Ligový šlágr jarní části sezony je tady – mistr proti lídrovi tabulky, boj o nejvyšší příčky, Plzeň přivítá Slavii. Ve čtvrtek se viktoriáni radovali z obratu v Evropské lize, teď je ale čeká další těžká zkouška. A navíc nesmírně důležitá. Do Doosan Areny se chystá Slavia, na níž viktoriáni před víkendem ztrácejí v tabulce FORTUNA:LIGY šest bodů.

Zatímco do pohárového zápasu ve čtvrtek nemohl kvůli karetnímu trestu zasáhnout David Limberský, na Slavii bude připraven. „Samozřejmě se těším. Je to svátek, přijde plný stadion a pro nás je to šance se na Slavii dotáhnout. Kdyby se prohrálo, bylo by to už velmi těžké. Neříkám, že ten zápas rozhodne o titulu, ale hodně napoví, jakým směrem se to bude ubírat. Doufám, že ho zvládneme,“ přeje si plzeňský rodák.

Jak Viktoria, tak i slávisté mají za sebou čtvrteční těžký duel ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Může to nedělní bitvu nějak ovlivnit? „Hrát takhle po třech dnech je hodně náročné. Asi bude rozhodovat větší vůle a hlad po vítězství. Čekám hodně soubojový zápas, takové ty šlágry většinou bývají,“ odhaduje zkušený obránce.

„Za posledních devět nebo deset let jsme se na fanoušky vždycky mohli spolehnout. Vážíme si toho a věřím, že nás budou podporovat i v momentech, kdy se nám třeba tolik nedaří,“ říká Limberský, jehož případný start by byl jubilejním 350. v lize. „Teď to moc nesleduji, na bilancování bude čas až po kariéře. Je to samozřejmě hezké číslo, ale doufám, že není konečné,“ dodává s úsměvem.

Pavel Vrba: Doufám, že potvrdíme svoji kvalitu

Jak může viktoriánům pomoci vítězný obrat v Evropské lize? „Určitě je pro sebevědomí mužstva lepší, když se vám povede takový zápas otočit. Já doufám, že nás to do toho nedělního utkání nastartuje, protože nás čeká nejt잚í soupeř v lize,“ říká před nedělním duelem trenér Pavel Vrba.

„Věřím, že Slavia bude chtít hrát takový fotbal, aby bavila své fanoušky a já doufám, že my se k tomu připojíme a bude to dobrý zápas. Hlavně doufám, že v domácím prostředí potvrdíme naši kvalitu, stáhneme nějaké body a ještě zdramatizujeme boj o titul,“ dodává s vědomím šestibodového manka na pražský tým.

Trenérský tým se musí v úvodu jara neustále vypořádávat i s četnými absencemi. Jak to ztěžuje skládání sestavy pro jednotlivé zápasy? „Máme hodně zraněných hráčů. Bohužel někteří z nich museli po podzimu na operaci a ještě nejsou úplně fit. V tomhle ohledu nám ten dřívější začátek jara moc nevyhovuje, ale tak to prostě je. My teď hledáme ideální řešení, i proto se sestava možná trochu více točí. Také máme hodně zápasů v krátkém časovém úseku,“ poodhaluje příčiny častějších změn v sestavě Pavel Vrba.

A co říká na blížící se milník Davida Limberského – tedy 350 ligových zápasů? „David odvedl v Plzni hodně práce. Ani se nedivím, že těch utkání má tolik a věřím, že ještě nějaké odehraje. Já jsem rád, že je v Plzni a i ve svém věku pořád prokazuje svoji herní kvalitu.“