a ohlasy viktoriánů. Sledujte nás určitě na všech sítích, kde pro vás monitorujeme průběh celého soustředění. Stream z utkání vyráběn není.