V rámci oslav výročí 110 let od založení připravila FC Viktoria Plzeň akci také pro fanoušky eSportu. Klub uspořádal historicky první turnaj ve hře FIFA21 pro žáky středních škol. Po kvalifikačních kolech se v sobotu odehrály závěrečné finálové zápasy v prostorách Doosan Areny.

V průběhu listopadu se žáci z vybraných středních škol v Plzni a jejím okolí utkali v kvalifikačním kole online mezi sebou, osm nejlepších se pak radovalo z postupu do velkého finále. Toho se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit Jiří Fořt, a tak nakonec mezi sebou bojovalo sedm hráčů.

„Turnaj se odehrál v rámci oslav 110 let klubu a navázal na spoustu dalších aktivit, a už to byly unikátní poštovní známky, naučná stezka Po stopách 110 let FCVP pro rodiny s dětmi, jedinečné retro dresy v rámci výročního zápasu, speciální edice plechovek Gambrinus, odhalování destiček u Pamětního místa Brány borců… Podařilo se nám toho poměrně dost,“ říká Miroslav Bezděka, marketingový manažer klubu.

Ze skupinové fáze, které byly dvě (jedna po čtyřech a druhá po třech hráčích) a kde si zahrál jednou každý s každým, se stanovilo pořadí pro následné play off, do něhož postoupili všichni zúčastnění. Semifinále, souboj o třetí místo i finále se už hrálo na dva vítězné zápasy. Celkovým šampionem se stal Štěpán Míčka.

„Moc jsem si to užil, bavilo mě to. Bylo to něco jiného než hrát doma v obýváku,“ směje se výherce prvního esportového turnaje pro středoškoláky. Žák z Hotelové školy v Plzni porazil ve finále Marka Bohuna 2:0 na zápasy. „Soupeři byli kvalitní, obzvl᚝ v semifinále a finále. V semifinále jsem vyhrál na zlatý gól v druhém utkání, ve finále jsem byl možná i o trošku horší, ale rozhodla kvalita v útočné fázi,“ myslí si Štěpán Míčka.

Celá akce měla pozitivní ohlasy. „Kluci byli v pohodě a myslím si, že výsledek byl skvělý. Všichni se chovali perfektně, vše fungovalo a klapalo tak, jak má, takže nebyl jediný problém,“ těší Jana Paška, předsedu spolku Inaequalis, největší esportové organizace v ČR, která spolupracuje s Viktorií Plzeň už více než dva roky.

„Bylo to moc hezké sledovat, odehrálo se to v pozitivním duchu. Kluci se chovali opravdu slušně. Díky tomuto turnaji jsme oslovili i věkovou kategorii dětí ze středních škol, pro nás velmi důležitou skupinu fanoušků,“ je rád marketingový manažer klubu Miroslav Bezděka.

Na kluky ze středních škol se krátce přišel podívat i LukᚠPour alias T9Laky, jenž v průběhu soboty sám hrál kvalifikaci ve FIFA22 eChampions League. „Je to super, mohlo by se to klidně dělat každý rok. Třeba se nám tu vždy objeví nějaký talent, který by se k nám mohl přidat. Mohlo by to být skvělé,“ myslí si esportový profesionál FCVP.

Vítěz turnaje se nyní může těšit na sledování vybraného utkání Viktorie Plzeň ze skyboxu včetně cateringu a obsluhy v ceně 30 000 Kč (kapacita skyboxu je 12 míst). „Cena mi udělala moc velkou radost, nečekal jsem to,“ usmívá se Štěpán Míčka. Už ví, koho do skyboxu vezme s sebou? „Mám někoho v hlavě, ale musím to ještě promyslet,“ uzavírá mistr mezi středoškoláky.

Fotogalerie