Viktorka má dnes narozeniny. A při této příležitosti jako každý rok odhalujeme tři nové destičky na Pamětním místě Brány borců. Jedna patří historické účasti ve čtvrtfinále UECL, druhá bývalému hráči Zdeňku Böhmovi a třetí zesnulému věrnému fanouškovi červenomodrých barev Pavlovi Sedláčkovi.

11. června v hostinci U Forejtů v Sirkově ulici. Právě tehdy byla založena Viktoria Plzeň. V kalendáři se psal rok 1911. V dnešní den si připomínáme 113. výročí založení našeho klubu a při této příležitosti odhalujeme nové destičky na Pamětním místě Brány borců.

Výběr jmen měla opět na starosti speciální komise, v níž jsou zástupci fanouškovské obce, našeho klubu a klubový archivář Pavel Hochman. „Odhalování nových pamětních destiček se stalo tradicí, kterou si připomínáme výročí založení našeho klubu. I letos jde o mimořádná jména a události, která si zaslouží mít své pevné místo na Pamětním místě Brány borců,“ řekl mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Pojďme si nové destičky blíže představit:

ČTVRTFINÁLE EVROPSKÉ KONFERENČNÍ LIGY

Výjimečný úspěch, nový český i klubový rekord. To byla mimořádně úspěšná jízda Viktorky letošním ročníkem Evropské konferenční ligy. Ze druhého předkola se tým pod vedením Miroslava Koubka dostal do základní skupiny, kterou dokázal vyhrát bez ztráty jediného bodu. Postupem přes Servette FC se klub probojoval do historicky prvního čtvrtfinále evropského poháru ve své historii.

ZDENĚK BÖHM

Do druholigového plzeňského Spartaku přišel z Kladna před jarem 1961 už s vizitkou reprezentanta Československa, když v předchozích letech několikrát startoval za národní B tým. V Plzni potom mírou vrchovatou přispěl k postupu do první ligy, kam se Spartak probojoval v červnu 1961 po dlouhých devíti letech. Perfektní technik a tvůrce hry zásoboval přesnými přihrávkami spoluhráče a z místa spojky především středního útočníka kanonýra Jiřího Lopatu, který z jeho milimetrově přesných míčů nastřílel spoustu gólů a stal se dokonce v sezoně 1961–1962 nejlepším ligovým střelcem. Se Spartakem a později Škodou snášel Zdeněk Böhm všechno dobré i zlé. Když skončil v áčku, hrál s úspěchem i za rezervu. Škodovácký dres oblékal až do roku 1968. Když pověsil aktivní kopačky na hřebík, v klubu působil dále ve funkci trenéra mládeže, od nejmladších minižáčků až po dorostence. Podílel se na výchově celé řady výborných fotbalistů, kteří později hráli i nejvyšší soutěž. V současné době je nejstarším žijícím fotbalistou Viktorie Plzeň. V červenci letošního roku oslaví 90 let!

(Autor: Pavel Hochman)

PAVEL SEDLÁČEK

Celoživotní fanoušek Viktorie a oddaný příznivec sportu. Byl věrný klubu i v těžkých časech a jeho odměnou byla zlatá éra Viktorie. S více než tisícovkou domácích zápasů FCVP ve svém srdci. Nikdy nezapomeneme!

Pamětní místo Brány borců bylo zřízeno z důvodu připomenutí mimořádných osobností, důležitých událostí, ale také jako místo, kde si fanoušci Viktorie mohou zavzpomínat a projít si historii svého klubu. Místo je rozděleno do tří pilířů. První pilíř patří dlouholetým fanouškům Viktorky. Druhý obsahuje jména legendárních hráčů a trenérů, kteří v Plzni působili. Třetí vyzdvihuje významné události klubu a celého areálu.