Viktoria Plzeň se po pěti letech představí na půdě českobudějovického Dynama, hraje zde v sobotu 21. září od 19:00. Co od duelu s ligovým nováčkem očekávají trenér Pavel Vrba a obránce Jakub Brabec?

„Zápasy proti nováčkům jsou vždy složité. Zvl᚝ doma, kde se snaží hrát pro své fanoušky,“ varuje Pavel Vrba. „Nás čeká těžké utkání. Budějovice nemají moc bodů a budou dělat vše pro to, aby ten bodový zisk navýšily. Ze začátku soutěže uhrály nějaké důležité body, nicméně nyní doplácí na nováčkovskou daň a zjišují, že první liga je hodně složitá. Určitě jsou ale pro ligu přínosem, historicky i současně do ní patří, hrají zajímavý fotbal,“ chválí Dynamo trenér Plzně.

Nic jednoduchého nečeká ani Jakub Brabec, který v posledních zápasech vedl Plzeň jako kapitán. „Hlavně když tam jedeme jako favorit, tak to určitě bude nepříjemné. Musíme se připravit tak, abychom to zvládli,“ má jasno. Varuje také před tím, že Budějovice v poslední době posílily – přišel Michael Rabušic, Dzon Delarge a TomᚠSivok. „Jsou to kvalitní hráči a pro nás pro obránce to nebude nic jednoduchého. Ale věřím, že vstřelíme více gólů a ideálně vzadu udržíme nulu,“ přeje si Jakub Brabec.

„Budějovice tímto posilováním dokazují, že chtějí hrát v lize důstojnou roli,“ doplňuje trenér Vrba. „Získali zajímavé a kvalitní hráče.“ Jeho týmu bude v utkání chybět zraněný Aleš Čermák a karetně potrestaný LukᚠHejda, se zraněním v poslední době laboroval také Joel Kayamba. „Samozřejmě Hejdičova červená mrzí, ale jsme tu čtyři kvalitní stopeři, tak se ta herní vytíženost aspoň rozloží i mezi ostatní,“ nevidí v tom velký problém Jakub Brabec.

Dynamo bude postrádat karetně potrestané Tomáše Sivoka, Pavla Nováka a Patrika Čavoše. Chybět bude také Ubong Ekpai, který z Viktorie odešel hostovat právě do jihočeského celku.

STATISTIKY

Plzeň a České Budějovice odehrály 30 vzájemných zápasů, 10 z nich vyhráli viktoriáni a pětkrát se radovalo Dynamo. Nejčastěji se uskutečnila remíza (15krát), z toho hned pětkrát výsledek 2:2. Celkem v těchto duelech padlo 85 branek, nejvíce jich bylo v sezoně 2000/2001, kdy České Budějovice vyhrály 4:3. Nejlepším střelcem vzájemných duelů je Daniel Kolář se 4 zásahy.

Poslední vzájemné soutěžní zápasy vyzněly pro Viktorii Plzeň skvěle. V Budějovicích po dvou brankách Chramosty a trefách Řezníka s Kolářem vyhrála 4:0, doma pak hned 6:0, když se prosadili Petržela, Kolář, Mahmutović, Rajtoral, Vaněk a Hořava. Naposledy se ale tyto týmy utkaly v červenci 2018 v přípravě v Přešticích, Plzeň vyhrála 4:3 (branky: Řezníček 3, Ekpai – Pešek, Táborský, Pouček).

INFORMACE PRO FANOUŠKY

Vstupenky na zápas v Českých Budějovicích jsou v prodeji v Doosan Areně. Ve čtvrtek 19. září od 9 do 17 hodin ve fanshopu, v pátek 20. září pak od 9 do 15 hodin ve fanshopu. V den zápasu, tedy v sobotu 21. září, se budou lístky prodávat na místě. Jejich cena činí 200 Kč a platba je možná pouze v hotovosti.

Plán stadionu Střelecký ostrov naleznete ZDE, obsáhlejší plánek i s vyobrazeným parkovištěm, vstupem a pokladnou pro viktoriány pak naleznete ZDE. Fanoušky Viktorie Plzeň nabádáme ke spolupráci s tamní pořadatelskou službou. U vstupu budou probíhat bezpečnostní kontroly, na stadion se nesmí vnášet pyrotechnika ani jiné nebezpečné předměty.