Premiérový ročník Evropské konferenční ligy se blíží. Viktoria Plzeň do něj vstoupí ve 2. předkole a dnešní los jí jako soupeře přisoudil běloruské Dynamo Brest.

První utkání se odehraje 22. července v Doosan Areně, odveta je na programu o týden později na hřišti soupeře.

Dynamo Brest je běloruský tým založený v roce 1960, který v sezoně 2019 vyhrál svou ligu a získal tak dosud svůj jediný titul. V aktuálně probíhajícím ročníku je po 12 kolech na sedmém místě se ziskem 18 bodů a skóre 12:6. Před vzájemným duelem s FCVP ho čekají ještě další čtyři ligová kola.

Zároveň Brest třikrát vyhrál Běloruský pohár (2007, 2017 a 2018), stejný počet má i v kolonce zisku Superpohárů (2018, 2019, 2020). Nejvyšší soutěž hraje nepřetržitě od roku 1992.

Domácí zápasy odehrává Dynamo na stadionu Regional Sport Complex Brestsky, který byl postaven v roce 1937 a má kapacitu 10 060 diváků.

Současným trenérem týmu je 47letý bývalý běloruský záložník Sergej Kovalčuk, který je v týmu již od roku 1996. Půvoně zde působil jako hráč, poté střídavě jako kouč rezervy, sportovní ředitel, asistent trenéra a hlavní trenér. Dříve tento celek trénoval například Čech Marcel Lička, prezidentem týmu byla v tu dobu argentinská fotbalová legenda Diego Maradona.

„Dynamo Brest je určitě kvalitní tým, nicméně naším cílem je dostat se do základní skupiny. To znamená, že musíme postoupit přes jakéhokoli soupeře. Vzájemný duel nás čeká přibližně za více jak měsíc, máme tedy dostatek času se na něj připravit a sehnat si i všechny potřebné informace o soupeři,“ okomentoval los trenér Viktorie Michal Bílek.

Vloni startoval Brest v 1. předkole Ligy mistrů, kde porazil Astanu 6:3. Posléze si poradil se Sarajevem 2:1, ve třetím předkole ale vypadl s Maccabi Tel-Aviv. Boj o Evropskou ligu proti Ludogorci Razgrad nezvládl, padl 0:2.

S běloruským fotbalem má v pohárech Viktoria již dvě zkušenosti. Nejprve se při své premiérové účasti v Lize mistrů utkala s BATE Borisov, kdy doma uhrála remízu 1:1 a venku vítězství 1:0. V sezoně 2015/2016 pak potkala Dinamo Minsk ve skupině Evropské ligy, doma nejprve po brankách Hořavy a Petržely zvítězila 2:0, venku pak padla 0:1.

„Nečeká nás nic lehkého, ale cíl je jasný – chceme postoupit. Podle mě je jedno, jestli začínáte doma nebo venku, je potřeba zvládnout oba zápasy. Jinak s běloruským fotbalem mám osobní zkušenost jen ze zápasů jedenadvacítky, kdy jsme hráli proti jejich nároďáku. Samozřejmě se na dvojzápas těším a věřím, že splníme nᚠcíl. Tím je postup,“ řekl jasně brankář týmu Jindřich Staněk.

Foto: Dynamo Brest