To nejlepší na konec. Na závěr letní přípravy 2018/2019 čeká viktoriány utkání proti Dynamu Kyjev. S ukrajinským soupeřem se potkají v sobotu 14. července od 15:30 ve Schwazu, generálka bude streamována živě.

Dynamo Kyjev je tradiční účastník nejvyšší ukrajinské ligy, z historického hlediska jde o nejúspěšnější ukrajinský klub v dějinách. Kyjev získal 28 mistrovských titulů a v letech 1975 a 1986 dokonce triumfoval v Poháru vítězů pohárů. K tomu také jednou vyhrál Superpohár UEFA (1975). Na poslední ukrajinský titul dosáhl v sezoně 2015/2016, v následujících dvou letech skončil druhý za Šachtarem Doněck.

Sovětskou fotbalovou ligu vyhrál Kyjev 13x, ukrajinskou Premjer-lihu pak 15x. Nejúspěšnější období přišlo mezi sezonami 1992/1993 až 2000/2001, kdy Dynamo vyhrálo všech devět ročníků za sebou. Navíc vlastní 11x ukrajinský pohár a 9x sovětský pohár, v Superpoháru pak vyhrál klub dohromady osmkrát.

O těsný boj šlo především v uplynulé sezoně 2017/2018. Po základní části (22 kol) měl Šachtar 51 bodů a Dynamo 45 bodů. V nadstavbové části o titul, kde se šest týmů utká dvoukolově každý s každým, Dynamo zvládlo vítězně všechny zápasy kromě jediného – ve 30. kole remizovalo 1:1 s pátým Mariupolem, což jej připravilo o titul. S Doněckem si v obou vzájemných zápasech poradit dokázalo, ale nestačilo to. Konečný rozdíl byl dvoubodový.

Týmem Kyjeva prošla řada kvalitních hráčů. Ještě v minulé sezoně zde působil aktuální finalista mistrovství světa Domagoj Vida, Chorvat už nyní ale hraje v Besiktasi Istanbul. Na světovém šampionátu nastupuje také obránce Josip Pivarič, který do Kyjeva přišel před minulou sezonou ze Záhřebu. V průběhu uplynulého ročníku se do Dynama vracel také Ruslan Rotaň, který působil v pražské Slavii. V útoku pak řádí Dieumerci Mbokani z DR Kongo, který hrál například v Premier League za Hull a Norwich.

Pětici přátelských zápasů má Kyjev za sebou, šestý ho čeká dnes s rakouským amatérským týmem Telfs a generálkou bude souboj s Viktorií Plzeň. Na úvod porazilo Dynamo tým Kolos Kovalika 2:1, poté v rakouském Jenbachu zdolalo Karabach 1:0. Na stejném místě se uskutečnila divoká remíza 3:3 se zástupcem čínské ligy Tchien-in Čchüan-ien, následně hrálo 1:1 se švýcarským Luzernem. Naposledy ve Schwazu vyhrál Kyjev 1:0 nad rumunským týmem FC Botosani.

Přátelské utkání, které bude pro oba týmy generálkou před sezonou 2018/2019, se hraje v sobotu od 15:30 ve Schwazu v ulici Paulinumweg 5. Zápas bude opět streamován živě a zdarma, odkaz na přenos zveřejníme na našich komunikačních kanálech.