Ligový ročník 2022/2023 nebyl zdaleka jen o fotbale. Viktorka totiž znovu pomáhala. Nᚠklub mimo jiné obdaroval plzeňskou ZOO, nemocnici nebo aktivně pomáhal s náborem nových dárců kostní dřeně.

FN PLZEŇ A ZOO PLZEŇ

V předvánočním čase všechny 4 proudy (hráči, zaměstnanci, partneři i fanoušci) již poněkolikáté spojily síly. Výsledkem byly stovky vánočních dárků pro malé i velké pacienty Fakultní nemocnice Plzeň i dobroty pro zvířátka plzeňské ZOO. Dary jsme společně přinesli na tradiční akci Vánoce na Viktorce, kde měla fakultka i ZOO svůj stromeček. Do nemocnice pak dary přinesli hráči TomᚠChorý a Luděk Pernica, kteří osobně navštívili jedno z oddělení pro seniory.

„Doufáme, že to pro pacienty bylo alespoň male rozptýlení a mohli jsme jim udělat radost. Za celou kabinu chci poděkovat všem fanouškům, kteří se k této akci připojili a pro nás bylo příjemnou povinností dárky předat,“ řekl po návštěvě TomᚠChorý.

NTKD

Stěžejním tématem velké části sezony byl projekt S Viktorkou až na dřeň. Plzeňský klub opět spolupracoval s Nadací pro transplantace kostní dřeně a navázal tak na předchozí úspěšné roky.

Nad celým projektem převzal záštitu Honza Sýkora a na tiskové konferenci osobně vstoupil do Registru dárců kostní dřeně. Záhy ho následoval celý A tým, zaměstnanci klubu, B tým a někteří hráči mládeže.

To byl ovšem pouhý začátek! Řada regionálních klubů z Plzeňského kraje totiž od FCVP dostala nabídku v podobě hrazené dopravy na naše domácí zápasy. Na stadionu je pak čekalo občerstvení a volný vstup na utkání. Ještě předtím ale amatérští fotbalisté navštívili speciální náběrový stan NTKD, kde stejně jako Staněk, Horváth a spol. vstoupili do Registru.

Jeho řady nakonec během čtyř zápasů rozšířilo na 200 nových členů z Domažlic, Klatov, Sušice, Křimic, Tachova, Dobřan, atd. Každý z nich tedy jednoho dne může zachránit něčí život! „Jsem moc rád, že nᚠspolečný projekt vedl k reálným výsledkům, a že do registru přibylo tolik potenciálních dárců. Přesně kvůli tomu jsme to dělali! Vždy život je důležitější než fotbal,“ má jasno ambasador projektu Jan Sýkora. 

„Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří se díky své ochotě stali nadějí pro život stovek pacientů nejen v České republice, ale po celém světě!“ navázal na něj předseda správní rady NTKD Pavel Jindra.

DONOR

Po sérii zápasů plných vzájemné nevraživosti se týmy Viktoria Plzeň a Slavia Praha rozhodly říct dost. Adolf Šádek s Lukášem Hejdou za nᚠklub a Jaroslav Tvrdík s Tomášem Holešem za Slavii po společném setkání ruku v ruce vyzvali fanoušky obou mužstev ke smíření. 

Zástupci klubů následně před samotným vzájemným duelem navštívili Fakultní nemocnici v Motole, kde potěšili děti na hemato-onkologickém oddělení a společně předali šek na 200 000 Kč na podporu organizace DONOR, která pomáhá pacientům po transplantaci kmenových buněk krvetvorby nebo závažných akutních i chronických onemocnění.

PARAPLE

A na svou spolupráci ze základní části FORTUNA:LIGY rivalové navázali i v nadstavbě. Tentokrát se pomáhalo Centru Paraple, které zajišuje služby lidem, kteří ochrnuli vinou nemoci či úrazu. Míra pomoci závisela na tom, kolik hráči ve vzájemném zápase naběhají. To měřily speciální vesty, které trenéři běžně používají k analýze výkonů jednotlivých hráčů. Výsledky nebyly vůbec špatné! Viktoriáni dohromady nashromáždili 119 km a jelikož se přidalo i naše béčko (116 km) a tým žen (100 km), výsledná vzdálenost jen z naší strany činila parádních 335 kilometrů!

Stejně jako při předchozím duelu bylo i tentokrát cílem pomoci dobré věci a zároveň vyzvat fanoušky obou klubů, aby přispěli ke skvělé atmosféře na stadionu a vyvarovali se jakýchkoli excesů v hledišti i mimo něj. 

„Už minulý vzájemný zápas ukázal, že jsou i velcí rivalové ochotni se spojit a pomoci dobré věci. jsem rád, že jsme se opět dokázali domluvit na společné podpoře projektu, který si určitě zaslouží velkou pozornost,“ uzavřel Adolf Šádek.


Viktoriáni, děkujeme! V mnoha případech jste s námi pomáhali i vy a my jsme vám za to velice vděční. Věříme, že společně budeme pomáhat i v nadcházející sezoně!