Jedna z legend Viktorie Miloš Paul oslavil šedesáté narozeniny. Do historie klubu se nesmazatelným způsobem zapsal nejen na poli hráčském, ale i funkcionářském.

Narodil 23. července 1958 a s fotbalem začínal v deseti letech ve Vejprnicích. Po roce začal jezdit na některé tréninky do Nýřan, kde s mládeží tehdy pracoval Josef Žaloudek. Mladého Miloše ovlivnil hodně, vedl totiž i různé mládežnické výběry, třeba krajský, nebo výběr Čech a v těchto reprezentacích si jako žáček Miloš také zahrál. Ve čtrnácti letech přestoupil Miloš Paul do plzeňské Lokomotivy a opět ho provázel trenér Žaloudek. V Lokomotivě kopal dorosteneckou ligu, později divizi dospělých a vydržel zde až do vojny. Narukoval do pražské Dukly, ale brzo se musel loučit a zbytek času v zeleném odehrál divizi v Hradci Králové. 

Z vojny si Miloš Paul nevrátil do Lokomotivy, ale vytáhl si ho asistent trenéra Svatopluka Pluskala a plzeňský patriot Zdeněk Michálek do prvoligové Škody Plzeň, což bylo v létě 1979. V prvním utkání proti Trnavě (2:2) postavil kouč Pluskal hned čtyři nováčky. Kromě Paula hráli ještě Sokol, Turianik a Jaroslav Šilhavý. "Hrál jsem prakticky čtyři roky divizi a najednou přišla ligová soutěž. První zápas s Trnavou mi celkem vyšel a najednou ta nervozita z toho, že hraji první ligu, odpadla. Hodně mi v začátcích pomohli staří mazáci jako Karel Süss, Pepík Čaloun a Jirka Sloup," vzpomíná po letech.Běhavý fotbalista s velmi dobrou kondicí zvládal ve středu zálohy defenzivní i ofenzivní úkoly a navíc byl schopný prosadit se i střelecky. První ligový gól vstřelil v derby do branky Chebu. 

V zimě před jarní částí 1980 na tom nebyla Škodovka mezi elitou dobře, stála nad sestupovou propastí. Od mužstva byl odvolán trenér Svatopluk Pluskal a na lavičku se posadil dosavadní trenér mládeže Josef Žaloudek. Plzeň na jaře ale ligu nezvládla a po osmi letech z ní vypadla, což v žádném případě neznamená tvrzení, že to bylo zásluhou trenéra. Dalších šest sezon Plzeň působila ve druhé lize. "Asi dvakrát jsme měli k postupu hodně blízko, vždy nám unikl o bod nebo dva, s druhou ligou jsme se tak museli smířit na delší dobu." Okolo Miloše Paula se střídali spoluhráči, kádr se hodně měnil prakticky po každé sezoně. Měnili se i trenéři: Jan Fábera, František Plass, Zdeněk Michálek, Jiří Rubáš. Až jemu se podařilo se Škodovkou postoupit mezi elitu  

Návrat se podařil v roce 1986. A Miloš Paul v nastávající prvoligové sezoně 1986 - 1987 nastřílel devět gólů, na záložníka poměrně hodně. "Už před tím ve druhé lize se mi střelecky dařilo. Trenéři pro mne vymysleli roli volného hráče hned za útočníky. Na jaře 1987 jsme doma porazili Spartu 2:0, Bohemians 3:0, Trnavu 2:1, Cheb 3:2, ale nakonec jsme stejně z ligy spadli." Škodovka tehdy sestoupila vinou dvou klíčových porážek - doma s Českými Budějovicemi a poté v Dunajské Stredě 1:2. Oba zápasy pískal sudí Hora, vždy byl na Plzeň přísnější a Miloše Paula dokonce v Dunajské Stredě vyloučil. Po roce se Škodovka do nejvyšší soutěže vrátila, ale opět jen na jednu sezonu. V létě 1989 sestoupila a další rychlý návrat se nezdařil. 

Dres Škody Plzeň oblékal Miloš Paul jedenáct sezon až do roku 1990. Většinou to bylo ve druhé lize, v nejvyšší soutěži jen tři a půl sezony. Nastřílel v 75 zápasech 17 prvoligových gólů, těch druholigových bylo samozřejmě o hodně víc. Ofenzivní borec s vynikající kopací technikou a dlouholetý kapitán plzeňského týmu nepodlehl vábení pražské Slavie a ze Štruncových sadů odešel až ve dvaatřiceti letech do německého Kötztingu. Hrál Landesligu, čtvrtou nejvyšší soutěž.  V závěru pátého roku působení v Německu však začaly provázet Miloše Paula zdravotní potíže. Měl problémy s achilovkou, musel hrát pod injekcemi, nakonec byl nucen podstoupit operaci a v Německu skončil.Konec a aktivním fotbalem to však ještě nebyl, jen se vrátil znovu na české trávníky a byl u vzestupu plzeňské Doubravky. 

Do Viktorie Plzeň se Miloš Paul vrátil 1. září 1995 jako sekretář a později sportovní manažer. Pracoval ve Viktorii v období, kdy se sice v Plzni hrála nejvyšší soutěž, ale klub měl hodně hluboko do kapsy, pokladna často zela prázdnotou. V zájmu zachování vlastní existence musel své nejlepší hráče prodávat do daleko bohatších především pražských klubů. Nemá cenu jednotlivé hráče vyjmenovávat, fanoušci Viktorie je znají. Ve funkci skončil po změně majitelů Viktorie v roce 1999 a další jeho kroky vedly na trenérskou lavičku. Získal angažmá v německém Chamu a později v divizních Přešticích. Sám fotbal už příliš nehrál, prodělal totiž šest operací. A co dělá dnes Miloš Paul? Bydlí ve Vejprnicích, kde je stále u fotbalu a pomáhá v místní Slavii.

FC Viktoria Plzeň přeje Miloši Paulovi jen to nejlepší!

Připravil PAVEL HOCHMAN
FOTO: archiv autora