FC Slovan Liberec patří ke čtveřici klubů, jenž mají v české nejvyšší soutěži odehrán plný počet sezon a účinkuje v ní přesně od jejího vzniku – letošní ročník je tedy již 23. v řadě. Nejčastěji končil 4. – celkem 5x, shodně 3x pak na 1., 6. a 9. místě. Nejhůře si vedl v loňské sezoně, kdy se umístil až na 12. pozici. V roce 1993 nechyběl mezi šesticí postupujících do 1. ligy a jako jediný z nich dosud nesestoupil. V konečné druholigové tabulce obsadil 5. příčku o bod zpět za trojicí Drnovice, Plzeň a Cheb (vyhrál Žižkov). Z ostatních celků, které tehdy postoupily, působí v současnosti v 1. lize ještě Plzeň a Zlín (příští soupeř Viktorie ve Štruncových sadech se vrátil po šesti letech), ve 2. lize toho času už žádný.

1. ze svých tří mistrovských titulů si Severočeši připsali v sezoně 2001/2002, což se zařadilo mezi vůbec nejvýznamnější momenty v dějinách samostatné ligové soutěže. Tím totiž došlo k ukončení předchozí pětileté nadvlády Sparty, jenž od té doby sice získala dalších 5 titulů, ale ani jeden už nedokázala obhájit. Liberecký úspěch byl o to překvapivější, že ještě po 13. kole ztrácel na vedoucí Spartu 10 bodů a v tabulce mu patřila až 5. pozice. V následujících 11 zápasech však její náskok smazal a dokonce ji o bod předstihl; Sparta navíc klopýtala i nadále a 3 kola před koncem zůstala ve hře již pouze dvojice Liberec – Žižkov. Slovan nakonec 1. místo i přes porážku na Bohemians uhájil, nebo Žižkov, jemuž by za této situace stačila i remíza, neuspěl na Slavii (rozhodl gól Pavla Kuky z 85. minuty!). Tento ročník (v historii 1. české ligy celkově 9. a bez účasti Viktorie Plzeň) se stal vůbec 1., v němž vítěze určilo až poslední kolo a je stále jediný tohoto druhu, který mistr zakončil prohrou, ale naštěstí pro něj odešel poražen i jeho konkurent.

Poněkud jinak se vyvíjela 2. liberecká mistrovská sezona 2005/2006 – Slovan vedl ligu nepřetržitě celých 30 kol, od začátku až do konce. Totéž se podařilo už jen Spartě hned v premiérovém ročníku 1993/1994. O svém prvenství rozhodl již 2 kola před závěrem po remíze 1:1 s nováčkem z Mostu a stačilo mu k tomu pouze 59 bodů, což je nejméně od roku 1994, kdy došlo k zavedení tříbodového systému. 2. a 3. tým tabulky – Mladá Boleslav a Slavia – zůstaly o 5 bodů zpět.

Daleko dramatičtěji probíhala sezona 2011/2012 – po 10 letech se znovu opakovalo selhání Sparty, jenž do 9. kola vše vyhrála a na 4. Liberec (stejně jako na 5. Plzeň) měla dvanáctibodový náskok. Zlom nastal hned v následujícím dějství, kdy Slovan zvítězil právě na Letné hladce 3:0 a postupně začal ztrátu stahovat. Do čela ligové tabulky se poprvé vyhoupl po 23. kole, v němž uspěl 2:1 na Dukle, vzápětí po prohře 1:3 v odvetě se Spartou o vedení přišel, aby se poté po vítězství 3:1 v Ostravě na 1. místo opět vrátil. Situace se nakonec vyvinula tak, že před závěrečným kolem se do hry o titul místo Sparty dostala Plzeň a rozhodující zápas ji čekal právě na půdě vedoucího Liberce. Viktorii by však obhajobu prvenství z předchozího ročníku zajistila jedině výhra. Přestože k ní byla blíže než soupeř, nedokázala proměnit žádnou z několika vyložených brankových příležitostí, a tak se po bezgólovém výsledku radovali domácí.

Bilance vzájemných utkání je z plzeňského pohledu nepříznivá – 36-9-11-16. Viktorii se dlouho nedařilo především v domácím prostředí, kde čekala na vítězství bezmála 13 let (2001–2014), když neuspěla 9x po sobě (4 remízy a 5 porážek). Až loni v březnu toto prokletí konečně prolomila a stálo to za to, nebo Severočechy rozstřílela 6:0 a o necelý rok později je zdolala 2:0. Také v Liberci zažila v minulosti černou sérii – v letech 1996–2007 tam prohrála všech 9 zápasů v řadě. Poté sice na jeho půdě 7x za sebou bodovala, avšak většinu ze čtyř nerozhodných utkání lze spíše považovat za její ztrátu. Do historie se zapsal rovněž 1. říjen 1995 – ani ne tak kvůli výhře 2:0, ale hlavně proto, že to bylo definitivně naposledy, kdy se hrálo na stadionu v Luční ulici…

V historii české nejvyšší soutěže Slovan Liberec dosud sehrál 667 zápasů s bilancí 294-191-182. Ze současných prvoligových klubů nejčastěji vyhrává nad Jabloncem (22x), remizuje s Ostravou (14x) a prohrává se Spartou (23x). Nejvýraznější výhru zaznamenal v podzimní části loňské sezony, kdy deklasoval ostravský Baník 6:0 a po téměř 20 letech tak o gól překonal rekord z Benešova, kde v říjnu 1994 uspěl 5:0. Nejt잚í prohry utrpěl v dubnu 1995 na pražské Letné – 1:7 a koncem března 2014 ve výše uvedeném utkání v Plzni – 0:6. Zatímco v minulém ročníku se severočeský celek překvapivě pohyboval až u dna tabulky a po 20. a 21. kole ji dokonce uzavíral, nyní se mu daří nad očekávání – ještě neprohrál, je na 2. místě a od začátku sezony se drží před Viktorií Plzeň – v tuto chvíli má o 1 bod více.