Viktorii čeká v Rakousku první přátelské utkání. Ve Westendorfu se utká s ruským celkem Achmat Groznyj. Zápas má výkop naplánovaný na 17:30 a prostřednictvím sociálních sítí vám z něj přineseme ty nejdůležitější informace. Pojďme si ale soupeře trochu představit...

Republican Football Club Achmat Groznyj je klub sídlící v Čečensku ve městě Groznyj. Fanouškům je spíše známý pod názvem Těrek Groznyj, pod kterým působil od roku 1958 až do toho loňského. K přejmenování na Achmat došlo 7. června 2017. Klub byl pojmenován po prvním prezidentu Čečenské republiky Achmatu Abdulchamidovičovi Kadyrovi.

V dresu Grozného se v minulosti představila řada reprezentantů s několika zemích po celém světě, a to včetně českého obránce Martina Jiránka. Obránce, který minulou sezonu odehrál v dresu pražské Dukly, působil v Těreku v letech 2011 až 2013. A vstřelil nádherný gól – video ZDE.

Rok 2004 je v klubové historii zapsaný zlatým písmem, Groznyj totiž kromě druhé nejvyšší ligy vyhrál také pohár, když ve finále porazil Samaru. Následně v Poháru UEFA vyřadil polský Lech Poznaň po dvou výhrách 1:0, ovšem poté padl se švýcarskou Basilejí.

Své domácí zápasy hraje v Achmat-Areně, která má kapacitu přes 30 tisíc diváků a byla otevřena 11. května 2011. Při slavnostním zahajovacím zápase se utkaly týmy Kavkazu proti Světovým hvězdám, za které natoupili třeba Diego Maradona, Luis Figo či Roberto Ayala. Kavkaz vyhrál utkání v poměru 5:2. První soutěžní utkání se zde sehrálo 20. května 2011 a tehdejší Těrek Groznyj porazil Machačkalu 1:0.

Od dubna je trenérem celku padesátiletý Igor Ledjachov, který během své hráčské kariéry působil například ve Sportingu Gijón či Eibaru. Na soupisce týmů najdeme kromě ruských hráčů také několik cizinců, českým fanouškům bude dobře známý Albánec Bekim Balaj, který působil jak ve Spartě, tak ve Slavii.

Achmat, který v uplynulé sezoně ruské ligy skončil se 39 body na devátém místě ruské ligy, má za sebou již tři přátelské zápasy v rámci letní přípravy. Ve Waidringu podlehl na úvod Wackeru Innsbruck 0:2, poté v Jenbachu nestačil na Ludogorec Razgrad (1:3) a následně porazil 4:1 rakouský Schwaz. Po zápase s Viktorií se ještě utká s anglickým Birminghamem a egyptským celkem Al Ahram.

Utkání mezi Viktorií Plzeň a Achmatem Grozným začíná v pátek 6. července v 17:30 hodin na tréninkovém hřišti ve Westendorfu (mapa ZDE). Stream z tohoto zápasu k dispozici nebude, informace ale přineseme prostřednictvím našich sociálních sítí – textový průběh budete opět moci sledovat na našem Twitteru.