Viktorka se po jedenácti letech vrací na slavné San Siro. Tehdy zde červenomodří proti AC Milán odehráli své vůbec první venkovní utkání v prestižní Lize mistrů a tisíce viktoriánů byly u toho! Nyní se sem plzeňští fotbalisté vrací k zápasu se druhým z milánských celků – Interem Milán. Pojďme si společně představit nejen věhlasný stadion, ale také našeho soupeře.

STADION INTERU

Stadio Giuseppe Meazza, obecně známý jako San Siro, je fotbalový stadion, který se nachází ve stejnojmenné čtvrti v italském Miláně. Je domovem hned dvou klubů, a to AC Milán a také našeho soupeře milánského Interu. Proslulý svatostánek má kapacitu 75 817, což z něj činí jeden z největších stadionů v Evropě, a dokonce největší v celé Itálii. 

V evropském hodnocení patří San Siro mezi třiadvacet stadionů, které byly ohodnoceny hned pěti hvězdičkami. Své oficiální jméno nese na počest slavného milánského fotbalisty Giuseppe Meazzy. Po dvojnásobném vítězi mistrovství světa z let 1934 a 1938, který ve 20., 30. a 40. letech hrál za Inter, krátce i za AC a působil rovn잠v pozici manažera Interu, byl pojmenován v roce 1980. 

Fotbalová arena známá díky své jedinečné konstrukci, jejíž dominantou jsou čtyři sloupy v každém rohu, na nichž je ukotvena střecha zakrývající tribuny, hostila zápasy mistrovství světa v roce 1934 a 1990, odehrály se v ní duely UEFA EURO 1980, finále Poháru mistrů evropských zemí v letech 1965 a 1970 a finále Ligy mistrů 2001 a 2016. Posledními finálovými zápasy, které se hrály na San Siru, byly semifinále a finále loňského ročníku Ligy národů UEFA. A další velká akce na San Siro ještě čeká, v roce 2026 bude hostit slavnostní zahájení Zimních olympijských her v Miláně a Cortině d´Ampezzo. 

Z historie stadionu

Výstavba stadionu byla zahájena v roce 1925 a o rok později se konalo slavnostní otevření. V té době se jednalo o specifický architektonický návrh, jelikož byl stadion konstruován pouze pro fotbal, bez atletických drah, jak tomu bylo u ostatních stadionů stavěných tehdy v Itálii z veřejných prostředků. Až do roku 1947 byl stadion domovem pouze pro AC Milán, nakonec se v tomto roce stal nájemcem také Inter, který do té doby hrál v Areně Civica v centru města.

V letech 1948 až 1955 navrhli inženýři projekt druhého rozšíření stadionu, které mělo zvýšit kapacitu z 50 000 na 150 000 návštěvníků. Od této rekonstrukce bylo ale nakonec upuštěno. Poslední velká rekonstrukce San Sira stála 60 milionů dolarů a probíhala od roku 1987 do mistrovství světa v Itálii v roce 1990. Tato rekonstrukce přinesla nové rozšíření kapacity a došlo k vybudování současné známé podoby stadionu. 

Před třemi roky oznámily oba týmy záměr postavit nový stadion, který by San Siro nahradil. Jeho design se měl inspirovat Mercedes-Benz Arenou v Atlantě a původně měl být připraven už na tuto sezonu. V tom samém roce byly zveřejněny rovněž potenciální návrhy nového stadionu s názvem Nuovo Stadio Milano (Nový stadion v Miláně), z nichž byl loni jeden projekt zvolen. Město požádalo oba kluby o čas s tím, že San Siro bude zachováno minimálně do zmíněných zimních olympijských her.

INTER MILÁN

Jak se kvalifikovali: Italský vicemistr

Minulá sezona: Osmifinále (proti Liverpoolu)

Největší úspěch v Lize mistrů: 3x vítěz (1963/64, 1964/65, 2009/10) 

Trenér: Simone Inzaghi – na lavičce Lazia Řím sbíral jeho bývalý hráč úspěchy, když triumfoval v domácím poháru i Superpoháru. Loni v létě převzal trenérské křeslo Interu Milán po Antoniu Contem a hned ve své první sezoně zopakoval obě prvenství ze svého předchozího působiště.

Zajímavý hráč: Lautaro Martínez – hráč s přezdívkou „Býk“ zakončil uplynulou sezonu s pětadvaceti góly na svém kontě, což je jeho vůbec nejlepší počin od svého příchodu do Milána. V této sezoně se mu střelecky nadále daří, s šesti vstřelenými brankami a dvěma gólovými nahrávkami je druhým nejlepším střelcem italské nejvyšší soutěže. 

Velký letní podpis: Kanonýr Romelu Lukaku, nejlepší belgický střelec všech dob, se vrátil do klubu, za který v sezoně 2020/21 vstřelil 24 ligových gólů, čímž pomohl Interu k vítězství prvního Scudetta po 11 letech. Předtím prošel angažmá v Anderlechtu, West Bromu, Evertonu nebo Manchesteru United. Belgickou superstar od konce srpna trápí zranění a do žádného zápasu Ligy mistrů v této sezoně doposud nezasáhla, nyní se ale spekuluje o jeho možném návratu na trávník.

Koho sledovat: Kristjan Asllani – o tomto talentovaném záložníkovi, jenž přišel do Interu na hostování z Empoli, se hovoří jako o jedné z nejzajímavějších nadějí Serie A.

Zajímavost: V minulé sezóně zaznamenal Inter ve skupinové fázi Ligy mistrů více střel než kterýkoli jiný tým. V šesti zápasech vystřelil celkem 117krát!

Poslední zápas: Inter naposledy odehrál stejně jako Viktorka ligové utkání v sobotu. V zápase 11. kola Serie A zajížděl do Florencie na utkání s místní Fiorentinou a o góly nebylo v zápase ani zdaleka nouze. Ve vyrovnaném zápase rozhodl o výhře 4:3 až v nastaveném čase Henrikh Mkhitaryan. Dvakrát se trefil Lautaro Martínez a o úvodní trefu Nerazzurri se postaral Nicolo Barella. Svěřenci trenéra Simone Inzaghiho se však v lize stále nenachází na příznivé pozici. Momentálně jim v Serii A patří s jednadvaceti body na kontě sedmé místo. Na pohárové příčky jim chybí jen pár bodů, avšak na vedoucí Neapol jich nyní ztrácí hned osm.