V pondělí 10. srpna po obědě se viktoriáni dozvěděli svého soupeře pro druhé předkolo UEFA Champions League – nizozemský celek AZ Alkmaar, kde působil Ondřej Mihálik. Zápas se odehraje na hřišti soupeře.

„Informací budeme mít dostatek. Pro nás je důležité, abychom je dokázali přenést na hřiště do toho jednoho zápasu,“ ví trenér Adrian Guža. „Pro postup musíme udělat maximum, to všichni v klubu cítíme, je to velká výzva!“ netají.

Ondřej Mihálik za AZ ještě nedávno hrál, a tak bude jedním z hlavních zdrojů informací. „Jedna věc je samozřejmě video, ale druhá jsou detaily například za kabiny a podobně, i to je důležité. Určitě ho využijeme,“ prozradil trenér.

„Čeká nás mladý a dravý soupeř, který nepodcení absolutně žádnou situaci,“ ví Mihálik. „Je založený na fyzické a běhavé zátěži. Nebude to určitě jednoduché, ale který soupeř v Lize mistrů je jednoduchý? Nemůžeme si vybírat. Máme před sebou velkou výzvu, do Plzně budeme chtít přivézt postup,“ dodává Pišta.

Jakub Brabec již nyní cítí velkou motivaci. „Už od začátku přípravy se soustředíme na to, že to přijde. Musíme do toho dát všechno, prostě chceme postoupit a hrát poháry,“ má jasno kapitán týmu.

AZ Alkmaar

Alkmaar Zaanstreek je nizozemský celek pocházející z města Alkmaar, které leží pár desítek kilometrů severně od Amsterdamu. Své zápasy hraje na AFAS Stadionu, který pojme lehce přes 17 tisíc diváků. Nyní se však bude hrát za zavřenými dveřmi.

AZ vyhrál ve své klubové historii Eredivisie dvakrát, a to v letech 1981 a 2009. V roce 1981 se navíc probojoval i do finále Poháru UEFA, kde však podlehl anglickému Ipswichi. Na svém kontě má Alkmaar také čtyři vítězství KNVB Cupu.

Celek založený roku 1967 vede jako trenér 41letý Nizozemec Arne Slot, který byl do této role povýšen z pozice asistenta před rokem. K dispozici má velice mladý tým, což dokazují věky největších opor celku – Calvin Stengs (21 let, křídlo, bilance 5+8 v minulé sezoně), Myron Boadu (19 let, útočník, bilance 14+8), Teun Koopmeiners (22 let, kapitán, defenzivní záložník, bilance 11+2), Owen Wijndal (20 let, levý bek, bilance 1+7) a další.

V týmu působí také 35letý zkušený obránce Ron Vlaar, nebo třeba 29letý Jordy Clasie, který hrál ve své kariéře například za Southampton.