Viktorka veze z Edinburghu postup do základní skupiny Evropské ligy! Odvetu s Hearts hodnotí hlavní trenér Miroslav Koubek.

Trenére, jaká byla odveta? T잚í než domácí duel?

Samozřejmě t잚í. Možná by byla o něco lehčí, kdybychom v domácím zápase vstřelili o branku více, možnosti jsme na to měli. Přijeli jsme sem s hubeným náskokem a soupeř cítil obrovskou šanci s podporou publika, které bylo fantastické. Vytvořili neuvěřitelnou podporu a tlak na soupeře. Bylo to takové, jaké jsme očekávali, nepřekvapilo nás to, ale bylo to především těžké.

Jak velký úspěch je postup do Evropské ligy pro klub a dá se porovnat z loňským čtvrtfinále Konferenční ligy?

Velký úspěch! Hrajeme zase o stupeň vyšší ligu. Na druhou stranu Plzeň je v poslední čtrnácti letech pravidelným účastníkem základních skupin, až na dva tři roky vakua. Pro naše fanoušky to není tedy úplné novum, ale myslím si, že každý takový postup si dokáží vždycky vychutnat a mít z něho náležitou radost. A my máme radost taky společně s nimi.

Alexandr Sojka nastoupil proti Hearts v základu. Proč jste se tak rozhodl?

Potřebovali jsme zesílit střed hřiště. Někdy hrajeme se dvěma střeďáky, dnes jsme se rozhodli pro tři. On svojí typologií a herní schopností k Červovi a Kalvachovi pasuje nejlépe z nabídky hráčů, které máme.

V obraně naopak poprvé scházel Robin Hranáč, nahradil jej Milan Havel. Co říct k jeho výkonu?

Robina nahradil Sampson Dweh na centrální pozici, Milan Havel zase nahradil na kraji jeho. To byl ten trik, který jsme museli udělat. Výkon Milana Havla byl součástí naší výborné defenzivy, prokázal svoji zkušenost, velikost a návrat po roční pauze zpět do své formy a navázal na to, co předváděl v minulosti. Takže k Milanovi respekt a kompliment. 

Zítra je v Monaku los. Máte vybraného nějakého soupeře?

Já jsem nechtěl urazit štěstí, takže jsem soupeře dopředu moc nesledoval dopodrobna. Říkal jsem si, že to nechám až na samotný los. Ale pokud je v nabídce Manchester United, tak to by byl hezký dárek pro naše fanoušky. Kdyby nám computer vylosoval United do Plzně.