Sezonu 2020/2021 zakončí viktoriáni na hřišti Opavy. S jasným cílem – získat alespoň bod a zajistit si účast v předkolech evropských pohárů. To potvrdili i konžský záložník Joel Kayamba a asistent trenéra Pavel Horváth.

„My tam ale nejedeme s tím, že nám stačí bod. Chceme získat všechny tři!“ předesílá Kayamba. „Bude to velmi důležitý zápas. Vybojovat si evropské poháry je pro nás velká motivace,“ dodává.

Krajní záložník z DR Kongo za Opavu hrál. Jak tedy vnímá její sestup do druhé ligy? „Je mi to líto. Opava má krásné zázemí, stadion, dobré fanoušky... Chtěl bych, aby zůstala v první lize,“ říká. „V sobotu ale samozřejmě budu mít velkou motivaci, když budu hrát proti svému bývalému týmu. Nic jiného kromě výhry nechceme,“ doplňuje Joel Kayamba.

V zápase s Baníkem Ostrava nastoupil po třech měsících v základní sestavě. „Ze strany fyzičky jsem to zvládl, ale od nějaké 70. minuty už jsem se cítil trošku unavený. Každopádně na šanci jsem čekal dlouho a když jsem ji dostal, tak jsem byl rád. Hlavně, že jsme vyhráli,“ těšilo ho. Zároveň si musí zvykat na nový styl, který více dbá i na defenzivní složku hry. „Pokud chceš hrát, musíš to zvládat. Jezdit nahoru dolů a dělat maximum. Je to náročné, ale pokud takhle budeme hrát pořád, tak to proti nám bude mít těžké každý tým,“ má jasno.

„Nejhorší soupeř je ten, co už nemůže nic ztratit,“ ví asistent trenéra Pavel Horváth. „Teď je to Opava, pro nás trošku nečitelný soupeř, protože trenér dává často šanci hráčům, kteří tolik nehráli. Nebude to jednoduché, ale já naplno věřím tomu, že splníme cíl, se kterým jsme s Michalem Bílkem k týmu přišli – a to je kvalifikace do evropských pohárů. Výkony se Slavií a s Ostravou jsou příslibem do dalších dní,“ dodává bývalý záložník.

Trenérský tým může těšit zvýšená produktivita ze standardních situací, zejména poté z rohových kopů. „Proměňovat standardky je výhoda. Je to i o štěstí, nicméně vždy je třeba to zahrát kvalitně a vědět, co se bude na hřišti dít. Když budeme mít více typů zakončení, bude to nepříjemné pro soupeře. Určitě se tomu věnujeme i na tréninku, ale doufám, že na to třeba v letní přípravě budeme mít více času. Chceme být ještě nebezpečnější,“ uzavírá Pavel Horváth.