Po prvních tréninkových jednotkách čekají viktoriány první dva zápasy na španělském soustředění. Ve čtvrtek se od 11:00 střetnou s japonským celkem Shonan Bellmare, den nato se od 16:00 utkají s bulharskou CSKA Sofií.

Oba duely se odehrají na hřišti Arroyo Enmedio v Esteponě, kde viktoriáni normálně trénují. „Jsme rádi, že budeme hrát zde v našem prostředí. Hřiště je super, počasí také, známe to tu, takže spokojenost,“ těší Lukáše Hejdu. „Na zápasy se samozřejmě těšíme. Každý vám potvrdí, že hrát je příjemnější, než trénovat,“ dodává s úsměvem.

Čtvrteční utkání s Shonanem vám nabídneme v textovém přenosu na klubovém Twitteru. Z pátečního utkání se Sofií chystáme živý video přenos. Z obou duelů určitě můžete očekávat tradiční zpravodajství formou fotogalerie, video ohlasů, reportáže a sestřihu.

Trenér Adrian Guža má k dispozici všechny hráče kromě brankáře Jindřicha Staňka, kterého trápí drobné zranění na noze a má individuální tréninkový plán.

Shonan Bellmare

Shonan Bellmare je japonský celek pocházející z města Hiracuka, kde žije přes 250 tisíc obyvatel. Tým byl založen v roce 1968 a své zápasy hraje na stadionu Shonan BMW Stadium Hiratsuka, který má kapacitu 18 500 diváků. Název klubu je tvořen ze dvou částí – Shonan, což vyplývá z názvu regionu v provincii Sagami, kde klub sídlí; a Bellmare, což je složenina italských slov bello a mare znamenající krásné moře.

Mezi dosavadní největší úspěch klubu patří vítězství Asijského poháru vítězů pohárů v roce 1995, kdy Bellmare porazilo ve finále irácký celek Al Talaba. Období 1994-1997 bylo v klubové historii nejlepší, dokonce dostalo i čtveřici hráčů Shonanu na mistrovství světa v roce 1998. Od té doby se ale tomuto celku příliš nedařilo, s výjimkou roku 2018, kdy navzdory třináctému místu v lize vyhrál Ligový pohár.

Japonská liga, která se hraje systémem jaro-podzim, startuje 21. února. V minulém roce obsadil Shonan Bellmare šestnácté místo a musel se zachraňovat v baráži, kde mu nakonec stačila remíza 1:1 s Tokušimou. V tomto roce má za sebou Shonan zatím dva přátelské zápasy – a to proti rumunskému Gazu Metan (výhra 1:0) a Jablonci (prohra 1:3).

Kromě japonských hráčů působí v Shonanu například jednatřicetiletý norský reprezentant Tarik Elyounoussi. Rodák z Maroka působil mj. v Rosenborgu, Hoffenheimu, Heerenveenu, Olympiakosu či Karabachu.

PFC CSKA Sofia

CSKA Sofia je bulharský tým z hlavního města Sofia, bývalý armádní klub. Na svém kontě má velkou spoustu úspěchů, v Bulharsku byl mistrem ligy rovnou ve 31 případech. V letech 1954 až 1962 dokonce devětkrát v řadě. Tým především v minulosti vychoval řadu skvělých fotbalistů, kteří se posléze podíleli na čtvrtém místě bulharské reprezentace na MS v roce 1994.

V létě 2013 však klub vyhlásil krach a kvůli dluhům odstoupil z Evropské ligy pro následující sezonu. Noví vlastníci klubu posléze slíbili fotbalovému svazu umoření dluhů, přesto bylo CSKA přeřazeno před sezonou 2015/2016 do třetí ligy. Avšak na výsluní se vrátilo rychle. V květnu 2016 vyhrálo Bulharský pohár, což předtím v historii žádný třetiligový klub nedokázal. Zároveň odkoupilo zpět licenci na účast v nejvyšší soutěži a v posledních třech sezonách obsadilo druhé místo za Ludogorcem.

Po 20 kolech ročníku 2019/2020 se CSKA nachází na čtvrtém místě tabulky. Vede Ludogorec, druhé je Levski a třetí Lokomotiv Plovdiv. CSKA má 39 bodů a skóre 35:14. V zimní přípravě má za sebou už dva přátelské zápasy, Norimberku podlehlo vysoko 0:5, posléze remizovalo 0:0 s korejským Jeonbukem.

Na vzájemný souboj s plzeňskou Viktorií došlo již před rokem, tehdy Sofia vyhrála 2:1 navzdory tomu, že Plzeňské do vedení poslal Jean-David Beauguel z penalty.

CSKA je složeno z hráčů několika národností. Trenérem je Srb Miloš Kruščić, v brance chytá Brazilec nebo Litevec, v obraně najdeme Španěla s Portugalcem, v záloze také Francouze či Ira. V útoku se prohánějí Skot, Nigérijec, Australan, Rus či Gambijec.